Инвестиции в Европа 2018: Любимци са офисите и складовете

Източна Европа отново е интересна, но купувачите на офиси, молове, складове са по-местни и екзотични

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко

- Нуждата от нова логистична база за онлайн търговията и гъвкавите работни пространства са двете водещи тенденции в Европа.

- Източна Европа отново е интересна, но купувачите на офиси, молове, складове са по-местни и екзотични.

- И в началото на тази година Германия и Великобритания са пазарите с най-много инвестиционни сделки.

Триста милиарда долара и годишен ръст от 22%. С този силен резултат завърши инвестиционният пазар на Европа 2017 г. по данни на консултантската JLL. В началото на тази година той продължава да кипи активно. Според доклад на JLL от началото на май сделките на Стария континент са за 56.3 млрд. долара през първото тримесечие. Макар и с незначителен ръст спрямо същия период през 2017 г., отчетените резултати остават с над 18% над средното равнище за първото тримесечие през последните години. Този ръст се движи най-вече от двата най-големи пазара - Германия и Великобритания.

Но страните от Централна и Източна Европа започват да играят все по-съществена роля в европейския имотен пазар. Полша се отличава с все по-голям дял от инвестициите на континента. Другата тенденция е за все повече местни купувачи в региона, сочи последният доклад на Colliers International. А по съседски най-активна е Чехия: през миналата година 1 от всеки 7 евро, инвестирани в имоти в шестте страни от региона (България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша и Словакия), са дошли оттам. В България пък хегемон е ЮАР, а космическото число на сделки от миналата година за почти 1 млрд. евро много трудно скоро може да бъде достигнато. Причината - продадоха се почти всички от големите молове в София, а следваща смяна на собствеността ще има по-скоро след години.

Секторните шампиони са офисите. Заради дигиталните професии и стартъп културата в Европа скорост набира гъвкавото и споделено работно пространство. Електронната търговия пък стимулира по-голям интерес към логистичните площи на континента за сметка на търговските центрове, които започват да усещат известен натиск (следвайки САЩ) и собствениците се ориентират към подобряване на вече съществуващите проекти, а не към нови. При жилищният сектор на Стария континент анализаторите виждат порастващи цени, което предизвиква притеснения за ново прегряване на пазара.

География на ръста

В началото на годината увеличаването на инвестиционните обеми се движи най-вече от Германия и Великобритания, където нарастването е съответно 13% и 10% спрямо предходната година, според изчисленията на JLL. След няколко спада активността на острова се нормализира, тъй като инвеститорите продължават да пренебрегват притесненията около Брекзит и търсят възможности на лондонския пазар, твърдят анализаторите. В Германия силната икономика и по-голямата заетост привличат както местни, така и трансгранични инвеститори. През първите три месеца ръст отчитат и в Португалия, Швейцария и Дания, докато във Франция, Италия и Испания обемите са се свили спрямо предходния период. На изток Полша се отличава с достигането на 2.4 млрд. долара инвестиционни обеми в резултат на инвеститорския интерес заради добрите прогнози за растеж на икономиката, показват още данните на JLL.

Според анализ на Cushman & Wakefield в Европа се очаква ръст в сделките, който ще бъде предизвикан от по-голямо търсене в Централна и Източна Европа. Укрепването на икономиките на изток ще привлича все повече инвестиции и гладни за активи купувачи, смятат анализаторите.

Горещите точки в Европа

Със или без Brexit, Лондон продължава да води класацията за най-активен инвестиционен пазар, и то със сериозна преднина пред останалите европейски градове. През 2017 г. новата звезда, която изгрява на хоризонта, е Копенхаген, който за първи път влиза в топ 10 на най-активните пазари като обща сума на сделките в Европа. Един от най-добрите за живеене градове привлича местни и чуждестранни инвеститори. Освен датската столица, Амстердам също се класира в челната десетка. През 2017 г. те печелят преднина пред Дъблин и Осло. Но най-любима за инвеститорите е Германия, която е с четири от десет града в класацията.

Повече бизнес, повече офиси

Сред основните бизнес имоти най-силни са пазарите за офис и логистични площи, тъй като въпреки нарастващото строителство предлагането още дълго време няма да задоволи търсенето, смятат от Cushman & Wakefield.

