Европейската финансова екосистема се трансформира чрез съвместни иновации

Синергията между Comviva и DigiTech Consult преодолява пропастта между богатата банкова история на Европа и нейното цифрово бъдеще

Европейската финансова екосистема се трансформира чрез съвместни иновации
Европейската финансова екосистема се трансформира чрез съвместни иновации
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Европа, люлката на модерното банкиране, е в разгара на революция във финансовите технологии, подхранвана от бързото нарастване на мобилните плащания, водени от гиганти в индустрията като PayPal и Apple Pay. Финансовите институции се позиционират, за да се възползват от възможностите, които тази вълна от мобилни плащания предоставя.

Нека навлезем по-дълбоко в еволюцията на екосистемата на финансите и цифровите плащания, включително значението на Composable Banking, в светлината на развиващата се европейска финансова среда.

Разнообразни методи на плащане

Цифровите плащания в Европа все още не са заличили напълно разнообразието в методите на плащане. Кредитните карти, дебитните карти, дигиталните портфейли и опциите за BNPL продължават да доминират, обслужвайки разнообразните предпочитания на европейските потребители.

Възход на цифровите портфейли

Според доклада за глобалните плащания за 2023 г. на водещ доставчик на финансови услуги цифровите портфейли са във възходяща траектория. Предвижда се те да достигнат 32% от стойността на транзакциите до 2026 г. спрямо 29% през 2022 г. Този скок се дължи на удобството и сигурността, предлагани от решенията за цифрови портфейли. Освен това функции като P2P плащания и управление на бюджета в дигиталните портфейли, подчертани от ЕЦБ, доказват тяхното значение.

POS плащанията растат

POS плащанията, извършвани чрез дигитални портфейли, ги очаква забележителен растеж, като се очаква да удвоят пазарния дял от 10% през 2022 г. на 20% до 2026 г. Тази промяна показва по-широко приемане на дигиталните методи за плащане както сред потребителите, така и сред бизнеса.

Международни парични преводи

Международните парични преводи чрез дигитални портфейли постигнаха феноменален успех през последните години поради тяхната ефективност и рентабилност. Пазарните тенденции разкриват преминаване от традиционните методи за парични преводи към цифрови опции, водени от удобството и конкурентните обменни курсове.

Иновации и регулиране

Иновациите в европейската екосистема на плащанията процъфтяват както на регионално, така и на национално ниво. Това се случва въпреки усилията на Европейския съюз да установи стандартизирани регулаторни рамки като PSD2. Съвместното съществуване на различни подходи представлява както предизвикателства, така и възможности за финансовите институции и финтех компаниите, насърчавайки среда на здравословна конкуренция и иновации.

Composable Banking

Като осигурява гъвкавост и мащабируемост, Composable Banking дава възможност на финансовите институции бързо да се адаптират към променящите се изисквания на пазара. Този подход им позволява лесно да добавят или променят функции и услуги, осигурявайки конкурентно предимство и съответствие с предпочитанията на клиентите. Компонируемото банкиране създава силно персонализирано и ориентирано към потребителя изживяване. Клиентите имат безпроблемен достъп до широк набор от финансови услуги, съобразени с техните специфични нужди, което в крайна сметка води до подобрена удовлетвореност и лоялност.

Регламенти

Регламентите за цифрови плащания играят жизненоважна роля за защитата на потребителите, гарантирането на поверителността на данните и осигуряването на надеждна платформа за крайните потребители. Те насърчават финансовото включване, улесняват трансграничните транзакции и поддържат стабилността на пазара. Регламентите също така насърчават иновациите, държат финансовите субекти отговорни и най-важното - изграждат доверие в системите за цифрови плащания, допринасяйки за сигурна и ефективна финансова среда.

