Как ви помагаме да се предпазвате от мошеничества и измами спрямо личността

Както и в офлайн света, в интернет също има мошеници и измамници. Google предприема редица стъпки, за да ви предпази от измами.

Забрана на лоши реклами (и рекламодатели)

Имаме съвсем ясни правила кой може да показва реклами с инструментите на Google. Създадохме правилата си за рекламиране, като имахме предвид безопасността и доверието на потребителите. Например не разрешаваме реклами за злонамерени изтегляния и фалшифицирани стоки или такива с неясно таксуване. А ако установим рекламна измама, забраняваме не само рекламата, а и рекламодателя, така че никога повече да не може да работи с Google.

Яснота относно разходите

Един начин онлайн престъпниците да печелят пари е като с чужд компютър или телефон извършват нещо, което струва пари на собственика му и прехвърля пари на престъпника. Например една схема е създаването на приложение, което може да накара телефона да изпраща SMS или да се обажда до платен телефонен номер. При това потребителят се таксува, а измамникът събира парите.

В телефоните, работещи с Android, можете да видите какво ще иска да прави приложението с устройството ви, като разгледате описанието „разрешения“ в Google Play. Прегледайте тази информация, преди да изтеглите приложението, за да решите дали го искате. Ако например възнамерявате да изтеглите ново приложение за мелодии, можете да проверите дали е възможно то да извършва телефонни обаждания от ваше име. В случай че това ви се стори подозрително, в състояние сте да решите да не инсталирате приложението.

При по-новите устройства с Android ще ви известим, ако приложение опитва да изпрати SMS до телефонен номер, което евентуално може да доведе до допълнителни разходи за вас. След това можете да разрешите на приложението да изпрати съобщението или да го блокирате.