Използване на сигурни мрежи

Трябва да сте изключително внимателни, когато работите онлайн през мрежа, която не познавате или на която нямате доверие – като например безплатната Wi-Fi мрежа на местното кафене. Доставчикът на услуги може да наблюдава целия трафик в мрежата си, което може да включва личната ви информация.

Ако обаче услугата, която ползвате, шифрова връзката ви със себе си, това може значително да затрудни опитите за шпиониране на дейността ви. По подразбиране шифроваме връзката с Gmail между компютъра ви и Google – така се защитава дейността ви в Google срещу чужда намеса. Също така прилагаме стандартно тази защита, известна като шифроване с SSL за сесия, когато сте влезли в Google Диск и много други услуги.

Проверявайте за сигнали за връзката си с уебсайта, когато сърфирате в мрежата.

Първо вижте в адресната лента на браузъра си дали URL адресът изглежда истински. Също така проверявайте дали уеб адресът започва с https:// – това показва, че връзката ви с уебсайта е шифрована и по-устойчива срещу шпиониране или намеса. Някои браузъри изобразяват икона на катинар в адресната лента до https://, за да посочат по-ясно, че връзката ви е шифрована и по-сигурна.

Когато се свързвате през обществена Wi-Fi мрежа, всеки наблизо може да наблюдава информацията, обменяна между компютъра и Wi-Fi точката за достъп, ако връзката ви не е шифрована. Избягвайте да извършвате важни дейности, като пазаруване или банкиране, през обществени мрежи.

Ако ползвате Wi-Fi у дома, непременно защитете маршрутизатора си с парола. Трябва само да изпълните инструкциите, предоставени от доставчика ви на интернет услуги или производителя на маршрутизатора, за задаване на собствена парола за маршрутизатора, вместо да използвате стандартната му, която може да е известна на престъпниците. Ако престъпниците имат достъп до маршрутизатора ви, могат да променят настройките ви и да шпионират дейността ви онлайн.

И накрая, за допълнително ниво на сигурност трябва да обезопасите домашната си Wi-Fi мрежа, така че да не може да се ползва от други хора. Това означава да я защитите с парола. И както с останалите си пароли, уверете се, че избирате дълга, уникална комбинация от букви, цифри и знаци, която не може лесно да се налучка от други. За по-разширена защита трябва да изберете настройката WPA2, когато конфигурирате мрежата си.

Инструменти за безопасност

Открийте водещите пет функции на Google за безопасност онлайн, предназначени да ви помагат да предпазвате семейството си в мрежата.

Google Профили

Допълнително подсигуряване на профила ви в Google

Можете да добавите допълнителен защитен слой към профила си в Google, като активирате потвърждаването в две стъпки. Ако включите функцията, при опит за влизане в профила ви от непознат компютър на мобилния ви телефон ще се изпраща код за достъп. Това означава, че дори някой да открадне или отгатне паролата ви, потенциалният атакуващ пак няма да може да влезе в профила ви, защото не разполага с телефона ви. Сега можете да се защитите с нещо, което знаете (паролата си), и нещо, което имате (телефона си).

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл и след това – върху „Профил“.

Кликнете върху „Сигурност“ най-горе. В полето „Парола“ кликнете върху „Настройване“ до „Потвърждаване в две стъпки“.

След това ще видите поетапно ръководство, с чиято помощ ще преминете през процеса на настройване.

Впоследствие ще бъдете отведени обратно до настройките на потвърждаването в две стъпки. Прегледайте ги и добавете резервни телефонни номера.

Това е всичко! При следващото влизане в профила си ще получите SMS с код за потвърждение.

Chrome

Сърфиране в мрежата в частен режим

За да сърфирате в мрежата частно, можете да ползвате режима „инкогнито“ в браузъра Chrome на компютъра, таблета или телефона си. В този режим страниците, които посещавате, и файловете, които изтегляте, не се записват в историята на сърфиране или изтегляне на браузъра.

Научете повече

Кликнете върху менюто на Chrome в лентата с инструменти на браузъра → кликнете върху „Нов прозорец при използване на функцията „инкогнито“.

Ще се отвори нов прозорец с иконата на „инкогнито“ в ъгъла. За да излезете, трябва само да го затворите.

Google Профили

Профилът ви в Google – така, както го искате

На страницата „Настройки на профила“ можете да видите услуги и информация, свързани с профила ви в Google, и да промените настройките си за сигурност и поверителност.

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл, след което – върху „Профил“.

Google Профили

Получаване на сигнал, ако името ви се покаже в мрежата

Секцията „Аз в мрежата“ може да ви помогне да разберете и да управлявате какво виждат хората, когато ви търсят с Google. От полза ще е и да настроите Google Сигнали, за да наблюдавате дали онлайн се появява информация за вас. Тази услуга също така автоматично предлага някои думи за търсене, които е добре да следите.

Научете повече

Влезте в профила си в Google и се придвижете до секцията Аз в мрежата.

Кликнете върху „Управление на сигналите от мрежата“ и след това – върху червения бутон, за да създадете сигнал.

Името ви ще се покаже в текстовото поле. Кликнете върху полето, за да видите още предложени сигнали.

Кликнете върху „Добавяне“, за да добавите сигнал. За извършване на редакции кликнете върху иконата на молив, а за изтриване – върху тази на кошче.

В падащото меню „Честота“ изберете честотата на сигналите.

Google Профили

Управление на данните, съхранявани в профила ви в Google

Google Табло за управление ви показва какво се съхранява в профила ви в Google и предлага общ преглед на част от скорошната активност в профила ви. От едно централно място лесно можете да преглеждате данните и активността си и да осъществявате достъп до настройките си за услуги като Blogger, Календар, Документи, Google+ и др.

Научете повече

Посетете таблото за управление, за да видите обобщена информация за данните, свързани с профила ви в Google, и да управлявате личните си настройки.

Оттук можете да преглеждате и управлявате данните, съхранявани в профила ви в Google.

Вижте още инструменти за безопасност