Проверка на настройките ви в Gmail

Ако използвате Gmail, можете да изпълните следните стъпки, за да се уверите, че профилът ви е в безопасност.

Уверете се, че имейлите ви не се препращат или споделят, освен ако не искате това

Уверете се, че имейлите ви се насочват правилно, като в раздела „Настройки на мрежата“ в Gmail проверите за настройки за пренасочване и делегиране, с които се предоставя достъп на други хора до профила ви.

Ако забравите паролата си, трябва да можете да се върнете в профила си

Ако трябва да възстановите паролата си, Google може да ви изпрати съобщение до имейл адрес за възстановяване. Затова се постарайте този адрес да е актуален и да е на профил, до който имате достъп. Можете също така да посочите телефонен номер в потребителския си профил в Gmail, на който чрез SMS да получите код за повторно задаване на паролата.

Наличието на номер на мобилен телефон в профила ви е един от най-лесните и най-надеждни начини да запазите безопасността му. Google може например да използва този номер като форма на проверка към хората, ако се опитват да проникнат в профила ви, и да ви изпрати код за потвърждение, с който да влезете в профила си, в случай че загубите достъп до него. Предоставянето на Google на телефонен номер за възстановяване няма да доведе до вписването ви в списъци за маркетинг или до увеличаване на обажданията до вас за телефонни продажби.

Мобилният ви телефон е по-сигурен начин за идентификация от имейл адреса за възстановяване или защитния въпрос, защото, за разлика от тях, вие го притежавате физически.

Проверявайте за необичаен достъп или дейност в профила си

Редовно преглеждайте профила си за непозната или подозрителна дейност. Кликнете върху връзката „подробности“ най-долу в страницата, за да видите последните IP адреси, от които е осъществен достъп до пощата ви, и свързаните с тях местоположения. Ако видите подозрителна дейност в профила си, незабавно променете паролата си и излезте от профила. Разберете повече за подозрителната дейност в профила си.

Когато влизате в Gmail, трябва да се уверявате, че уеб адресът започва с https:// (а не само с http://). Това показва, че връзката ви с уебсайта е шифрована и по-устойчива срещу шпиониране или намеса. За още съвети за Gmail разгледайте контролния списък за сигурността в Gmail.

Подаване на сигнал за тормоз от потребител на Gmail

Ако попаднете на потребител на Gmail, който нарушава правилата на услугата, моля, разгледайте тези препоръчителни следващи стъпки.

Инструменти за безопасност

Открийте водещите пет функции на Google за безопасност онлайн, предназначени да ви помагат да предпазвате семейството си в мрежата.

Google Профили

Допълнително подсигуряване на профила ви в Google

Можете да добавите допълнителен защитен слой към профила си в Google, като активирате потвърждаването в две стъпки. Ако включите функцията, при опит за влизане в профила ви от непознат компютър на мобилния ви телефон ще се изпраща код за достъп. Това означава, че дори някой да открадне или отгатне паролата ви, потенциалният атакуващ пак няма да може да влезе в профила ви, защото не разполага с телефона ви. Сега можете да се защитите с нещо, което знаете (паролата си), и нещо, което имате (телефона си).

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл и след това – върху „Профил“.

Кликнете върху „Сигурност“ най-горе. В полето „Парола“ кликнете върху „Настройване“ до „Потвърждаване в две стъпки“.

След това ще видите поетапно ръководство, с чиято помощ ще преминете през процеса на настройване.

Впоследствие ще бъдете отведени обратно до настройките на потвърждаването в две стъпки. Прегледайте ги и добавете резервни телефонни номера.

Това е всичко! При следващото влизане в профила си ще получите SMS с код за потвърждение.

Chrome

Сърфиране в мрежата в частен режим

За да сърфирате в мрежата частно, можете да ползвате режима „инкогнито“ в браузъра Chrome на компютъра, таблета или телефона си. В този режим страниците, които посещавате, и файловете, които изтегляте, не се записват в историята на сърфиране или изтегляне на браузъра.

Научете повече

Кликнете върху менюто на Chrome в лентата с инструменти на браузъра → кликнете върху „Нов прозорец при използване на функцията „инкогнито“.

Ще се отвори нов прозорец с иконата на „инкогнито“ в ъгъла. За да излезете, трябва само да го затворите.

Google Профили

Профилът ви в Google – така, както го искате

На страницата „Настройки на профила“ можете да видите услуги и информация, свързани с профила ви в Google, и да промените настройките си за сигурност и поверителност.

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл, след което – върху „Профил“.

Google Профили

Получаване на сигнал, ако името ви се покаже в мрежата

Секцията „Аз в мрежата“ може да ви помогне да разберете и да управлявате какво виждат хората, когато ви търсят с Google. От полза ще е и да настроите Google Сигнали, за да наблюдавате дали онлайн се появява информация за вас. Тази услуга също така автоматично предлага някои думи за търсене, които е добре да следите.

Научете повече

Влезте в профила си в Google и се придвижете до секцията Аз в мрежата.

Кликнете върху „Управление на сигналите от мрежата“ и след това – върху червения бутон, за да създадете сигнал.

Името ви ще се покаже в текстовото поле. Кликнете върху полето, за да видите още предложени сигнали.

Кликнете върху „Добавяне“, за да добавите сигнал. За извършване на редакции кликнете върху иконата на молив, а за изтриване – върху тази на кошче.

В падащото меню „Честота“ изберете честотата на сигналите.

Google Профили

Управление на данните, съхранявани в профила ви в Google

Google Табло за управление ви показва какво се съхранява в профила ви в Google и предлага общ преглед на част от скорошната активност в профила ви. От едно централно място лесно можете да преглеждате данните и активността си и да осъществявате достъп до настройките си за услуги като Blogger, Календар, Документи, Google+ и др.

Научете повече

Посетете таблото за управление, за да видите обобщена информация за данните, свързани с профила ви в Google, и да управлявате личните си настройки.

Оттук можете да преглеждате и управлявате данните, съхранявани в профила ви в Google.

Вижте още инструменти за безопасност