🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Покупката на "Мегапарк" от фонд с южноафриканско и българско участие влезе в КЗК

Сделката за офис сградата, оценена на малко под 100 млн. евро, е най-голямата в сегмента след кризата

Сградата е с РЗП от 75 хил. кв. м и е изцяло отдадена под наем
Сградата е с РЗП от 75 хил. кв. м и е изцяло отдадена под наем
Сградата е с РЗП от 75 хил. кв. м и е изцяло отдадена под наем    ©  "Мегапарк"
Сградата е с РЗП от 75 хил. кв. м и е изцяло отдадена под наем    ©  "Мегапарк"
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Новият фонд за инвестиции в имоти с южноафриканско и българско участие Lion's Head е поискал от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие 100% от офисния проект "Мегапарк" на столичния булевард "Цариградско шосе". Преди две седмици от компанията съобщиха, че са се договорили да купят сградата от досегашните й собственици – австрийските фондове Universale International Realitäten (100% дъщерна компания на Unicredit Bank Austria) и CA Immo, както и управляващото дружество, което държи 1.5% от капитала. Цената не беше обявена.

Придобиването на "Мегапарк" е част от първия етап в оформянето на портфолиото на основания от българския холдинг за недвижими имоти AG Capital и големия институционален инвеститор от ЮАР – Old Mutual Group, инвестиционен фонд Lion's Head. Освен сградата на "Цариградско шосе" то включва още столичния "Полиграфия офис център" и състоящия се от три сгради румънски офис комплекс Oregon Park в Букурещ. Общата площ на петте сгради е 235 хил. кв.м, а оценката им е 310 млн. евро.

Така, макар и стойността на сделката за "Мегапарк" да не се съобщава публично, на практика тя е най-голямата в офис сегмента в страната след кризата. Със своята РЗП от 75 хил. кв.м сградата представлява почти една трета от общия портфейл на Lion's Head. А тъй като доходността от офис площи в Румъния в момента е по-ниска – между 7.5-8% в Букурещ спрямо 8-8.5% в София – това означава, че на "Мегапарк" се падат приблизително малко под 100 млн. евро от общата оценка на пакета. Преди 11 години все още незавършеният тогава проект смени собственика си срещу 96 млн. евро, а в последния публикуван отчет на едноименната компания, собственик на имота, той е оценен на 160 млн. лв., или 82 млн. евро.

Сградата е изцяло отдадена под наем на компании като PPD, Experian, GlaxoSmithKline, Interoute, Huawei, Strabag, LG Electronics и др. За 2016 г. приходите от наеми и услуги са били 14 млн. лв., но е възможно сумата да се е увеличила, тъй като в отчета се посочва, че някои от наемите са били увеличени. Задълженията към банки над една година са 136 млн. лв.

В съобщението си от КЗК посочват, че общият пазарен дял на "Мегапарк" и инвестиционното дружество "Лайънс хед инвестмънтс", което вече официално е собственик на "Полиграфия офис център" (35 хил. кв.м), на пазара на офис площи в София е под 5%. "Пазарът за отдаване под наем на офис площи в гр. София е изключително фрагментиран, с голям брой участници, предлагащи качествени офис площи на конкурентни цени. Предвид това предстоящата концентрация не би могла да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на пазари в България", пише в съобщението на сайта на регулатора.

Все още няма коментари
Нов коментар