Регионален фокус - България

България служи като забележителен пример за това как дигиталните разплащания променят финансовия свят. Възприемането от страна на нацията на безпроблемни мобилни транзакции чрез приложения за eWallet рационализира изживяването на потребителите и стимулира рентабилността за бизнеси в пазаруването и онлайн секторите. Прогнозите сочат значителен растеж на пазара на дигитални разплащания в България, отразявайки по-широка тенденция на приемане на дигитални разплащания в цяла Европа. Предвижданията са, че пазарът на дигитални плащания в България ще се разшири със забележителните 14.13% от 2023 г. до 2027 г., което ще доведе до пазарен обем 6275 милиона долара до 2027 г. Дори пандемията от COVID-19 ускори приемането на дигитални плащания в България с 52% от българите, които предпочитат дигиталните плащания пред плащания в брой.

Ролята на Comviva и DigiTech в цифровата трансформация

Партньорството на финтех технологиите, които навлизат в традиционното банкиране, телекомуникационните компании, които се впускат във финтех и банкирането, и конвенционалните банки, които изследват финтех моделите, създава сложно предизвикателство за утвърдените системи. За да се справят с това предизвикателство, DigiTech, ръководена от бивши банкери с дълбок финансов опит, и Comviva, известна със своите глобално мащабируеми платформи, които са обработили над $300 милиарда транзакции и са обслужили 500 милиона+ потребители за водещи банки и финтех компании, си сътрудничат. Comviva предлага възможностите на своята платформа, докато DigiTech допринася с експертиза в областта, умения за управление на програми и задълбочено разбиране на регионалните разпоредби и бизнес изисквания.

Това партньорство има за цел ефективно да отговори на разнообразните нужди на предприятията в платежния и финансовия сектор. То илюстрира как финтех иновациите и традиционното банкиране могат хармонично да съжителстват. Това сътрудничество дава възможност на финтех компаниите да подобрят своите предложения, като същевременно дава възможност на традиционните банки да възвърнат цифровата си значимост. Служи и като аларма за трансформация, преодолявайки пропастта между богатата банкова история на Европа и обещанията за нейното цифрово бъдеще.

Синергията между тези два компании е особено важна за навигирането в тънкостите на европейския пазар със специфичен фокус върху България. Българското население горещо прие безпроблемните мобилни транзакции чрез приложенията за eWallet, рационализирайки изживяването на потребителите и повишавайки рентабилността на бизнеса в пазаруването и онлайн секторите.

В заключение, финансовият свят в Европа претърпява забележителна метаморфоза, движена от неудържимия възход на цифровите финанси, разнообразност на методите на плащане и далновидните сътрудничества. Сред тези трансформиращи сили партньорството между Comviva и DigiTech се откроява като ярък пример за това как иновациите и традицията могат хармонично да съжителстват във финансовата екосистема. Тези съвместни усилия са повече от просто бизнес начинания; те са източник на гъвкавост, иновация и трансформация, които осветяват пътя напред. Те са доказателство за непоколебимия ангажимент на Европа да остане в челните редици на глобалния финансов свят, гарантирайки, че влиянието и лидерството на региона ще продължат за следващите поколения.

Comviva

Comviva Technologies е световен лидер във внедряването на мобилни пари, контролирайки 14% пазарен дял във внедряването на мобилни пари в световен мащаб, два пъти повече от най-близкия си конкурент, според доклада на GSMA от 2022 г. С присъствие в над 90 внедрявания, обхващащи над 55 държави, водещата платформа на Comviva дава възможност на над 140 милиона регистрирани клиенти и фирми. Тази платформа обработва зашеметяващите един милион транзакции на час, натрупвайки обща годишна стойност на транзакциите 200 милиарда долара.

Moldcell пуска първия от този вид дигитален портфейл moldcell money, предоставен от Comviva.

DigiTech

DigiTech Consult е експерт в дигиталната трансформация, специализира в решения за автоматизация на процесите на разговорен изкуствен интелект и ефективно управление на програми, внасяйки богат опит на масата, особено в управлението на трансформации. Техните умения както в техническите, така и в меките умения се оказват решаващи за насочването на институциите през тънкостите на промяната. Освен това разбирането на DigiTech за местните и регионалните нюанси, независимо дали са регулаторни, културни или бизнес ориентирани, гарантира холистичен подход към трансформацията.