ПИМК и "Тракия икономическа зона" още искат летище Пловдив

Обединението е вторият участник в концесионната процедура след отказалите се китайци. Община Пловдив пък поиска обекта от държавата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПИМК и "Тракия икономическа зона" препотвърдиха интереса си към концесията на летище Пловдив. Това стана ясно от думите на Илиян Филипов, един от собствениците на транспортната ПИМК, пред "Капитал". "Разбира се, че го желаем и искаме да бъдем извикани да подпишем договор", каза той. Обединението между "Тракия икономическа зона" и транспортната ПИМК - "Консорциум Летище Пловдив", беше класирано на второ място.

Преди две седмици стана ясно, че първият класиран в процедурата за 35-годишната концесия на летище Пловдив - китайската HNA Airport Group, няма да подпише договора с българската държава. Китайската компания изпадна във финансови затруднения и започна да се освобождава от активи по света, като на 3 юли по време на ваканция в Прованс в Югоизточна Франция при трагичен инцидент загина и съпредседателят и основател на китайския конгломерат Уанг Джен. Така в крайна сметка въпреки удължаването с месец на срока за подписване на договора за летище Пловдив то така и не се състоя. Това обаче дава възможност за втория класирал се.

Вместо да стане ясно как ще продължи процедурата оттук насетне, в четвъртък общинският съвет в Пловдив излезе с решение, с което ще поиска държавата да прехвърли летището на общината.

Министерско мълчание

"Ние се чувстваме победители след отказа на първия класиран. От две седмици имаме доста разговори с контрагенти и искаме да инвестираме", коментира още Филипов. Вторият класиран обаче до момента не е получил никакво писмо и информация от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, обясни той.

"Не са ни повикали, а документите по тръжната процедура са свалени от сайта на министерството, при положение че процедурата не е приключила. Ние ще си търсим по закон правата", каза още Филипов, като от обединението ще изпратят писмо до транспортното министерството, в което ще декларират, че интересът им към аерогарата е все така актуален.

Пловдивският първи

В "Консорциум Летище Пловдив" ПИМК има 49% участие, а останалите 51% държи "Тракия икономическа зона" (ТИЗ). "Тракия икономическа зона" обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив, като в тях до момента са инвестирани над 1.1 милиард евро. Инициатори на ТИЗ са строителният "Сиенит холдинг" и производителят на цветни метали КЦМ заедно с 9 общини. Акционери в дружеството с равни дялове са "Сиенит" и "КЦМ 2000".

ПИМК е най-голямата автомобилна компания в България. Разполага с над 1200 влекача. За 2017 г. приходите на дружеството са 248 млн. лв. Превозвачът инвестира в собствена жп фирма - "ПИМК рейл", с цел да развива интермодални превози, с каквито се занимава от няколко години. Тя спечели концесията на интермодалния терминал край Пловдив, където ремаркетата ще се претоварват на влак.

Офертата

Офертата за инвестиции на пловдивското обединение беше за 65 млн. евро. По отношение на концесионното плащане се предвиждаше 120 хил. лв. фиксирано възнаграждение и плаващо от 6% от приходите. Малко след подаването на офертите от "Консорциум Летище Пловдив" обясниха, че планират 60% от инвестициите да бъдат вложени още през първите пет години на концесията.

Пловдивският кандидат планира 500 метра удължаване на пистата, за да може тя да посреща и по-големи карго самолети. Идеята на местните компании беше да се изгради карго терминал, като след това да се намери специализирана фирма, която да го оперира, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. По отношение на пътниците надеждите бяха в следващите 10 години те да достигнат 1 млн., а при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Ни в клин, ни в ръкав

Без да е ясно какво ще прави министерството по процедурата оттук насетне, на днешното заседание на общинския съвет в Пловдив обаче общината с 38 души "за" и само двама против реши да поиска от министерството на транспорта летището да бъде прехвърлено на общината. Общината стъпва на примера с летище Русе, което бе прехвърлено на общината, след като за него не беше намерен частен интерес.

Общинарите в Пловдив смятат, че общината може да се справи с издръжката на летището, в което държавата инвестира 40 млн. лв. за новия му пътнически терминал. Той обаче остана почти празен и от няколко години дружеството има сериозни финансови затруднения. Дори спря работа нощно време, като това доведе до абсурдни ситуации, в които самолети кацат аварийно на аерогарата, но няма служители, които да закарат стълбата за извеждане на пътниците.

Общината има опит с летището, но не много успешен. През 2010 г. общините от региона създадоха "Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България" и така беше доведен нискотарифният превозвач Ryanair. Общините събираха по 50 ст. на жител. Най-голямата от тях обаче, а именно Пловдив, в началото на 2013 г. излезе от него, тъй като по тогавашните думи на кмета Иван Тотев след тригодишно инвестиране в реклама по този начин се вижда, че тя не носела желаната добавена стойност за града. В началото на 2014 г. общината се върна обратно във фонда и от 2015 г. вноската беше увеличена на 1 лев на жител. Между Ryanair, фонда и летището обаче имаше редица проблеми по отношение на бавене на плащания един път от фонда към превозвачи и втори път от превозвача към летището.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    capf avatar :-P
    capf

    Гергов ще го управлява по-добре.

    Нередност?
Нов коментар