🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият собственик на старата "Електроника"

Френската "Бернард инвестмънтс" купи 22.7 дка и 33 хил. кв.м стари сгради от израелската "БСР София" за 25.7 млн. лева

"Бернард инвестмънтс" добави към 60 хил. кв. м нови офис площи в София и 33 хил. кв. м стари, "БСР София" остава собственик на двете съседни сгради BSR1
"Бернард инвестмънтс" добави към 60 хил. кв. м нови офис площи в София и 33 хил. кв. м стари, "БСР София" остава собственик на двете съседни сгради BSR1
"Бернард инвестмънтс" добави към 60 хил. кв. м нови офис площи в София и 33 хил. кв. м стари, "БСР София" остава собственик на двете съседни сгради BSR1    ©  Цветелина Белутова
"Бернард инвестмънтс" добави към 60 хил. кв. м нови офис площи в София и 33 хил. кв. м стари, "БСР София" остава собственик на двете съседни сгради BSR1    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Тихо и незабележимо в края на миналата година старите сгради на някогашния завод "Електроника" и земята под тях смениха собственика си в израелско-френска сделка за около 26 млн. лева.

През 70-те години на миналия век заводът на бул. "Шипченски проход" 63 в София е от най-големите производители на електронни калкулатори в Европа и сред символите на технопрогрес в България. От петнадесетина години насам сградите представляваха ценност предимно за бизнеса с недвижими имоти.

С продажбата "БСР София", компания на Edmond de Rothschild, окончателно свежда мащабния си проект "София едно" за офиси и жилища на терена на завода, обявен през 2009 г., до първия му етап - двете нови офис сгради от комплекса BSR Sofia One, които си запазва. А купувачът "Бернард инвестмънтс" - компания с френски капитали, взима старите сгради и така разширява портфолиото си от пет офис сгради в източната част на София, като твърди, че засега няма конкретни планове за терена и постройките на него. По информация от наематели в сградите предстоят подобрения.

23 дка земя, 33 хил. кв.м офиси

През ноември "БСР София" продава на "Белгравия инвестмънтс" терен от 22.7 дка на бул. "Шипченски проход" 63 за 12.059 млн. лева, а прилежащите му сгради - за 13.691 млн. лева.

По-конкретно става дума за 12-етажна административна сграда (10.75 хил. кв.м РЗП), пететажна производствена (19.567 хил. кв.м РЗП), двуетажна битова (1620 кв.м) и няколко по-малки постройки - двуетажна промишлена сграда - бивши инструментален и галваничен цех, отделна сграда за спортна дейност на две нива, едноетажна промишлена сграда и трафопост. Общата им разгъната застроена площ е 33 хил. кв.м. В тях има наематели.

"БСР София" запазва собствеността си на деветте декара в съседство, върху която през последното десетилетие построи две офис сгради с паркинги. Освен това на дружеството е учредено право за преминаване през парцела на "Белгравия инвестмънтс".

Парцелите на "БСР София" и на "Бернард" "обрамчват" сградата на "Скай сити мол", чийто терен от 13 дка е купен през 2004 г. за 7 млн. лева от "Европа ВН" - компания на собствениците на "Фантастико", като продавач е Българската народна банка.

Петте сгради на "Бернард"

"Имаме споразумение с продавача да не обсъждаме сделката", каза за "Капитал" Виктор Сергиев, управител на "Бернард инвестмънтс" - дружеството, собственик на регистрираното миналия септември "Белгравия инвестмънтс". И добави: "Нямаме конкретни планове за новата покупка".

"Бернард инвестмънтс" е инвеститор в офис сгради с фокус върху източната част на София. Компанията притежава и управлява над 60 000 кв.м нови офисни и търговски площи. През 2011 г. дружеството влиза в България, като първо придобива Iztok Tower на кръговото на 4-и километър на "Цариградско шосе". В края на същата година купува отсрещната сграда, в която е Oriflame, и бизнес център Tetrix на "Драган Цанков". През 2014 г. става собственик на Europark, разположен на изток по бул. "Цариградско шосе". В портфолиото му е и близката до Europark сграда Rubix. Компанията инвестира в Grafix Business Center на ъгълa нa бyл. "Цариградско шoce" с ул. "Йерусалим". През 2018 г. като наемател в новопостроената сграда влезе американската компания Progress (купувачът на "Телерик").

"Тя е изцяло запълнена, при останалите заетостта се движи между 90% и 95%, коментира Виктор Сергиев. По повод на предстоящото излизане на VMWare от Iztok Tower Сергиев твърди, че вече са намерили нов наемател за половината от овакантеното пространство.

"Бернард инвестмънтс" е дружество с основен капитал 47.92 млн. лева и с предмет на дейност придобиване, разпореждане и маркетинг на недвижими имоти, строителство и финансиране изграждането и управлението на недвижими имоти. За 2018 г. то има печалба 3.78 млн. лева, приходи 5.89 млн. лева, активи за 53 млн. лева и задължения за 6.65 млн. лева, сочи регистърът КАПИ. Освен "Белгравия инвестмънтс" групата има още две дъщерни дружества - "Билдинг индустриал груп" и "Офис център Младост 2".

