🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейските пристанища помагат за продажбата на над 20% от вноса на руски LNG

Великобритания и Нидерландия забраняват "претоварването" на LNG, който е от решаващо значение за арктическия флот на Москва

През 2023 г. пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция ще получат най-много руски втечнен природен газ от всички пристанища в ЕС.
През 2023 г. пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция ще получат най-много руски втечнен природен газ от всички пристанища в ЕС.
През 2023 г. пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция ще получат най-много руски втечнен природен газ от всички пристанища в ЕС.    ©  Reuters
През 2023 г. пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция ще получат най-много руски втечнен природен газ от всички пристанища в ЕС.    ©  Reuters

Повече от една пета от руския втечнен природен газ, който достига до Европа, се пренасочва към други части на света. Тази практика увеличава приходите на Москва въпреки усилията на ЕС да ги ограничи в отговор на пълномащабната инвазия в Украйна. Макар че договорите за т.нар. претоварване на руски втечнен природен газ са забранени във Великобритания и Нидерландия, данните от 2023 г. сочат, че разрешените руски газови доставки рутинно се прехвърлят между танкери в Белгия, Франция и Испания, преди да бъдат изнесени към купувачи на други континенти.

Прехвърлянето на кораби е от решаващо значение за Русия, която се опитва да използва по най-добрия начин арктическия си флот. Обикновено претоварването се извършва между руските танкери от "леден клас", които се използват за движение между полуостров Ямал и Северозападна Европа, и обикновените танкери за втечнен природен газ, които след това отплават към други пристанища, освобождавайки корабите от "леден клас" за връщане на север.

Пристанищата в Белгия, Испания и Франция все още получават значителни обеми от сибирския завод "Ямал СПГ", чиито най-големи акционери са вторият по големина руски производител на природен газ "Новатек", Китайската национална петролна корпорация и френската енергийна компания TotalEnergies.

Прехвърлянето на кораби е от решаващо значение за Русия, която се опитва да използва по най-добрия начин арктическия си флот.

По данни на аналитичния център Институт за енергийна икономика и финансови анализи, от 17.8 млрд. куб.м руски втечнен природен газ, постъпил в ЕС между януари и септември тази година, 21% са били прехвърлени на кораби, предназначени за страни извън ЕС, включително Китай, Япония и Бангладеш.

През 2023 г. пристанищата Зеебрюге в Белгия и Монтоар дьо Бретан във Франция ще получат най-много руски втечнен природен газ от всички пристанища в ЕС.

Според данни на Института за енергийна икономика и финансов анализ близо 21% от 17.8 млрд. uубични метра руски LNG, доставен до Европа за периода между януари и септември 2022 г., е транспортиран към неевропейски държави, сред които са Китай, Япония и Бангладеш.

Няма санкции за природния газ

За разлика от въглищата и петрола, срещу руския втечнен природен газ няма наложени санкции от ЕС, но Европейската комисия обяви, че държавите членки трябва да прекратят употребата си на изкопаеми горива от Москва до 2027 г.

Ана-Мария Ялер-Макаревич, водещ енергиен анализатор в IEEFA, казва, че доставките руски LNG за Европа са намалели след началото на руската инвазия в Украйна, но продължават да са значителни и да се пренебрегват от правителствата. "ЕС не мисли за това, когато говори за забрана, каза тя. - Не броят трансграничните доставки."

Амунд Вик, съветник за Eurasia Group и бивш енергиен министър на Норвегия, каза, че европейските правителства са се поставили в сложна ситуация. Държавите ще имат затруднения "да забранят вноса на руски LNG другаде, ако самите те го използват." "Ще ги видите да ходят на пръсти около темата тази зима."

Преди инвазията в Украйна през 2022 г. ЕС внасяше 155 млрд. куб.м тръбопроводен газ от Русия. За да замени тези количества, съюзът намери алтернативни доставчици като САЩ, Катар и Норвегия. Някои държави като Германия подписаха дългосрочни договори за доставки на газ с Катар. Независимо от мерките ЕС внесе рекордни количества руски втечнен газ тази година.

Европейски служители защитават продължителната употреба на руски газ заради подписаните дългосрочни договори преди началото на войната през 2022 г., които, ако бъдат нарушени, ще принудят ЕС да заплати компенсация на Русия. Белгийската компания за природен газ Fluxys има 20-годишен договор с "Ямал", който ще приключи през 2039 г.

Белгийското енергийно министерство съобщи, че е "твърдо решено да се справи с този проблем", и "събира информация относно ефективни планове". "Ние осъзнаваме значението на това да се намери метод, който не заплашва сигурността на доставките до европейския континент", каза представител на министерството,

Fluxys каза, че поради липсата на санкции срещу природния газ "на нито един клиент не може легално да му бъде отказан достъп" до техния LNG терминал в Белгия. "Собствеността на молекулите остава в ръцете на доставчиците", каза служител от правителството на Брюксел.

Френското министерство на енергетиката каза, че няма планове да спре доставките на руски LNG до техни пристанища. "Франция и Европа значително намалиха потреблението си на руски газ чрез диверсифициране на източниците им на доставки", каза служител от правителството.

Европейските служители многократно изразиха опасенията си относно голямото количество руски втечнен природен газ, който се насочва към континента, независимо че липсва законодателство, което да забрани доставките и да прекрати дългосрочните договори между държавите членки и Москва.

"Ние можем и трябва да намалим вноса на руски LNG, за да можем постепенно да го прекратим", каза енергийният еврокомисар Кадри Симсон.

Предстои представители на държавите от съюза да обсъдят през декември мерки, които ще позволят на страните членки да забранят достъпа на руски и беларуски оператори до газовата инфраструктура на ЕС.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Е, то газ, петрол, уран и т.н. има. Просто зависи на каква цена ще го купуваме, след като държим да ограничим приходите на Русия.

    Нередност?
Нов коментар