🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-растящите малки и средни компании за горива: бум заради войната в Украйна

Приходите на топ 20 дружества в сектора растат средно със 158% спрямо 2021 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Лош за едни, добър за други - конфликтът в региона се оказа златната кокошка за сектора.
  • Приходите на първите 20 най-растящи компании растат средно със 158% спрямо 2021 г.
  • Нишовите бизнеси също бележат успехи, особено тези, свързани с газифициране.

Невиждани печалби донесе 2022 г. за компаниите в сектор горива. Глобалните гиганти отчетоха свръхпечалби, а местните големи играчи - огромни обороти, възползвайки се от несъвършенствата на пазара, започнали с войната в Украйна, санкциите върху руския нефт и ръста на цената на горивата.

Без изненада 2022 г. е била успешна и за най-динамичните в класацията на "Капитал" "Гепард", като средно приходите на първите 20 в класацията растат със 158% спрямо 2021 г.

В редиците им има компании, успели да се възползват от огромните нужди на Украйна от горива, закъдето през 2022 г. България изнесе рекордните 737 хил. тона за 1.7 млрд. лв. Експортът за тази дестинация избухна през 2022 г. и се превърна е една от основните възможности за добри маржове поне до първите месеци на 2023 г.

Първата година на войната (2022 г.) мина под знака на руския монопол на горивата в страната поради по-конкурентната цена на руския нефт спрямо останалия петрол. Износът за Украйна продължи по-вяло през 2023 г. През есента редица локации в България с петролни складове дори бяха поставени в черен списък от украинските служби, които решиха да ограничат руските горива, влизащи по различни канали в страната. Сега, с настъпването на края на вноса на руски горива, предстои ново пренареждане на пазара.

Топ 5

Под номер едно в списъка на най-динамично растящите малки и средни предприятия в сектор горива е "Стил трейд плейс". Регистрираната в Кърджали компания расте с 3212%, като има близо 9 млн. лв. приходи при 270 хил. лв. година по-рано.

На втора позиция е "Феникс77". Тя има ръст с 380% и приходи в размер на 22.8 млн. лв. за 2022 г. Компанията се занимава с внос и търговия на твърди горива - въглища, антрацит, пелети, и разполага с 40 декара база, намираща се в Централна България, в Гълъбово. Основана е през 2020 г. и е собственост на Ивелина Димитрова.

На трето място е регистрираната в София "М-Форма", собственост на Мариана Манолова и с персонал четирима души. Дружеството е с предмет на дейност търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти. Основните доставчици на компанията на база доклада за дейността й са "Инса ойл", "Бент ойл", "Литекс" и "Сторидж ойл". За 2022 г. компанията наблюдава значително увеличаване на обема на клиентите си, като отчита четирикратно увеличаване на обема на продажбите спрямо 2021 г. Приходите й за 2022 г. са 22 млн. лв. при 5.7 млн. лв. година по-рано.

Класацията продължава с "Феникс петрол 91". Компанията разполага с търговска база за съхранение и търговия с дизелово гориво във Враца, като предлага зареждане на земеделска техника. Разполага и с 5 цистерни за превоз на светли горива, като извършва продажба и доставка на течни горива по заявка до посочен обект. Доставя още и газ в бутилки за дома, като извършва доставка на територията на Враца и околията. За 2022 г. дружеството е с приходи 47.6 млн. лв.

Пета с ръст 209% се нарежда "Тенекс - С". Над 15 години тя се занимава с доставката на компресиран природен газ за бита и промишлеността.

Ръст в бутилка

Компанията с най-големи приходи за 2022 г. в класацията на най-силно растящите малки и средни предприятия в сектор горива е регистрираната в София "Топливо газ", която търгува с пропан-бутан и автогаз. Компанията има 96 млн. лв. приходи и ръст 186%. Компанията е част от "Синергон холдинг", или бивш "Петрол фонд", контролиран и днес от компании на Бедо Доганян.

От доклада на дружеството става ясно, че приходите са се увеличили предимно от продажбата на наливен газ на едро, която формира над 78% от общите такива. Компанията продава още газови градински и отоплителни уреди и барбекюта, като извършва и профилактика на уредите и бутилките.

