Какво да гледам по Коледа

HBO GO срещу Netflix срещу Amazon Prime Video

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бумът на мобилните устройства променя и начина, по който се гледа и създава видеосъдържание. Големите компании в този бизнес Netflix, HBO и Amazon водят глобална битка за привличане на клиенти, разгърната на няколко фронта - създаване на нови предавания, филми и сериали. Хитови заглавия като "Къща от карти" и "Игра на тронове" са продукт на тази нова реалност и с лекота крадат публика от киносалоните и традиционната телевизия.

Макар и с известно закъснение и България вече е част от този процес. След като дълго време нелегалните торент тракери бяха водещ източник за сваляне на съдържание, сега пазарът се променя, вече има истинска легална конкуренция. От миналата седмица Аmazon пусна в страната видеоуслугата си Prime Video, година след като в България влезе и гигантът Netflix. От най-дълго време тук е HBO GO, която вече се ползва от десетки хиляди абонати.

Услугите им са достъпни от мобилни устройства и компютър, приложими са и за все повече от новите модели смарт телевизори или чрез приставката на Google - Chromecast, която се включва към тв приемника. Абонаментът им позволява филми и предавания да се гледат на няколко устройства едновременно. Повечето минусите засега са, че не всички продукции са преведени на български, а някои заглавия са ограничени за страната.

HBO GО

Цена: Максимум 7.99 лв. на месец в "Теленор", безплатна като допълнение към абонамент за HBO/Cinemax (8-10 лв. на месец)


Брой устройства за гледане: 4

Плюсове: Превод на български, озвучен детски каталог

Минуси: Абонамент само през определени оператори

В момента HBO GО е най-старата стрийминг услуга, предлагана в България. Първоначално тя дебютира като допълнителен бонус при телевизионен абонамент за HBO към няколко кабелни оператора, но през февруари разшири покритието си чрез "Теленор", където абонатите на оператора могат да я получат срещу такса или безплатно към плановете "Нонстоп". Услугата има над 2500 часа видеосъдържание, сред които най-популярният сериал в света "Игра на тронове", "Истински детектив", "Обратен удар", "Останалите", "Хирургът" и др. Всички нейни заглавия са преведени. Има и разширена детска секция, в която влизат много филми на Disnеy като "Омагьосаното кралство", озвучени на български език. Може да се гледа с HD качество през браузър (www.hbogo.bg) или през мобилно приложение за iOS и Android. Услугата може да се ползва максимум на четири устройства. Може да се прехвърля към телевизор чрез Google Chromecast. Има и приложение за смарт телевизори, но без Android TV.
Netflix

Цена: 8-12 евро на месец


Брой устройства за гледане: 4 при най-високата такса

Плюсове: Много собствени сериали и филми, постоянно добавяне на нови заглавия, 4K-резолюция

Минуси: липса на превод, най-висока такса от конкуренцията

Netflix навлезе в България в началото на годината и в момента предлага 1874 заглавия (1297 филма и 577 сериала). Каталогът постоянно се обновява. Цената варира и зависи от качеството и броя на екраните, на които може да се гледа по едно и също време. Най-високата такса дава възможност и за 4К резолюция, а първият месец е безплатен. Услугата дава достъп до ексклузивни сериали на Netflix като "Къща от карти", "Наркос", "По-странни неща", сeриалите на Marvel като Daredevil, Luke Cage Jessica Jones и др. Netflix продуцира и все повече филми. За българските потребители превод все още няма с изключение на един сериал ("Черният списък") и филм ("Мръсни улици"). Компанията продължава да наема преводачи на свободна практика. Може да се гледа през браузър (www.netflix.com) или през приложение за iOS, Android и Windows. Услугата може да се гледа максимум на 4 екрана по едно и също време (такса от 12 евро на месец). Може да се свалят филми за офлайн гледане, както и за тв чрез Google Chromecast. Има и приложение за смарт телевизори.

