🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шистови компании в САЩ са обвинени в тайно споразумение за цената на петрола

Вълната от колективни искове идва, след като регулаторните органи твърдят, че индустрията е влязла в заговор за ограничаване на производството

Исканията са съдебно разследване да бъде предприето за общо 8 компании, като сред тях са ExxonMobil, Hess и Occidental Petroleum
Исканията са съдебно разследване да бъде предприето за общо 8 компании, като сред тях са ExxonMobil, Hess и Occidental Petroleum
Исканията са съдебно разследване да бъде предприето за общо 8 компании, като сред тях са ExxonMobil, Hess и Occidental Petroleum    ©  Reuters
Исканията са съдебно разследване да бъде предприето за общо 8 компании, като сред тях са ExxonMobil, Hess и Occidental Petroleum    ©  Reuters

Поне десет колективни иска са заведени срещу група от американски петролни компании, като обвиненията са за заговор за повишаване на цените, което е довело и до поскъпване на горивата. Исканията са съдебно разследване да бъде предприето за общо 8 компании, като сред тях са ExxonMobil, Hess и Occidental Petroleum. Колективните дела са заведени в щатите Невада и Ню Мексико.

Съдебните дела са насочени към модела на управление на капитала в индустрията, при който производителите решиха значително да повишат производството в отговор на високите цени през последните години, което води и до значително по-голяма печалба за самите тях и акционерите им.

Ищците в Ню Мексико твърдят, че колективният неуспех на групата да повиши предлагането е незаконен, защото те са се възползвали от високите цени, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Това е отклонение от "тяхната историческа практика и рационален независим личен интерес", смятат те.

Това се случва по-малко от седмица, след като Федералната търговска комисия (FTC) забрани на бившия изпълнителен директор на Pioneer Скот Шефийлд да заеме място в борда на директорите след завършване на сливането с ExxonMobil, което беше обявено през октомври срещу 60 млрд. долара. Според FTC директорът е искал да влезе в споразумение със своите конкуренти от ОПЕК, за да синхронизира производството на петрол в САЩ и да надуе цените на енергията за местните потребители.

Wall Street Journal съобщи, че FTC ще отнесе обвиненията срещу Шефийлд до Министерството на правосъдието за потенциално наказателно разследване, цитирайки хора, запознати с въпроса, но все още не е ясно дали това се е случило. Разкритията на комисията пък са следствие на подаден през януари колективен иск от трима жители на Невада, Хавай и Мейн, като една от обвинените компании е Pioneer.

"Миналото поведение на Шефилд показва кристално ясно, че той не трябва да е близо до заседателната зала на Exxon", каза в съобщението Кайл Мах, заместник-директор на Бюрото по конкуренция на FTC. "Американските потребители не трябва да плащат несправедливи цени на бензиностанциите просто за да напълнят джоба на даден корпоративен ръководител", добавя той.

Pioneer заяви, че не е съгласна с решението на FTC, коeто според нея "отразява фундаментално неразбиране на американския и световния петролен пазар" и "тълкува погрешно естеството и намерението на действията на Шефилд". В отделно изявление Exxon заяви, че обвиненията на Федералната търговска комисия са "напълно несъвместими с начина, по който правим бизнес".

Федералната търговска комисия забрани на директор на Pioneer да поеме същата длъжност след сливането с ExxonMobil.

Адвокати, представляващи ищците по исковете в Невада, поискаха от съдия да принуди Pioneer да предаде съобщения и WhatsApp комуникации от Шефилд, някои от които са описани подробно в решението на FTC. Pioneer първоначално отказа това искане. Според адвоката Стюарт Грос, част от адвокатската кантора Gross Klein PC, разкритията дават възможност за прецизиране на обвиненията и използване на новата информация.

"Сега знаем, че съществува консолидиран набор от доказателства и че те са идентифицирани. Така че на ответниците ще им бъде трудно да твърдят, че нямаме право на това", заяви той пред Financial Times. "Членовете на ОПЕК са открити за своето картелно поведение, защото са уверени, че суверенният имунитет ще ги предпази от отговорност пред съдилищата в САЩ. Тези американски петролни компании не се ползват с такава защита и ще бъдат държани отговорни", добави Грос.

Според обвиненията в Невада поведението на петролните компании нарушава Закона на Шърман, който насърчава конкуренцията, като забранява на компаниите да се споразумяват или да се сливат, за да формират монопол. Отделно от това са отправени обвинения за нарушаване и на държавните антитръстови закони и закони за защита на потребителите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар