"Артекс" получи разрешение за третия си "Диамант" в София

Предвижда се жилищен комплекс с аптека, офиси, магазини, подземни гаражи на ул. "Тинтява" в "Дианабад"

Проектът за сградата на "Артекс"
Проектът за сградата на "Артекс"
Проектът за сградата на "Артекс"    ©  Артекс, официален уебсайт
Проектът за сградата на "Артекс"    ©  Артекс, официален уебсайт
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Разрешението за строеж е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков на 2 ноември и е публикувано с традиционното закъснение.
  • Максималната височина на етажността е 50 метра, като тя варира между 8 и 14 етажа.
  • Това е поредната сграда на инвеститора в района. Тя е в близост до участъка на бъдещия вело- и пешеходен маршрут "Зеления ринг" и до планирана детска градина

Проектът за новата жилищна сграда на "Артекс" на ул. "Тинтява" в "Дианабад" е получил разрешение за строеж от главния архитект на София Здравко Здравков в началото на ноември. Максималната височина е 50 метра, като етажността ще е преходна, ще има и офиси и подземни гаражи, които допълват луксозния пъзел от сгради в карето между улица "Тинтява" и спортния комплекс "Диана". За издаденото разрешение съобщи гражданският активист и IT експерт Боян Юруков, който следи развитието на проекта от самото начало и сигнализира за липса на прозрачност от страна на общината още при издаването на визата за проектиране през февруари 2023 г.

"Предизборни подаръци за приятели и може би бъдещи партньори - като за последно. Главният архитект Здравков е подписал разрешително за строеж за спорна сграда на "Артекс" на 2 ноември - в седмицата между двата вота на местните избори. Планират го като затворен комплекс с всички проблеми на озеленяването и инфраструктурата, които "Артекс" отричат ", коментира той в личния си профил във фейсбук. И обърна внимание, че за пореден път решението се публикува на сайта на направление "Архитектура и градоустройство" близо месец по-късно след датата на издаване (на 28.11. 2023 г. - бел. ред.).

Третият жилищен диамант

Проектът на "Артекс" е за жилищен комплекс с аптека, офиси, магазини, две нива подземни гаражи. Максималната височина на етажността е 50 метра, като тя варира между 8 и 14 етажа. Визата за проектиране беше издадена от главния архитект през февруари, след като на 23 декември градоустройственият план е бил променен.

С него се обединяват няколко терена от парцела на бившия държавен завод "Металокерамика", единият от които някога определен за жп терен, и се образува нов имот от 7.4 дка с предназначение "за жилищно строителство, офиси, подземни гаражи", както писа "Капитал" през април.

Разгърнатата застроена площ, според разрешението за строеж, е за 25.8 хил. кв.м, което е дори повече от тази на първия "Диамант" на "Артекс", с РЗП малко над 24 хил. кв.м.

След публикуването на статията в "Капитал" от строителната фирма обявиха право на отговор, пуснато след като не отговориха на въпросите на медиата. В него се казва, че бъдещата сграда е "екологично отговорна благодарение на своята зелена архитектура". "Със съвременни проектантски решения - инсталации от най-висок клас, сградата е предвидена така, че да бъде ресурсно ефективна през целия си жизнен цикъл от разположението и строителството до експлоатацията и поддръжката", пише в отговора на "Артекс". Цялата статия и правото на отговор можете да прочетете тук.

"Диамант III" допълва финално поредицата проекти на "Артекс" по ул. "Тинтява". Там се намират още 21-етажната сграда "Диамант" с РЗП малко под 24 хил. кв.м, 17-етажната "Диамант 2" между улиците "Тинтява", "Незабравка", "Самоков" и "Русаля". В тях "Артекс" инвестира преди повече от пет години. Локацията, избрана за новото строителство на "Диамант III" сега, е особено атрактивна - на метри се намира първата част от планирания вело- и пешеходен "Зелен ринг" на община София с начало гара "Пионер", както и планираната детска градина. Наблизо е и Ловният парк.

Срещу луксозния пъзел от нови сгради пък се намират небезизвестният лъскав "Ресторант 101", свързван с Александър Сталийски, и спортният комплекс "Диана".