Amazon Prime Video

Цена: 6 евро на месец (3 eвро на месец за първите 6 месеца)

Брой устройства за гледане: 4

Плюсове: Относително ниска цена

Минуси: Липса на превод, все още беден каталог

Prime Video е най-новата стрийминг услуга на българския пазар. Все още каталогът на Amazon не е много голям, но включва собствените сериали като "Човекът във високия замък", "Моцарт в джунглата", "Бош", "Криза в шест сцени" на Уди Алън. Най-голям интерес в момента предизвиква новият сериал на изгонения от Top Gear Джеръми Кларксън - The Grand Tour, за който Amazon плати умопомрачителните 250 млн. долара. Той бързо стана най-сваляният торент, като дори изпревари дългогодишния лидер "Игра на тронове". Българските потребители вече имат напълно легален достъп до него, но без превод. С изключение на един сериал заглавията в Prime Video не са преведени, но компанията обяви, че ще разширява предложенията си. Можете да се гледа през браузър (www.primevideo.com), както и през приложение за iOS и Android. Възможно е и сваляне на заглавията за офлайн гледане. Приложението е налично и за смарт телевизори, а някои филми и сериали имат 4К резолюция.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpyyh avatar :-|
    fpyyh
    • - 2

    щеше да е полезно и по-пълно сравнение на каталозите, например колко филма с Оскари от последните 2-3 години предлагат, защото сега освен сериали, повечето съдържание са стари филми, които за съжаление дори не са класики, а някакви изпаднали

    Нередност?
  • 2
    glia avatar :-|
    shogun
    • - 2
    • + 1

    за HBO GО
    Устройствата реално са повече от 4.
    Почти невъзможно е да го гледаш без компютър.
    Не може да се сваля за офлайн гледане.

    Нередност?
  • 3
    eminem9876 avatar :-|
    eminem9876
    • + 3

    До коментар [#2] от "shogun":

    HBO GО може да се гледа и от приложението на телевизор.
    За цената от 8 лева от НВО са се постарали с каталога със филми.
    Има известни филми от 2016 - Книга за джунглата
    Недостатъка на НВО GО е, че трябва да се абонираш при определен оператор.


    Признавам и Нетфилкса. Увеличиха бг каталога с много видеа за една година. Цената им е висака за България, но е хубавото, че разрастват каталога

    Amazon Prime Video - разочарован съм от бг версията на услугата. Очаквах един сериал да има премиера в бг версията но сезона така и не го качиха въпреки, че сериала е техен

    Нередност?
  • 4
    stg avatar :-?
    stg
    • + 3

    До коментар [#2] от "shogun":

    как така невъзможно, на телевизор си върви идеално и за какво ми е да свалям съдържание, то си е там

    Нередност?
  • 5
    nzu28485980 avatar :-|
    Ясен Шаламанов
    • + 4

    Най-добро от към опростен интерфейс е Netflix . Помни до къде си гледал, независимо на кое устройство си в момента. Но без бг субтитри на каталога е обречен на провал в сравнение с HBO GO.

    Нередност?
  • 6
    glia avatar :-P
    shogun
    • - 1

    [quote#3:"eminem9876"]може да се гледа и от приложението на телевизор[/quote]

    Мда, за някои смарт телевизори. За други - не. За не-смарт изобщо не.

    Нередност?
  • 7
    nemisemisli avatar :-|
    nemisemisli
    • + 1

    До коментар [#5] от "nzu28485980":

    ХВО ГО също помни...

    Цена/качество ХБО е най-доброто според мен. Да не говорим, че и сериалите им са най-добрите. Приложението е готино, но има накъде да се подобри.
    Нетфликс - странни са с тази цена, а приложението е прехвалено.
    Амазон - няма да ги коментирам даже.

    Нередност?
  • 8
    mtb04351246 avatar :-|
    Vladislav Bonev

    HBOGO -страхотно съдържание и бъгав интерфейс, и поддръжка на 5 модела телевизори от 2-3 марки.

    Нередност?
Нов коментар