Седмични новини за енергетика: Нов план затваря 800 мВт в ТЕЦ-овете; Братя Домусчиеви със 106 мВт соларен парк

Още: Мораториумът за вятърни турбини във Ветрино засега остава; Какво се случва със Запорожката АЕЦ; Батерии с падащи камъни

Цената на продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" може да е по-висока предвид историята на проекта
Цената на продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" може да е по-висока предвид историята на проекта
Цената на продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" може да е по-висока предвид историята на проекта    ©  Евгени Ахмадзай
Цената на продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" може да е по-висока предвид историята на проекта    ©  Евгени Ахмадзай

Изминалата седмица беше наситена откъм енергийни събития. След горещата тема около продажбата на реакторите на АЕЦ "Белене", стана ясно, че правителството подготвя финално предложение до ЕК за промени в плана за възстановяване. То се различава от изискването на Народното събрание от началото на тази година и има потенциал да предизвика нови трусове в сектора, защото се предлага затваряне на 800 мВт въглищни мощности и 30-процентно ограничаване на ТЕЦ-овете в "Марица-изток".

Енергийната комисия в парламента пък гласува мораториум за соларни инсталации на държавните площи на "Мини Марица-изток". Спорното решение може всъщност да се окаже много логична развръзка. Също така предложението на "Възраждане" беше прието единодушно.

Какво се случи

Местната власт в малката българска община Ветрино се опитва да заобиколи решението на ВАС за отмяна на мораториума върху вятърните турбини. Което доведе до това инвеститорът CWP да обяви, че ще замрази проекта на територията на общината.

България е много близо до Запорожката ядрена централа и всяка авария би имала ефект върху страната. Поради тази причина от "Капитал" потърсихме какви данни са налични относно ескалацията на конфликта в зоната на централата. Информацията е объркваща, защото Русия и Украйна се обвиняват взаимно, че се готвят да направят саботаж срещу сигурността на атомната централа, а истината може и да не излезе наяве.

Ако сте пропуснали:

Нов голям соларен парк заработи в България, в индустриален парк "Балкан" на братя Домусчиеви край Ловеч. Той е с мощност 106.2 мВт и в него са вложени 102 млн. лева. Макар и мащабен този проект се нарежда едва на трето място сред подобните в страната. По-интересното при него обаче е, че е първият, който ще работи в собствена електроразпределителна мрежа и ще се отдели от ЕРП-а на "Електрохолд".

И още:

Тук може да проследите цялата хронология на проекта за ядрена централа на площадката в Белене. Напоследък мненията около продажбата на оборудването са много, но е редно да се знаят важните факти през годините. А какъв е българският интерес за АЕЦ "Белене" - вижте въпросите и отговорите, които подготвихме по темата.

Китай дава приоритет на Туркменистан пред Русия за следващия си голям газов проект. Владимир Путин иска "Силата на Сибир 2" да бъде реализиран възможно най-бързо, но Пекин няма причина да бърза.

Дълбоководният добив може скоро да облекчи световния недостиг на метали за батерии. Добивът на никел от тропическите гори унищожава 30 пъти повече живот, отколкото получаването му от дълбините.

Зелена енергия:

ПАВЕЦ-ите са бъдещето на модерните и зелени енергетики, но са неосъществими за региони, които не разполагат с географски условия. Проблемът обаче изглежда решим, като няколко стартъп компании се борят да навлязат на пазара и да променят играта като вместо вода, използват камъни.

Байдън одобри най-големия проект за офшорен вятърен парк в САЩ. Ocean Wind 1 на датската компания Ørsted ще се намира край бреговете на Ню Джърси и ще е с капацитет 1100 мегавата.

Да осиновиш дърво. Испанската платформа CrowdFarming предлага да си осиновиш дърво и да получиш продукцията от него

Все още няма коментари
Нов коментар