БДЖ подписа договор за 83 млн. лв. за поддръжка на локомотиви

Изпълнител е "Сименс трон", която е избрана и за доставчик на още 10 локомотива за 91.1 млн. лв.

Техническата поддръжката на подвижния състав е един от класическите проблеми на БДЖ
Техническата поддръжката на подвижния състав е един от класическите проблеми на БДЖ
Техническата поддръжката на подвижния състав е един от класическите проблеми на БДЖ    ©  БДЖ
Техническата поддръжката на подвижния състав е един от класическите проблеми на БДЖ    ©  БДЖ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"БДЖ - Пътнически превози" подписа договор за 83.8 млн. лв. за поддръжка на 15 локомотива Siemens Smartron за срок от 9 години. Изпълнител на поръчката е обединението "Сименс трон".

Към тази поръчка има и втора по-малка - за доставка на резервни части на стойност 867 хил. лв.

"Договорите са важна част от обезпечаването на поддръжката на локомотивите, чиито гаранционен срок изтича през 2024 г.", написаха от "БДЖ - Пътнически превози" при съобщаването на новината.

Въпросните локомотиви бяха закупени през 2020 г. на два етапа за почти 100 млн. лв. Последните от тях бяха доставени към края на 2021 г. През следващата година повече от половината от чисто новите локомотиви бяха спрени от движение за известен период от време поради износването на моноблоковите колела. Като причина беше посочена спецификата на трасето, която е довела до по-бързото изтъркване от оредвиденото, а доставката на необходимите резервни части не е била договорена навреме.

Кой е изпълнителят

Участници в обединението "Сименс Трон" са "Сименс Мобилити", с едноличен собственик, регистрираното в Нидерландия "Сименс мобилити холдинг", както и австрийското "Сименс Мобилити Австрия". Договорите са в резултат на пряко договаряне с изпълнителя, като той е и производителят на подвижния състав.

"Техническата поддръжка за срок от 9 години включва извършване на планова и извънпланова техническа поддръжка, извършване на планови ревизии, смяна на моноблокови колела и спирачни дискове, извършване на авариен ремонт и инспекции по безопасност", обясняват от "БДЖ - Пътнически превози".

"С подписването на договорите за доставка на резервни части и техническа поддръжка на локомотивите Smartron, се осигурява гарантирането на поддържане на подвижния състав в движение, безопасната му експлоатация и отремонтирането му в кратки срокове с одобрен график и осигурени наличности за нуждите на тяхната поддръжка, което е важна и неизменна част в планирането на осигуряване на годен подвижен състав за обслужване на графика за движение на влаковете", продължават оттам.

И други скорошни покупки

Обединението "Сименс трон" е класирано на първо място и по другия голям търг на "БДЖ - Пътнически превози" за доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя нови локомотиви от тази есен. Офертата е от 9 октомври с предложена обща стойност на изпълнение 91.1 млн. лв. без ДДС.

Отстранен е другият участник участникът Consortium 10 E-loco, тъй като не е посочил конкретен модел локомотиви, които предлага, а техническото предложение на участника, не отговаря на изискванията на възложителя.

Доворорът за новата порция 10 локомотива, вероятно ще бъде подписан скоро.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар