🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почти 70 млн. лв. загуба отчита ТЕЦ "Марица-изток 2" за периода април-юни

Въпреки намалената работа заплатите на служителите се увеличават с 18.5%

Рекордните печалби на ТЕЦ "Марица-изток 2" започнаха ударно да се топят заради балансирането на пазарните цени. Това обаче не пречи заплатите на работещите в централата да бъдат увеличени
Рекордните печалби на ТЕЦ "Марица-изток 2" започнаха ударно да се топят заради балансирането на пазарните цени. Това обаче не пречи заплатите на работещите в централата да бъдат увеличени
Рекордните печалби на ТЕЦ "Марица-изток 2" започнаха ударно да се топят заради балансирането на пазарните цени. Това обаче не пречи заплатите на работещите в централата да бъдат увеличени    ©  Цветелина Белутова
Рекордните печалби на ТЕЦ "Марица-изток 2" започнаха ударно да се топят заради балансирането на пазарните цени. Това обаче не пречи заплатите на работещите в централата да бъдат увеличени    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Приходите, печалбата и продажбите на въглищната централа намаляват между 45-60%.
  • Въпреки това ТЕЦ-ът е индексирал заплатите с 18% по договорка, свързана с колективните трудови договори.
  • Финансите на централата тепърва ще се влошават, тъй като токът й е скъп, а при борсовите цени не се очаква рязък ръст.

По-малко работа и продажби, но по-високи заплати - така изглеждат първите шест месеца за държавния ТЕЦ "Марица-изток 2". На фона на истинския бум в приходите и печалбата от м.г., в периода януари-юни 2023 г. картината се очертава не особено добра, показва междинния финансов отчет на централата.

Периодът е белязан от драстичен срив на продадената електроенергия, а оттам и на приходите и печалбата. Реално за второто тримесечие на годината централата е генерирала загуба от почти 70 млн. лв., тъй като положителният финансов резултат от края на март в размер на 196.4 млн. лв. се понижава до 128.4 млн. лв. в края на юни. Ако обаче тази тенденция се запази е много вероятно годината да завърши на загуба за ТЕЦ-а.

Това обаче се очакваше и пролича още от резултатите на компанията през първите три месеца на 2023 г., когато производството и печалбата рязко тръгнаха надолу. Със стабилизирането на борсовите цени на електроенергията приходите на ТЕЦ-а постепенно намаляха, а токът й започна да изпада от пазара.

Ако обаче все пак има добра новина, то тя е, че освен всичко останало спад бележат и разходите на компанията. Основно перо остават плащанията, свързани с емисиите парникови газове.

На целия този фон и усложняването на финансовата ситуация в ТЕЦ-а заплатите на служителите там парадоксално са били индексирани с близо 20%.

Над 50% спад

За първите шест месеца на годината ТЕЦ "Марица-изток 2" отчита чиста печалба в размер на 128.4 млн. лв., което е намаление с 59.26% спрямо същия период на м.г., когато е била 338.6 млн. лв., показва още финансовият отчет. През изминалото първо шестмесечие общият размер на реализираните приходи от оперативна дейност е 933.5 млн. лв. при отчетени за същия период на м.г. 1.7 млрд. лева. Това означава, че общата приходна част е намаляла с 45.55%, отчитат от компанията.

Логично - основните си приходи (924.8 млн. лв.) дружеството е реализирало от продажби на електрическа енергия на свободния и на балансиращия пазар, както и от услуги по осигуряване на разполагаема мощност. Експертите на компанията посочват, че считано от 1.07.2022 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" не участва с квота на регулирания пазар.

От 1 юли тази година обаче централата все пак участва в тока за бита с извънредна заповед на ресорния министър, който по закон може да направи това. Реално схемата сработи по модела - висока цена на тока, но силно намалени мрежови такси, за да не се усети покачването. Целта бе да се осигури работа за въглищната централа, така че тя да продължи да работи - нещо, което за поредна година се плаща от всички данъкоплатци на солидарен принцип, чрез сметките за ток.

И продажбите наполовина

Продадената през първото шестмесечие електроенергия е по-малко с 56.1% (или общо 1 932 835 МВтч), става ясно още от отчета. Въпреки това централата беше в състояние да покрива изцяло всичките си производствени разходи и да отчете положителен финансов резултат, изтъкват от компанията.

