🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колко си непоносим

Едно от първите дела за "стопанска непоносимост" приключи с извънсъдебно споразумение

Проектът на раздора, вече е собственост само на Bulgarian Property Development
Проектът на раздора, вече е собственост само на Bulgarian Property Development
Проектът на раздора, вече е собственост само на Bulgarian Property Development    ©  Капитал
Проектът на раздора, вече е собственост само на Bulgarian Property Development    ©  Капитал
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Разделите с дългогодишен съдружник винаги са трудни и мъчителни. Както и в любовта, несъвместимостта между партньорите рано или късно води до край на връзката. Колкото повече се отлага той, толкова по-тежки са последствията.

Историята, която ще ви разкажем, проследява етапите на раздялата между два от големите фондове за имоти в България - "Феърплей къмършъл" и "Бългериън пропърти девелопмънтс" (БПД). След едногодишни опити за съдебно уреждане на взаимоотношенията, двете компании стигнаха до развръзка. Както често се случва, едната страна в спора - "Бългериън пропърти девелопмънтс", излезе по-щастлива от постигнатото извънсъдебно споразумение.

Техният "развод" разказва една история, която вероятно не е уникална - как кризата ражда конфликти, но и води до сравнително бързото им разрешаване.

Ето как започна всичко.

В началото бе бумът

Партньорството на двете компании започва бурно и обещаващо в края на 2006 г. Тогава двата фонда сключват договор за закупуването на терена от 132 дка на бившия консервен комбинат "Янко Костов" във Варна при цена от 12 млн. евро. Идеята е на неговото място да се изгради най-големият и най-модерен логистичен парк в страната, който освен складове да предлага и офиси и магазини под наем. Допълнителен бонус от покупката на завода е, че старите халета имат наематели. Приходът от техния наем според отчета на новосъздаденото дружество "Варна лоджистикс" е бил в размер на 1.3 млн. евро.

След Варна двата фонда продължават да развиват партньорството си, като заедно купуват парцели във Видин, Пловдив и Сандански с идеята да строят търговски комплекси върху тях. Във всеки от тези проекти двата фонда имат равни дялове, като в договорите им за партньорство е заложена така наречената клауза push pull. Това ще рече, че ако една от двете компании реши да излезе от проекта, първо трябва да отправи предложение на партньора си за изкупуване на неговия дял, като посочи и цената, на която да стане това. Ако другата страна откаже да придобие неговата част, тогава този, който е отправил предложението, е задължен да купи от партньора си неговия дял по същата цена. Тази клауза гарантира и на двете страни, че при евентуална продажба няма да има недоволни.

Проблемите в отношенията на двете компании идват на трета година, като причина е върлуващата финансова криза. По думите на Марио Захариев, председател на борда на директорите на "Феърплей къмършъл", виждайки, че с всеки изминал ден стойността на имотите им се понижава, той многократно е предлагал на партньорите си от БПД да започнат да търсят купувач за тях, докато на пазара все още има интерес. Отговор обаче не последвал. Обяснението на БПД е, че точно в този момент компанията сменяла собственика си и била в процес на преструктуриране. 

В средата на март миналата година напрежението ескалира и "Феърплей къмършъл", позовавайки се на push pull клаузата в договора, предлага на БПД да им продаде дела си във "Варна лоджистикс" за 15 млн. евро. Месец по-късно БПД отговаря, че исканата сума значително надхвърля пазарната стойност на проекта и не приемат офертата. Така "Феърплей къмършъл", веднъж задействал механизма, се задължава да купи техния дял по предложената цена.

Според наши източници "Феърплей къмършъл" е прибегнал до задействане на клаузата, защото по това време вече е имал готов купувач за логистичния парк в лицето на международен инвестиционен фонд. Няколко месеца по-късно партньорите в проекта подписват договорът за продажба, като "Феърплей къмършъл" плаща капаро в размер на 3.9 млн. евро. Уговорката между двете страни е  остатъкът от сумата да бъде платен в началото на миналия декември. Ако това не стане, БПД запазва дяловете си във "Варна лоджистикс", като и вече платената от "Феърплей къмършъл" сума.

Не мога да те понасям

Дни преди изтичане на крайния срок за плащането на договорената цена "Феърплей къмършъл" внася искова молба в Арбитражния съд към Българската стопанска камара. Фондът настоява договорът да бъде прекратен и платеното капаро да бъде върнато. Дружеството иска и обезщетение в размер на законовата лихва върху платения аванс. Юристите на компанията се позовават на чл.307 от Търговския закон, който урежда "стопанската непоносимост". Този текст дава възможност вече сключен договор да бъде прекратен, ако след подписването му са настъпили непредвидими обстоятелства. Такова може да бъде рязкото влошаване на икономическата конюнктура.

Юристите на "Феърплей къмършъл" аргументират искането си, като се позовават на резкия спад на цените на бизнес имотите, както и на спада в наемите на складовете. По думите на Захариев няколко месеца преди да предприеме тази стъпка, е направил предложение на БПД цената за техния дял да бъде намалена от 15 на 9.3 млн. евро. Отговор обаче не последвал и това го принудило да се възползва от текста в закона, който урежда подобни ситуации. Той отрича искането му да е свързано с провалена сделка с потенциален купувач и твърди, че още от самото начало единствената му подбуда е неадекватното по думите му поведение на БПД.