След силна в офисния сегмент 2017 година, в която имаше 3% ръст в наемната активност, през тази година очакванията на консултантската компания CBRE са този ръст да продължи скромно и плавно с още 5%. В началото на годината JLL са отчели 6% изменение нагоре в сравнение с миналата. Усвояването на офис площи значително е намаляло в повечето германски градове заради липсата на предлагани офиси, докато в столиците на страните от ЦИЕ са усвоени средно 73% повече площи от предходната година. Щутгарт, Берлин и Мюнхен са градовете с най-малко свободни офис площи на континента.

Вълната от нов вид офиси залива Европа през последната година. Дали това ще са големи играчи като WeWork и Regus, или ентусиасти, които работят с по-малък мащаб на местно ниво, гъвкавите работни пространства стават все по-разпространени в Европа. Това се случва наред с тенденцията за възникването на повече професии и занимания, които могат да се практикуват дистанционно и на свободен принцип (т.нар. Freelance jobs). От JLL отчитат, че заради новия модел на динамична работна ръка и алтернативните модели на заетост в някои европейски пазари делът на професии от т.нар.gig икономика достига 30%. Проучването на PwC пък показва, че и инвеститорите се адаптират - над половината участници са съгласни, че бизнес моделът на инвеститорите в недвижими имоти се изменя в резултат на феномена "работното пространство като услуга", а не просто като актив.

Ниша за логистика

Логистичните площи се нареждат на първо място сред имотните сегменти с най-голям потенциал за инвестиции според проучването на PwC и The Urban Institute за нагласите на инвеститорите през тази година. Една от основните причини се крие в бързите темпове на развитие на онлайн търговията и необходимостта от оптимизиране на пътя за доставка на стоки. Градските логистични бази се посочват като един от нишовите сектори, които си заслужава да бъдат следени през тази година. Според експертите свободните складове в Европа са доста под 5% именно заради нарастващото търсене на складови площи в градската част, които да обслужват доставки, свързани с онлайн продажбите. Последните резултати на JLL показват, че средното ниво на наемите също се е увеличило през първото тримесечие с прогноза до края на годината плавният ръст да продължи.

Германски жилищен бум

Многото наличен капитал у инвеститорите носи подем и в жилищния сектор в Европа, считат от CBRE. Цените продължават да растат почти навсякъде в континентална Европа. Но за да стане стабилен пазар, експертите все още виждат някои предизвикателства като разликите в законодатеслвтвото по отношение на строителство, градоустройство и регулации.

Пикът в икономическия цикъл вече е достигнат, смятат анализатори в сектора. А някои институции като МВФ и Германската централна банка отправиха предупреждения за прегряване на пазара заради ускорения ръст на цените на жилища в някои от основните развити пазари в Европа и отвъд.

Според PwC и The Urban Institute четири от шестте водещи града по инвестиционни перспективи и потенциал се намират в Германия. Изследване на консултантската компания Knight Frank показа още, че през 2017 г. цените на жилищата в Берлин са се повишили най-много не само в Европа, но и глобално. В рамките на една година ръстът в цените на жилищата в столицата е достигнал над 20%. В топ 10 по същия показател са още Хамбург, Мюнхен и Франкфурт, където увеличението е средно с 13-14%. Още в началото на миналата година Германската централна банка сигнализираше за назряващ имотен балон в страната. През февруари Бундесбанк обяви, че имотите в Германия в момента са надценени с между 15 и 30%, а в Берлин дори с 35%.

Въпреки това от RCA съобщават, че предварителните им данни за цените на жилищата в Берлин показват, че те продължават да се покачват. Много чуждестранни инвеститори също изкупуват жилищни сгради в Берлин и отдават площи под наем на туристи, което допълнително свива предлагането, пише Deutsche Welle.

Ръст в Централна и Източна Европа

За първото тримесечие тази година сделките на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са за 3.8 млрд. долара, което е 36% ръст спрямо предходния период, с основен двигател на активността - Полша, сочи доклад на JLL. Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа бяха рекордните 13.1 млрд. евро през 2017 г., според Colliers International за бизнес сегмента в 6 държави от региона, включително България. Позитивен сигнал за региона е, че трансграничните капитали между страните от ЦИЕ са около 917 млн. евро. С 32% е нараснал делът на инвестициите в региона, финансирани от местни компании и такива от съседни държави. Основните източници на капитали се запазват: южноафриканските и азиатските фондове, както и компании от самия регион ЦИЕ. Данните на Colliers показват, че местните играчи са направили 46% от сделките в България, в Унгария са 53%, а в Чехия - 50%. Лидер сред купувачите през 2017 г. все пак си остава ЮАР. Другите нови собственици на бизнес сгради също са доста по-близки: полски, унгарски, сръбски.