🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фирми, свързани с Пеевски и Вълка, искат нова поръчка в Кърджали

Обединението "Арма Строй", изграждащо ново депо в града, е кандидат за рекултивация на старото сметище

Рекултивацията на старото сметище в Кърджали спря временно през 2013 г.
Рекултивацията на старото сметище в Кърджали спря временно през 2013 г.
Рекултивацията на старото сметище в Кърджали спря временно през 2013 г.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Рекултивацията на старото сметище в Кърджали спря временно през 2013 г.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Арма Строй" има договор за 9.6 млн. лв. за изграждане на ново депо край града

Обединение "Арма Строй" е един от кандидатите за рекултивация на старото сметище в Кърджали в поръчка за 1.2 млн. лева без ДДС, съобщава gradat.bg. Сдружението включва свързваната с депутата Делян Пеевски строителна фирма "Водстрой 98" и "Кристална вода", която пък се контролира от Румен Гайтански – Вълка – бивш монополист в почистването на София. В поръчката се е явил още само един участник - "Консорциум депо Кърджали", в което влизат "Пи Ес Пи", "Холдинг пътища и инфраструктурни съоръжения"  и "Реко – Инженеринг". И трите са регистрирани в София.

"Арма Строй" вече има един договор с община Кърджали – за поетапно изграждане и довършване на новото депо край с. Вишегра, предвидено да обслужва 8 общини - Ардино, Черноочене, Джебел, Ивайловград, Кирково, Крумовград, Кърджали и Момчилград. Договорът е от февруари 2015 г и е за 9.62 млн. лв.

Депо в затруднение

Новата поръчка е обявена от община Кърджали през януари тази година след като през декември 2015 г. Министерски съвет отпусна 3 млн. лева за довършване на проекта "Регионален център за управление на отпадъците – гр. Кърджали". От тях 1.3 млн. лв. са за "довършване на дейности по рекултивация на старото сметище и отстраняване на дефекти по горния му изолационен екран".

Големият проект за регионален център трябваше да е завършен преди години, тъй като беше включен в предприсъединителната програма ИСПА. Изпълнието му обаче "замръзна" за повече от 5 години. Причината – неправомерно сключени договори за строителство чрез процедура на пряко договаряне. Европейската комисия наложи финансови корекции на България (заради този и други проблемни проекти) и настоя за провеждане на открити търгове.

Кандидатите

Такъв е обявен през 2014 г., а през 2015 г. кметът на Кърджали подписва договор с обединение "Арма Строй" за довършване на новото депо. Партньорите - "Водстрой 98" и "Кристална вода", са с равни дялове.

Мажоритарен акционер в "Кристална вода" е "Кей Ар консулт", еднолична собственост на Николай Радославов. До есента на 2015 г. "Кей Ар консулт" се казва "Зърнести минерални материали", а адресът й е на столичния булевард "Цариградско шосе" 48-50. Там са регистрирани компаниите за почистване с представител Румен Гайтански като "ВОЛФ имобилиен", "ВОЛФ лизинг", ВОЛФ АД. Едноличният собственик Радославов е малък акционер и изпълнителен директор на "Авангардстрой", където капиталът се държи основно от ВОЛФ и "ВОЛФ имобилиен".

През януари тази година консорциум на "Кристална вода" - "Гражданско летище Горна Оряховица", получи от Министерски съвет 35-годишна концесия на летището в Горна Оряховица. Петпроцентов дял в консорциума има държавното дружество "Летище Горна Оряховица". "Кристална вода" за последните седем години директно или участвайки в консорциум, спечелва обществени поръчки за над 100 млн. лв., като основната част са по проекти от сферата на околната среда.

Гайтански е сочен за близък до лидера на ДПС Ахмед Доган. Другият партньор в кърджалийската поръчка би следвало да е от същата орбита, тъй като се свързва с депутатът от партията Пеевски.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • + 6

    Е това при това управление на ГЕРБ политическият бизнес направо се разпаса - видими резултати!

    Нередност?
  • 2
    destino avatar :-@
    destino
    • + 7

    Мога само да кажа, че новият път Кърджали-Маказа вече се разпада, само 2г. след отриването. Предполагам, с депото няма да е по-различно. Кучето лае, кервана върви.

    Нередност?
  • 3
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 5

    Стига бе майка му стара, ситга толкова.САмо вълци, пеевци, титани, домуси и друга смрадлива измет в тия новини, не умряхте ли вече, безсмъртни ли сте, цял живот само за вас слушам и гледам.

    Мутра до мутрата, тиква след тиква се изрежда да го ебе и краде тоя народ.

    Няма край тая трагедия, защо точно тук трябваше да се родя

    Нередност?
  • 4
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • + 7

    П.С. като бкп, дпс и атака сдадоха властта, гласувах за герберите щото просто нямаше за кой.Като гледам деформаторите сега, изобщо не съжалявам, че не ги подкрепих, но се чудя защо сглупих така да се доверя на тиквата за пореден път :(

    Да шибани гербери, предадохте държавата тотално и станахте част от якото крадене.Един куп лайна сте и нищо градивно не може да сътворите, дори пътищата дето строите се разпадат.

    Давате на мутрите ежедневно подаръци, дебелака го направихте по-силен и по крадлив от всякога...

    До кога бе, до кога само ше затъваме и ше ни пъдите от държавата.Всичките ми приятели избягаха от тоя кенеф, само мангали и олигофрени останаха.

    Тва е няква трагедия честно.

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 4

    Значи всички поръчки,за приятелите на Доган.Ненапразно издигна той Борисов и го направи генерал.Сега иска да му се плаща ,пък и доста неща поназнайва.Ония от библиотекарския не спят.

    Нередност?
Нов коментар