Притесненията

Още при издаването на визата за проектиране за "Диамант III" граждани сигнализираха, че общината не е предупредила съседите и хората в квартала въобще за бъдещите планове за строителство. Това доведе до критиките на жителите. Най-големите им притеснения са свързани с това дали инфраструктурно улица "Тинтява" може да издържи строителния си подем.

Другият проблем е свързан с електроподаването. Чрез собствен модел Боян Юруков следи тези процеси в София и е забелязал, че от пролетта досега токът е спирал поне пет пъти в сградата на "Артекс" в съседство. От "Артекс" иначе обясниха в правото си на отговор до медиата, че се предвижда изграждането на нов четворен трафопост в границите на имота. "С този трафопост се осигурява мощност 1800 кW, чиято стойност е много над средната, предвиждана за други жилищни сгради. Тъй като новопроектираната сграда ще бъде от най-висок клас, осигурената мощност е достатъчна за всички климатици и бойлери за осигуряване на комфорт в жилищата в допълнение на централното отопление от топлопреносната мрежа, към която ще се свърже сградата", казват от там. Компанията предвижда и инвестиция за реконструкцията на канализационната мрежа по продължение на целия квартал по ул. "Тинтява" - подмяна на съществуващи тръби с такива с по-голям диаметър, което според "Артекс" ще облекчи подземната инфраструктура на целия квартал.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    Неотдавна бТВ направи репортаж на тема "Дуисбург - малкият Шумен". Реших да разгледам какво представлява "българо-румънското гето" - застройката, фасадния силует, асфалта, пътната маркировка, тротоарите, джобовете за паркиране, метрото, трамваите, уличните дървета, защитени с чугунени оградки и посипани с дървена кора. Ако този квартал, който се брои за гето, може да се телепортира някъде в покрайнините на София, скоро ще му излезе име "Бевърлито", "Швейцарския", "Милиардерския", "Паралийския"... Софиянци и гости на София ще продават по три апартамента в другите квартали и градове, за да се преместят на гарсониера "в цивилизацията" и "на уреденото". Девойките ще се навъртат там на кафе след училище и лекции, с надеждата да се запознаят с местен момък от сой, при когото да се задомят и да създадат потомство с перспективен генетичен материал...

    Нередност?
  • 2
    ttoonneettoo avatar :-|
    Тодор Иванов
    • - 1
    • + 3

    Само блокове се строят, една детска градина, един спортен комплект не построихте!!! Страшна мизерия, всичко стана в бетон и селяндури...

    Нередност?
  • 3
    datahustler avatar :-P
    Соколов
    • + 3

    На всички от предишния Диамант честито! Гледката за която изтеглихте 30 годишни кредити току що замина. Ама споко, след Диамант 3 ще дойде 4. Стига да има балъци да теглят още кредити за ненужни цигли и тугли.

    Нередност?
  • 4
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf

    До коментар [#3] от "Соколов":

    Що пък да са 30-годишни кредитите?!

    Нередност?
  • 5
    yurukov avatar :-|
    Боян Юруков
    • + 2

    До коментар [#4] от "hamiltonf":

    Всъщност повечето са 20 според собственици. Иначе доста от тези апартаменти стоят празнини неремонтитани "за инвестиция". Освен лошото качество на дограмата и фасадата, това създава проблеми на собствениците, които живеят там, но не смеят да гъкнат, защото етажната собственост, домоуправителя и всичко се държи изкъсо от Артекс и всеки възроптал срещу качеството или нещо друго, особено публично, после не може да очаква нищо от гаранцията или от етажната собственост, за която иначе си плаща бая. Само по групите се обсъжда това доста, но си остава там.

    Нередност?
  • 6
    yurukov avatar :-|
    Боян Юруков
    • + 3

    Впрочем това разрешение за строителство е подробност. Истинската измама се случи като промениха пуп и плана за застрояване на 23-ти декември 2022-ра следобед. В решението главният архитект на София изрично е посочил да не се уведомяват съседните имоти посочвайки само "живущи" на парцели притежавани от Артекс и един парцел, който всъщност е общинска улица. Отказаха да ми дадат доказателства, че някой е уведомен или е съгласувано. Обжалването изтича докато минат почивните дни, а решението се публикува на сайта месеци по-късно пред свършен факт.

    Нередност?
Нов коментар