Как ви помагаме да поддържате компютъра и устройството си чисти

Някои престъпници може да опитват да се доберат до информацията ви, като например данните за банковата ви сметка, входящата ви електронна поща или паролите ви за мрежата, а други може да се стремят да поемат контрол над устройството ви – компютър, таблет или телефон.

След това чрез него престъпниците могат да намерят други устройства, които да контролират. Те често използват армии от компютри, за да блокират достъпа на уебсайтове до мрежата или да пробият защитните им системи.

Един от основните начини престъпниците да започнат да контролират компютъра ви е като инсталират злонамерен софтуер. Можете да защитите компютъра си от такъв софтуер, но Google също работи усилено по защитата ви, като стотици специалисти по сигурността се трудят денонощно за обезпечаване на сигурността на данните и устройствата ви.

Помощ за избягване на злонамерен софтуер

Както Google търси в мрежата сайтове с най-добрите отговори на въпросите ви, така проверяваме и за сайтове, които изглеждат опасни за потребителите или съдържат злонамерен софтуер. Всеки ден идентифицираме и означаваме над 10 000 такива опасни сайта и показваме предупреждения при близо 14 милиона резултата от търсенето с нас и 300 000 изтегляния на файлове, като съобщаваме на потребителите, че в даден уебсайт или връзка има нещо подозрително.

Използваме същата технология, за да определим дали някой ви изпраща съобщение в Gmail, което може да е опасно или да съдържа злонамерен софтуер, и да ви предупредим, ако се опитате да изтеглите от сайт нещо, приличащо на мелодия за телефон или PDF файл, но тайно съдържащо код, който да навреди на компютъра ви.

Дори и да се окажете на страница със злонамерен софтуер, инженерите на Google са вградили допълнителни защити в браузъра Chrome, които пречат на злонамерения софтуер да се инсталира и свеждат до минимум въздействието му върху компютъра ви.

Помощ в поддържането на софтуера актуален

Един от начините, по който престъпниците понякога получават достъп до компютъра ви, е като търсят известни проблеми в сигурността на стари версии на софтуера, който се изпълнява на устройството ви. Те знаят, че много хора често не актуализират софтуера и програмите на компютъра си до последните версии с най-добра защита на сигурността. Тъй като в Google също знаем това, създадохме браузъра Chrome да се актуализира автоматично до най-новата версия всеки път, когато го стартирате, така че да разполагате с актуална защита на сигурността без допълнителни действия.

Понякога Chrome трябва да работи с друг софтуер, т.нар. приставки, например с цел да показва правилно снимки или видеоклипове. Тези приставки също могат да са възможност за престъпниците да придобият контрол над компютъра ви. Ако Chrome установи неактуална приставка с проблем в сигурността, ще я блокира, докато не инсталирате най-новата и защитена версия, и ще ви покаже съобщение, че тя трябва да се актуализира.

Помощ в поддържането на безопасността на мобилното ви устройство

Смартфоните, работещи със софтуера Android на Google, разполагат с подобни защити, намаляващи риска от щети.

Android също изисква всяко приложение в Google Play Магазин да посочи каква информация иска да събира или да ползва от устройството ви, така че да можете да решите дали да имате доверие на приложението. Също така автоматично сканираме Google Play, за да блокираме и премахваме опасните приложения, а при някои телефони с Android услугата ни за потвърждаване на приложенията проверява дали те не са потенциално опасни, независимо откъде ги инсталирате. Така че ако инсталирате приложения от неизвестни източници, като мрежата или магазин за приложения на трета страна, тази безплатна услуга ви осигурява още един защитен слой.