При започването на делото изпълнителният директор на БПД Филип Пашов коментира, че единственото "непоносимо" нещо в конкретния казус е нежеланието на "Феърплей къмършъл" да изпълнят поетите ангажименти. В самото начало адвокатите на фирмата поискаха смяна на тричленния съдебен състав с аргумента, че двама от магистратите имат близки приятелски отношения помежду си и това може да повлияе на преценката им. Става дума за бившите депутати от НДСВ Огнян Герджиков и Камелия Касабова. С този стъпка същинският ход на делото се забави повече от година, а междувременно компаниите успяха да постигнат споразумение извън съдебната зала. 

Най-щастливият ден

По думите на Филип Пашов, дори след като отношенията на двете компании са стигнали до съдебната зала, те не са спрели да си говорят. И има логика да не го правят, особено ако се вземат в предвид и останалите им общи проекти. В тях са вложени много средства, които са добра тема за разговор. Превратна точка в преговорите е сделката, която сключват междувременно за продажбата на общия им терен във Видин. Купувач е търговската верига BILLA, която според данните в имотния регистър е платила за него близо 1.8 млн. евро. За двата фонда сделката е добра на фона на почти нулевия интерес към такъв тип активи. Продажбата обаче не значи, че двете компании ще получат автоматично парите. За да бъдат разпределени, трябва и двете компании да са съгласни с това, а БПД отказва. Така след още няколко месеца преговори двете компании постигат споразумение за раздялата си във всички съвместни проекти. "Феърплей къмършъл" получава дела на БПД във видинското дружество, а с това и парите от продажбата на имота. Същевременно БПД запазва земята в Сандански и доплаща за дела от логистичния парк в морската столица. И двете компании отказаха да назоват точната сума, която е платена за 50% от "Варна лоджистикс", като аргументът им беше, че продажбата е част от серия серия сложни сделки. Двама независими един от друг източници на "Капитал" обаче разказаха, че след цялото преразпределение "Феърплей къмършъл" са получили около 5 млн. евро, като БПД са запазили полученото по-рано капаро от 3.9 млн. евро.

Логично е "Феърплей къмършъл" да се чувства ощетена в тази ситуация, тъй като се е разделила евтино с инвестицията си във варненския логистичен парк. Пред "Капитал" Марио Захариев определи партньорството си с БПД като най-голямата грешка, която е допускал, а равносметката му от общите им проекти е загубата на около 7 млн. евро.

Историята е поредният пример за несъвършени партньорства. Просто понякога се получава, а друг път - не. При икономически растеж обаче проблемите са по-невидими, а във времена на криза те изкристализират. Затова пък нуждата от пари ускорява решенията.

Феърплей къмършъл

Компанията е част от групата на "Феърплей интернешънъл" и е създадена в средата на 2007 г. с цел да развива и управлява проекти, свързани с бизнес имоти. Портфолиото на "Феърплей къмършъл" към момента се изчерпва напълно с инвестициите, започнати съвместно с Bulgarian Property Developments.  

Исторята на "Феърплей интернешънъл" обаче е далеч по-дълга. Създадена през 1993 година като строително-предприемаческа фирма, днес продължава да се развива в сектора на недвижимите имоти и туризма. Компанията е една от първите в България, които започват изграждането на ваканционни комплекси от апартаментен тип.

"Феърплей пропъртис" АДСИЦ е първото дружество от групата на "Феърплей", което е листвано на Българската фондова борса - това става през февруари 2006 г.

Bulgarian Property Developments

За петте години на съществуването си Bulgarian Property Developments има доста бурна история. Фондът беше първият, създаден с цел да набира капитали през лондонската борса, които да инвестира в имотни проекти в България. След няколко слънчеви години финансовата криза накара акционерите да гледат все по-скептично в успеха на проектите и да търсят начин на всяка цена да продадат дяловете си. Така в началото на 2007 г. дойде първият опит за "враждебно изкупуване" на компанията от страна на притежаваното от британския милиардер Джо Люис дружество Windsorville Investment. Бордът на директорите обаче успя да отблъсне този опит, но година по-късно, Windsorville направи втори, този път успешен опит. Така през март 2009 г. вече официално беше собственик на 100% от Bulgarian Property Developments, а през април същата година свали акциите на компанията от търговия. Тогава от фонда заявиха, че британският милиардер ще използва българското си дружество "Бългериън пропърти девелопмънтс" (героят от текста) като платформа за инвестиции в региона. Засега обаче единствените му сделки са изкупуването на дяловете на "Феърплей" в съвместните  им проекти. В момента дружеството е натоварено и с управлението на активите на Люис в Румъния и Молдова.

 
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabe avatar :-P
    dabe
    • + 12

    Преведено на простичък език, когато си купил скъпо на върха на един балон не ти остава нищо друго освен да продадеш с по-малка загуба. И колкото по-рано, толкова по-малка е тя.

    Нередност?
Нов коментар