🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Everty откри бутиков хотел на "Оборище" с мотиви от българската живопис

Инвестиционната група, която има също офис сгради и софтуерна компания в България, купи сградата през 2022 г. за 8 млн. лева

Година и половина след като придоби сградата, Everty обяви откриването на новия бутиков хотел "Оборище 63".
Година и половина след като придоби сградата, Everty обяви откриването на новия бутиков хотел "Оборище 63".
Година и половина след като придоби сградата, Everty обяви откриването на новия бутиков хотел "Оборище 63".
Година и половина след като придоби сградата, Everty обяви откриването на новия бутиков хотел "Оборище 63".
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Инвестиционната компания Everty откри бутиков хотел на "Оборище" 63, след реновация на къщата, която купи през 2022 г. за 8 млн. лева.
  • Хотелът е пет звезди и е част от веригата на собствениците Sandglass, чиито други обекти са в Гърция и Коста Рика.
  • В интериора дизайнерите от Ligna Group пресъздават картини на български класици. Във фоайето ще има изложби и на съвременни артисти.

Улица "Оборище" продължава да носи духа на Стара София - бохемска, културна, аристократична. Сред посолства, галерии, исторически сгради и институции се намира и новият бутиков хотел "Оборище 63", който отвори в края на октомври. Именно духът на мястото, или genius loci, е бил водещ за дизайнерския екип на Ligna Group. Хотелът разполага с девет апартамента, всеки от които интерпретира произведение на различен български художник.

"Изкуството е не само вдъхновението за създаването на нашия хотел. То ще живее постоянно тук и чрез творбите на изявени български артисти. Амбицирани сме хотелът да се превърне в ново арт пространство в центъра на столицата, където на всеки два месеца ще има нова изложба", каза Деница Илиева, директор "Управление на собствеността" в Everty България - компанията собственик на хотела. Everty придоби имота през 2022 г. за 8 млн. лева. Преди това също беше хотел ("София резидънс") с ресторант. Сега ресторантът е реновиран и нает от Boho.

Оригиналната концепция печели конкурса

Българската компания Ligna Group печели конкурс, обявен от Everty, за реновация на хотела. "Хотелът е място, посещавано от голям спектър от хора, включително чужденци и намерихме за подходящо да бъде център за изява на богатата ни история", разказва главният дизайнер Елена Мустакова.

Апартаментите са различни един от друг, неправилни като геометрия, което прави проектирането на еднакви мебели трудно и непрактично. Дизайнерите имат пълна творческа свобода при интериора, но тъй като къщата е част от недвижимото културното наследство, промени по фасадата, извън освежаване в сходен нюанс, не са възможни. Самата сграда е построена през 1910 г. за семейството на учителя Петър Минев. Там живее и синът му - издателят и публицист Мирослав Минев.

При участието в конкурса екипът от петима дизайнери изготвя визуализации на целия хотел. От Everty имат минимални корекции и дори предоставят по-голям бюджет от предвидения, за да се изпълни проектът, но сумата не се съобщава.

Ligna Group е създадена през 2002 г. и се специализира в обзавеждането на хотели, ресторанти, офиси и търговски площи. Партнира си с български производители и изпълнява проекти и в чужбина, като например офиси на Toyota, магазини на L'oreal, френските шоуруми на Citroen. Опитът в хотелския дизайн включва обекти от веригите B&B и Hilton, и обзавеждането на софийския хотел "Балкан" (бивш "Шератон"). Собственици на дружеството са Геновева Христова и Анелия Касабова. Приходите за миналата година са 7.95 млн. лева, а печалбата от дейността - 0.57 млн. лева

Стая, в която "потъваш в платното"

Подборът на артистите е направен "без големи претенции на изкуствоведи", но с желанието да се покажат различаващи се един от друг представители на българското изкуство. Избрани са Владимир Димитров - Майстора, Иван Милев, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Николай Райнов, Мара Йосифова, Иван Ненов, Марин Върбанов и Георги Божилов - Слона.