Амбициозният BSR Sofia One

"БСР София" купува терен от 30 дка на завод "Електроника" и сградите, които са отдадени под наем, през лятото на 2008 г. срещу 60.7 млн. лева. Продавач е "АГП дивелопмънт" - дружество на българина с австрийско гражданство Петър Танков. Година по-рано той е придобил завода чрез няколко борсови сделки през две свързани фирми. Различни слухове свързват Танков с Огнян Дойнов, Бисер Димитров и проекта "Нева" (за създаване на завод за електронна техника в Русия, избягвайки ембарговите ограничения за износ на технологии зад желязната завеса). В онези години той работи по различни проекти в България, за някои - в партньорство с банкера Цветан Василев.

През 2009 г. "БСР София" обявява плановете си за комплекс от офисни и жилищни сгради на "Шипченски проход" 63 върху 31.215 дка - един от най-големите проекти за годината.

Планът е за изграждане на пет офисни сгради върху десетина декара, като две от тях трябва да са готови до края на 2011 г. Върху останалата земя на по-късен етап се предвижда строителство на комплекс от жилищни сгради.

Инвестицията е обявена на пазар, на който по това време има множество незаети офис площи. Инвеститорите вече имат договор за отдаване на една от сградите и се надяват, че до две години, когато трябва да е готова и втората, кривата ще е тръгнала нагоре. Уникредит Булбанк кредитира първата фаза на строежа с 20 млн. евро, а самоучастието на "БСР София" е с парцела.

Първата сграда в проекта е завършена през 2012 г., а площта й е 13 000 кв.м. Неблагоприятната конюнктура отлага строителството на втората с шест години. Тя излиза на пазара през 2017 г., като предлага 17 300 кв.м офис площи. Сградите са 11-етажни и сертифицирани по BREEAM. Общата инвестиция в офис комплекса BSR Sofia One е около 30 млн. евро.

Проектът е преосмислен и вместо останалите три сгради са създадени още 100 паркоместа, с което общият им брой за двете сгради достига 340. Сега и земята за планирания комплекс за жилищни сгради е продадена - на "Бернард инвестмънтс".

Според Търговския регистър през 2018 г. "БСР София" е на загуба 1.1 млн. лева при 5 млн. лева година по-рано. Според отчета те се дължат на обезценка на недвижимите имоти, финансови разходи и разходи от данък върху доходите. През 2018 г. усилията на дружеството са насочени към това да намери наематели за цялата нова сградата БСР 2, която вече е на 65% отдадена под наем, както и на БСР 1 и старите сгради на завод "Електроника". Приходите на компанията са 7.2 млн. лв., а активите са оценени на почти 93 млн. лв.

"Бернард инвестмънтс"

Когато излиза на имотния пазар през 2011 г., "Бернард инвестмънтс" е собственост на френския инвеститор Никола Рене Колонна-Валевски. Той е мениджър на един от големите фондове за дялови инвестиции - Alken European Opportunities fund. По това време се твърди, че инвестира в България основно лични капитали. После мажоритарен собственик с 90% става дружеството "Софи кепитъл", регистрирано на остров Барбадос. Според Търговския регистър то е собственост на Жерар Филип Емил Клод Люсан, като директор в дружеството е и Филип Жан-Мари Мишел дьо Лавнер Люсан. Дял от 10% има и Виктор Сергиев през дружеството му "Лолтон".

"БСР София"

"БСР София" е създадено през 2007 г. за инвестиционния проект "София едно" - комплекс от сгради с различно предназначение върху терен от 31.215 дка. До края на 2014 г. съсобственик в българското дружество с 31.5% е и израелската компания B.S.R. Europe през дружеството си "Гибор Б.С.Р. Юръп БВ". По това време тя е сред най-бързо развиващите се компании за недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Има 18 проекта в десет европейски държави, включително и в България, а инвестициите в тях общо са за над 1.3 млрд. евро. На пазара в България BSR вече има история с една продадена офисна сграда и жилищен проект в столичния квартал "Лагера", който става притежание на израелската AFI Europе. В началото на 2015 г. "Гибор" продава дела си в "БСР София" на другите двама акционери. В момента мажоритарен собственик с 91.59% е "ЕДР холдинг" - дъщерна компания на Edmond de Rothschild Real Estate (Eastern Europe). Компанията за дялово инвестиране е част от Edmond de Rothschild - една от големите частни инвестиционни компании в Европа, като управлява активи за над 100 млрд. евро. Миноритарен акционер е "Сити Риълти" (City Realty). Тя е част от Weiss Group, която има бизнес в различни области - внос на автомобили и инвестиции в недвижими имоти в България, Румъния, Грузия и Израел. Като реални собственици на "БСР София" Търговският регистър сочи трима израелски и двама български граждани.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kokoto2 avatar :-?
    kokoto2
    • + 8

    Само да не стане така, че покрай коронавируса, наемателите на офис сгради установят, че служителите им могат да работят и от вкъщи и да бъдат не по-малко продуктивни...

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)

    До коментар [#1] от "kokoto2":
    Същото си мисля и аз, имайки пред вид колосалните наемни цени от порядъка на 12 и нагоре евро без ддс за м2, с минимум наемна площ от 200 м2!

    Нередност?
Нов коментар