Големите в петролните продукти

На втора позиция по размер на приходите в класацията е търговецът на едро с горива "Агро 03". За 2022 г. тя има 88 млн. лв. приходи. Това е ръст със 112%, като година по-рано те са 41.7 млн. лв. Голямата корекция нагоре не е случайна. Компанията разполага с петролна база във Вълчи дол, Варненско, като тя се спрягаше от представители на бранша като един от десетината складове за горива, откъдето активно се продаваха горива за Украйна през 2022 г.

На 12-а позиция е "Варна Сторидж ойл", собственик на петролния терминал във Варна, което преди беше в активите на "Петрол" и с капитал 17.5 млн. лв. "Варна Сторидж ойл" е собственост на "Сторидж ойл", в която пък е базата на "Петрол" в Пловдив. "Сторидж ойл" е със собственик "Лазурит мобайл сървисиз" на Константин Димитров. А "Сторидж ойл" и дружеството "Петролен терминал Варна" са регистрираните складодържатели пред Агенция "Митници" с данъчни складове в Пловдив и Варна.

Дейността на "Варна Сторидж ойл" е отдаването под наем на петролната база, като в доклада за дейността на компанията се казва, че през март 2022 г. дружеството е сключило договор с нов основен наемател при значително по-добри финансови условия спрямо предходния договор и съответно дружеството реализира по-добри приходи и съответно печалба през 2022 г. Приходите на компанията са 6.8 млн. лв., а печалбата - 4.5 млн. лв.

Базата на "Петрол" във Варна се оказа основната алтернативна врата за внос на горива, макар и с по-малки танкери, освен "Росенец" на "Лукойл", като от там започна стабилен внос от началото на войната. Това е и основна врата за вноса на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов с танкери на горива, като преди време той заяви пред "Капитал", че е внесъл през миналата година 1 млн. тона горива и държи 25% от пазара, внос от Русия.

Доставки в ниша

В класацията на най-растящите има и още няколко силно специализирани компании. На 16-а позиция е варненската "Петромар", която се занимава с доставки на гориво за кораби. "Ние сме физически доставчик със собствена баржа и камиони във всички български черноморски пристанища - Варна, Бургас, Несебър, Балчик, както и нашите дунавски пристанища Русе, Свищов и Сомовит", пишат за себе си от компанията. Собствеността й е разпределена между трима акционери физически лица. Един от тях е Димитър Симеонов, който беше в управлението на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Друга компания с нишов бизнес е "БМТ-1" на Михаил Тянков. Тя извършва специализиран превоз на битумни продукти в България и Румъния и има дългогодишен опит в изграждането на къщи от дърво в американски стил. Занимава се още с хидроизолационни материали, подходящи при строежа на мостове, тунели, пътища. "БМТ-1" разполага със собствен транспорт за битум и мазут, както и с влекачи с полуремаркета, работещи в ЕС. За 2022 г. компанията има близо 40 млн. лв. приходи и ръст 117%.

Природен газ

В класацията на най-динамичните в сектор горива има и няколко търговеца на природен газ. На 8-а позиция е регистрираната в София "Микс газ груп", която се занимава с продажбите на природен газ на територията на България и региона. "Микс газ груп" е регистрирана в края на 2020 г. На 30 септември 2021 г. е получила лиценз от КЕВР за търговията с природен газ. В управлението ѝ са Андрей Кристов, Веселин Трендафилов и адвокатско дружество "Делибалтов, Милкова, Иванова". През 2022 г., няколко дни преди започването на войната в Украйна, компанията сключва голям договор за доставка с общинската "Столичен автотранспорт". Приходите на компанията за 2022 г. са 44.2 млн. лв., а печалбата е 1.7 млн. лв.

На 13-а позиция е "Газтрейд Сливен", което експлоатира инфраструктура над 50 хил. метра, като към разпределителната мрежа са присъединени над 120 промишлени, търговски, обществено-административни потребители и битови потребители. Въпреки големия ръст на приходите - 130%, компанията е на загуба 633 хил. лв., като има и непокрити загуби от минали години в размер на 917 хил. лв.

Една позиция по-надолу е "Костинбродгаз", където мажоритарен собственик е акционерното "Джиев", което управлява птицекомбинат в града, а 8.58% са на "Еврогазкомпания". "Костинбродгаз" е доставчик на природен газ за "Джиев", а "Джиев" изгражда трасетата и отклоненията на системата на "Костинбродгаз".

Все още няма коментари
Нов коментар