Спадът обаче не е само в приходите, производството или продажбите на ТЕЦ "Марица-изток 2". Оперативните разходи на дружеството също намаляват и през първото полугодие са 790.7 млн. лв. на фона на 1.3 млрд. лв. година по-рано. Без изненади основното разходно перо продължават да са плащанията за емисии парникови газове, но и те намаляват значително заради по-малкия обем работа. За първите шест месеца тези плащания намаляват с 53.2% до 423.5 млн. лв. (при 906.8 млн. лв. за същия период на м.г.). Високите ценови нива на квотите през първото шестмесечие заедно с липсата на безплатни квоти води до това, че разходите за емисии на парникови газове превишават разходите за въглища с 345.1 млн. лв. (над пет пъти) и са с най-голямо относително тегло към общия обем разходи (близо 54% от всички оперативни разходи), пишат в отчета си от ТЕЦ "Марица-изток 2".

А заплатите растат

И докато работата намалява, то заплатите растат. Отчетените разходи за персонала 74.2 млн. лв. или с 18.56% повече в сравнение със същия период на м.г. Увеличението е във връзка с договорените в Колективните трудови договори индексации на заплатите. Списъчният състав на персонала към 30 юни 2023 г. е 2339 служители, или с 11 души повече спрямо първите шест месеца на 2022 година. Парадоксалната ситуация със заплатите обаче съвсем не е основният проблем, свързан с централата. Той ще проличи най-ясно още през следващата година, ако промените в Закона за енергетиката, за които в момента тече обществено обсъждане, бъдат приети.

Ключовата промяна е свързана с отпадането на НЕК като обществен доставчик на ток, както и премахването на квотите на производители за регулирания пазар, като се планира това да стане факт още от Нова година. Това означава и автоматично отпадане на квотите за производителите, чийто размер всяка година се определя от КЕВР. Затова и тази ситуация е особено интересна за ТЕЦ "Марица-изток 2", за която хем по принцип няма годишна квота, хем в последните години редовно участва в микса за бита.

Втори опит

Добрата новина в случая е, че България все пак ще се опита да убеди Брюксел, че може да получи отредените й 1.3 млрд. евро за трансформирането на трите въглищни региона Перник, Кюстендил и Стара Загора. Ангажиментът за намаляване на въглищните емисии с 40% до 2026 г., което е в приетия вече План за възстановяване и е задължително за отпускането на средства обаче никъде не е посочен. В отчета на ТЕЦ "Марица-изток 2" се споменава, че към момента не е приета нормативна рамка, която регламентира начина, по който да се разпредели тежестта по изпълнение на въпросната цел. От централата се опасяват, че намалението на емисиите може да доведе до недостиг на енергия в страната и допълнително увеличение на цените, а България от износител може да се превърне във вносител на електроенергия.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 3

    Викате направо и тя да се продава на американците с договори писани в САЩ. Да изкупуваме за 30 години ток от нея на преференциални цени. Ние този филм наследство от Костов вече го гледахме и платихме много скъпо за него!

    Нередност?
  • 2
    Rosty avatar :-|
    Ростислав
    • - 3
    • + 2

    Много весело, ТЕЦ2 само с един-два блока си покрива разходите и заплатите. Дори щеше да е на минимална печалба, но регулациите на ЕС остъргват приходите и над определена праг от цената на свободния пазар, а държавата ги прибира. Но както казваха в "Игри на тронове", Winter Is Coming!

    Нередност?
  • 3
    leslin avatar :-|
    leslin
    • - 2
    • + 1

    Хрантутници,сър

    Нередност?
  • 4
    gag16906505811186645 avatar :-|
    Бал Алабалов

    Най-вероятно се касае за саботаж от енергийната мафия към правителството което прави някаква антируска дейност с Росенец, МОЧА, АЕЦ- Белене и газта в Черно море и Добруджа.

    Нередност?
  • 5
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова

    Природният газ вече е повече от 50% по-евтин от тока. Въпреки газовата криза си останахме на газ и сме доволни.

    Нередност?
  • 6
    ikm16725803011156648 avatar :-|
    Hristo Botev
    • + 1

    Тецовете трябва да минат на почасово работно време и да работят активно 8 месеца. Май-август - на минимум да поддържат системите или ремонт. И хората така - по 12 часови смени и лятото отпуска и само по няколко дежурни

    Нередност?
Нов коментар