Изкуството е пречупено през призмата на интериорния дизайн и стаята трябва да е функционална и красива, и без да се знае за концепцията, казва Елена Мустакова.

За пример дава апартамента The Window - вдъхновен от картината "Жена, която се облича" на Иван Ненов. Преди да започне да рисува, Ненов се занимава със скулптура, което се вижда в картините му. Мустакова определя жената от картината като "скулптурна". Дизайнерите прилагат тази скулптурност в апартамента чрез формата на арка в мебелите. Използвана е и "нежната" пастелна палитра от картината. Във всеки апартамент има книга за артиста, чието творчество е пресъздадено. Преди всеки гост да се настани, книгата се отваря на страницата, която изобразява конкретното произведение.

За подовете в сградата използват плетен винил. Според Мустакова, по света не е рядкост, но в България не се използва често, въпреки че е устойчив и лесен за поддръжка. Той е по-скъпа алтернатива на обикновения винил и мокета. Водоустойчив е и износването се случва по-бавно. Има и по-специфичен вид, тъй като плетката на тъканите се вижда. Мебелите в хотела са правени по поръчка при български производители.

"Оборище 63" е част от веригата Sandglass

Компанията за инвестиции в имоти Everty работи в няколко сегмента на бизнес имотите - офиси, индустриални сгради, хотели. Инвестициите й в сегмента на настаняването са обединени от веригата луксозни хотели Sandglass, която има шест обекта в Гърция и Коста Рика, а вече и "Оборище" 63 в България.

Хотелите Sandglass са насочени към "user experience настаняване", което включва редица изисквания във връзка с лукс и комфорт при дизайна. В портфолиото има бутикови хотели, единични вили или комплекси, които комбинират различен тип настаняване. Хотелът Iconic в Санторини и вилния комплекс Elounda Gulf Villas са с по пет звезди. Комплексът в Коста Рика Koora е с четири звезди.

Мустакова казва, че дизайнерския екип е работил съвместно с маркетинговия отдел на компанията, тъй като концепцията на интериора и на маркетинговото позициониране на хотела са свързани. Гостите са предимно интернационални и рекламата на хотела е насочена навън. Резервациите се правят чрез Booking.com. Нощувката варира между 270 лв. за делукс стая, без опция за промяна на дати - и 552 лв. - за "екзекютив сюит" с гъвкавост при датите и плащането. Включена е и закуска.

Инвеститорът Everty

Everty е част от YVN Group, собственост на Янив Натан, който е с малтийско гражданско, пребиваващ във Великобритания. Освен в недвижими имоти групата инвестира в технологии, финансови услуги и образование. Идва на българския пазар с технологичната Tek Experts, чието седалище е в страната, но оперира в още 10 държави на пет континента.

На имотния пазар в България Everty присъства от 2015 г. Първо придобива на части "Перформ бизнес център" на ул. "Позитано" в София, общо за малко над 44.9 млн. лв. Там са седалището на Everty и на Tek Experts. През 2020 г. групата обяви план инвестициите й в имоти в България да достигнат 100 млн. евро до лятото на 2024 г. След това купи освен хотел "Оборище 63", офис сградите Sofia Office Center, Prizma Offices и Matrix Tower. Очакванията са да инвестира и в индустриални площи.

Част от YNV Group са още компанията Wize, специализирана в софтуер за работна сила, академията за дигитални лидери ELEV8 и финтех компанията Monifai.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 2

    Как тази най-обикновена кооперация е "бутиков хотел 5 звезди" е пълна мистерия. Но това не е важното. Важното е, че децата и внуците на комунистическите бандити майсторски завършиха този клет "преход", като успешно изпраха и препраха изнесените куфарчета с откраднатите пари от техните предци, под формата на всевъзможни знайни и незнайни инвестиционни фондове и бутикови хотели.

    Нередност?
Нов коментар