🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата серия с кината "Арена": Разпродажба

Двата софийски мултиплекса се предлагат от съдебен изпълнител за едва 6 млн. лв., а сделките са по инициатива на кредитора Apollo

   ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Двата софийски мултиплекса "Арена" - в "Младост" и на бул. "Тодор Александров", са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител. Началните цени за продажбата са съответно 2.49 млн. лв. и 3.59 млн. лв., става ясно от съобщения, публикувани в понеделник. И в двата случая обект на продажбата е само правото на собственост, без правото на ползване, обръща внимание частният съдебен изпълнител Милен Бъзински в обявите. Заради съдебни спорове около собствеността им двете кина не работят от май 2019 г.

Двете кина от две години са обект на спорове между инвеститора в тях Стефан Минчев и американската инвестиционна компания Apollo Global Management, която ги придоби през 2018 г. като обезпечения по нередовни кредити за общо над 30 млн. евро, които купи от групите на ОББ и Пощенска банка. Оттогава Минчев, който не е изплащал редовно задълженията нито към банките, нито към новия кредитор, използва поредица различни юридически хватки, за да попречи на Apollo да вземе контрола над активите. Към днешна дата кината са собственост на компанията "Лето инвест", която е съвместно дружество на Apollo, инвестиционното звено на Световната банка - IFC, и българския имотен холдинг AG Capital. Публичното не е известно кога и как кредиторът е придобил обезпеченията, т.е. двете сгради и теренът под едната, но се вижда, че това лято правото на ползване е апортирано в свързано с фонда дружество.

Кой продава

В обявите на сайта на съдебния изпълнител не се уточнява кой е взискателят, нито какъв е размерът на претендираните вземания - "Капитал" изпрати въпроси към офиса му и при получаване на отговори те ще бъдат добавени. От маркетинг отдела на Минчев отрекоха да са свързани с исканията за публична продан. От Apollo и "Лето инвест" също отказват коментар.

Но от обявите и по информация на източник на "Капитал" операцията се организира от Apollo. За причините само може да се предполага, като е възможно заради хилядите дела, възбрани и т.н., кредиторът да иска още едно стабилно прехвърляне на имотите. Прави и впечатление, че цената от 6 млн. лв. за сгради с квадратура от 35 хил. кв. м в сравнително атрактивни зони на София изглежда ниска. Освен това изобщо не е сигурно, че процедурата при съдебния изпълнител ще бъде задвижена докрай, защото може да има поредно съдебно обжалване.

Какво се предлага

Кино "Арена Запад" на столичния бул. "Тодор Александров" се продава заедно с терена, на който е построена сградата. Мултиплексът с РЗП от близо 17 хил. кв. м включва 15 киносалона, заведения за хранене, зона за забавни игри и офис част. "Арена Младост" в Бизнес парка е с РЗП от над 15 хил. кв. м и също включва 15 киносалона, заведения за хранене, детски кът и административна зона, като се продава без терена, върху който се намира сградата. Предложения се приемат в продължение на един месец от 3 ноември до 3 декември, а публичната продан ще е на 4 декември сутринта

Справка по партидата на "Лето инвест" в Имотния регистър показва, че през септември върху двата имота е наложена възбрана, но кредитор не е посочен. Месец по-рано правото на ползване на активите е прехвърлено от "Лето инвест" към дъщерното му дружество "Синеланд". В края на юни пък е вписана искова молба, по която ищец е компанията "Кино Арена" - понастоящем собственост на Спас Колчев и Иво Миликин, но Стефан Минчев е в мениджмънта

Според последния финансов отчет на "Лето инвест" към края на 2019 г. задълженията на компанията са за общо 10.8 млн. лв., почти всичките дългосрочни. Основната част са заеми в размер на 10.06 млн. лв. От бележките към отчета се вижда, че става въпрос за вземане по овърдрафт към свързаното дружество "Лето инвестмънт", което от своя страна е закупило от Пощенска банка портфейла с необслужваните кредити. "Очаква се полученият дългосрочен заем да бъде платен през септември 2021 г. Лихвата ще бъде платена на датата на падежа", се посочва в бележките към отчета. В баланса на компанията към 2019 г. не са вписани дълготрайни активи. В бележките към отчета се пояснява, че към края на годината дружеството притежава недвижими имоти, държани за продажба - сгради и земя, които са оценени на 11.384 млн. лв.

Накратко в сериала с кината "Арена" има нов епизод. Дотук американският фонд две години е платил за нещо, а не получава нищо от длъжника освен спънки през съда. В новата серия инвеститорът решава да действа по-агресивно и с подобен арсенал. Но финалът още изглежда далеч. Сигурното е, че двата актива стоят неизползвани вероятно до развръзката.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар