Огромен спад в производството и потреблението на ток през февруари

Цената на енергията се понижи до най-ниското ниво от май 2021 г. - 70 евро/мВтч, а България продължава да е нетен вносител

Спадът в производството на въглищните централи спрямо базовата 2019 г. е над 50%, с което изискването в плана за възстановяване за 40% понижение през 2026 г. се преизпълнява предсрочно.
Спадът в производството на въглищните централи спрямо базовата 2019 г. е над 50%, с което изискването в плана за възстановяване за 40% понижение през 2026 г. се преизпълнява предсрочно.
Спадът в производството на въглищните централи спрямо базовата 2019 г. е над 50%, с което изискването в плана за възстановяване за 40% понижение през 2026 г. се преизпълнява предсрочно.    ©  Николай Дойчинов
Спадът в производството на въглищните централи спрямо базовата 2019 г. е над 50%, с което изискването в плана за възстановяване за 40% понижение през 2026 г. се преизпълнява предсрочно.    ©  Николай Дойчинов

Въпреки че февруари е един от трите най-студени месеца в България, данните от производството на електроенергия в страната показват, че зимната енергетика все по-малко прилича на това, което е била преди години. Енергийното производство и потреблението спадат драматично, а те от своя страна променят изцяло пазарната действителност в страната - средната борсова цена на електроенергия за изминалия месец е около 137 лв./мВтч, което е най-ниското ниво от май 2021 г. Или от почти три години.

През февруари общо мощностите в страната са произвели рекордно малко електроенергия в сравнение с последните 5 години, като спадът на месечна база е с 14%, а на годишна 22%. Потреблението пък се понижава с 20% на месечна и с 8.7% на годишна база.

Причините трудно могат да бъдат синтезирани в едно, защото те са резултат от фактори като рекордно топлия февруари от температурна гледна точка (над 7 градуса положителна аномалия на определени места), затварянето на въглищни мощности и очертаващата се нова роля за България като нетен вносител.

Въпреки че с много малко страната отново е внесла повече електроенергия, отколкото е изнесла и вероятно така ще продължи и занапред - поне в краткосрочен план, докато газовите централи в региона определят цената на борсите.

Как изглежда производството в страната

Без изненада най-голям дял в производството през февруари е имала ядрената електроенергия (46%), като въглищните централи са допринесли с едва 26% - това е рекордно ниско представяне за зимен месец.

Любопитното е, че в определени моменти, особено в края на февруари, соларните централи изпреварваха по производство АЕЦ "Козлодуй" - нещо, което ще се случва все по-често с настъпването на пролетта и лятото.

Почти всекидневно пък въглищните централи изостават в производството спрямо соларите, като една от причините е спирането на работа на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" - вторият най-голям в страната.

Като цяло въглищните централи са работили през февруари с 33% по-малко на месечна база и с 54% по-малко на годишна. А спрямо приетата за базова 2019 г. понижението е с 50%, при все че заложеното изискване в плана за възстановяване е за 40% понижение на въглищната енергия през 2026 г.

За тях е все по-невъзможно да се конкурират с другите източници на електроенергия и въпреки че въглеродните квоти са на ниски нива (около 56 евро/тон сега, при над 90 евро за миналата година), себестойността на продукцията им е твърде висока. Реално държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи на минимална мощност заради решението на държавата да я включи в микса за регулирания пазар и да й плаща извънредно за това.

А какво правят ВЕИ

Любопитното е, че спад има и при вятърната енергия е - с 23% на месечна и с 16% на годишна база. Но за разлика от соалрите, тук нови мощности не са въвеждани през последните години и реално производството зависи от климатичните особености.

Същото е и при хидроцентралите. При тях има сериозен спад на годишна база - с 16%, най-вече заради липсата на валежи през месеца и като цяло сухото начало на 2024 г. Огромен проблем за българските хидромощности е липсата на ПАВЕЦ "Чаира", който в сегашната пазарна конюнктура, щеше да балансира свръхизлишъците от соларните централи.

Все пак соларното производство расте с обичайните си вече темпове. С 30% спрямо януари заради по-дългия ден и с над 80% на годишна база заради многото нови мощности.

Заради благоприятното време и липсата на дълги периоди с облачно и валежно време соларите са произвели почти толкова електроенергия, колкото през миналия май. Те обаче все още остават с малък дял към общото производство - 7.9% (при 3.4% през февруари 2023 г.), но в определени часове той минава 40%.

С планирането пускане на нови слънчеви централи в следващите месеци и навлизането в летните месеци може да се очаква, че средният им дял в общото производство на ток ще надхвърли 20%. Засега рекордът е от миналия август - 13.6%.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ozd05563707 avatar :-|
    ozd05563707
    • - 8
    • + 3

    Интересно какво се случва с икономиката на България с подобни данни за консумация. То и в Германия пада консумацията на газ примерно и цари радост как ето видиш ли няма значение отказа от Русия ама и производството им отива в къра. Та се чудя какво се случва у нас ...

    Нередност?
  • 3
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • + 11

    До коментар [#2] от "ozd05563707":

    Фирмите масово си наслагаха соларки и си произвеждат сами голяма част от енергията, ето това се случва, не са луди да плащат двойно и тройно на енергийната мафия!

    Нередност?
  • 5
    lob18635382 avatar :-|
    пРезидента!
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "ozd05563707":
    Коментира се сезонното потребление, не икономиката, руский тролчик! Ти виж с икономиката на Гняспром, какво се случи 🤡

    Нередност?
  • 7
    uprsport avatar :-?
    Uprsport

    Преброените и описани 610 000 бг глупаци стоят на студено, загърнати в руски кожуси.

    Нередност?
Нов коментар