Основни положения за семейната безопасност

За заетите родители ето няколко бързи предложения как да защитавате семейството си онлайн.

  1. Поговорете със семейството си за безопасността онлайн. Изяснете семейните правила и очаквания във връзка с технологиите, както и последствията при ползването им по неподходящ начин. И най-важното, уверете се, че близките ви не се притесняват да попитат за съвет, когато трябва да вземат трудни решения. Това може да им помогне да се чувстват сигурни, когато използват интернет сами, и да знаят към кого да се обърнат при въпроси – към вас.
  2. Използвайте технологиите заедно. Това е добър начин семейството ви да научи за безопасността онлайн и създава възможности да отговаряте на възникналите въпроси.
  3. Обсъдете онлайн услугите и сайтовете. Поговорете с членовете на семейството си за това, какви видове сайтове обичат да посещават и кое не е подходящо за тях.
  4. Пазете паролите. Помогнете на членовете на семейството си да научат как да задават сигурни пароли онлайн. Напомняйте им да не ги издават на никого освен евентуално на възрастни хора, на които имат доверие, като родителите си. Непременно възпитайте у близките си навик да излизат от профилите си онлайн, когато използват обществени компютри в училище, в кафенето или в библиотеката.
  5. Използвайте настройките за поверителност и контролите за управление на споделянето. Има множество сайтове за споделяне на размисли, снимки, видеоклипове, актуализации за състоянието и др. Много от тези услуги предлагат настройки и контроли за поверителност, с чиято помощ да решите кой може да вижда съдържанието ви, преди да го публикувате. Поговорете с членовете на семейството си за това, какво могат и какво не трябва да споделят обществено. Помогнете им да уважават поверителността на другите хора, като не ги идентифицират по име в обществено споделено съдържание.
  6. Проверявайте възрастовите ограничения: Много онлайн услуги, включително Google, имат възрастови ограничения за потребителите, които могат да ги ползват. Например трябва да отговаряте на изискванията за възрастта, за да имате профил в Google, a някои наши продукти са достъпни само за лица, навършили 18 години. Винаги проверявайте общите условия на уебсайта, преди да позволите на детето си да си регистрира профил, и му разяснете семейните правила за това, кои сайтове и услуги може да използва.
  7. Научете семейството си да общува отговорно. Ето едно добро основно правило – ако не бихте казали нещо на някого лице в лице, не бива да го изпращате в SMS, имейл или незабавно съобщение, нито да го публикувате като коментар на нечия страница. Поговорете за това, как другите хора може да се почувстват от казаното от вас онлайн, и дайте съвети за подходящите видове комуникация.
  8. Поговорете с други възрастни. Включете в разговора приятели, роднини, учители, треньори и възпитатели. Другите родители и професионалистите, които работят с деца, може да бъдат отлично средство, с чиято помощ да решите кое е подходящо за семейството ви, особено ако си имате работа с непознати за вас технологии.
  9. Защитавайте компютъра и самоличността си. Използвайте антивирусен софтуер и го актуализирайте редовно, освен ако нямате Chromebook, който не се нуждае от такъв. Поговорете със семейството си за типовете лична информация, като социалноосигурителен номер, телефонен номер или домашен адрес, които не трябва да се публикуват онлайн. Научете членовете на семейството си да не приемат файлове, нито да отварят прикачени файлове в имейл от непознати хора.
  10. Не спирайте да бдите за сигурността. Осигуряването на безопасност не е нещо еднократно – с развитието на технологиите нуждите на семейството ви ще се променят. Поддържайте постоянен диалог. Подновявайте основните правила на семейството си, проверявайте развитието на всеки от членовете му и редовно отделяйте време за разговори.

Инструменти за безопасност

Открийте водещите пет функции на Google за безопасност, предназначени да ви помагат да предпазвате семейството си онлайн.

Google Play

Използване на родителските контроли за филтриране на приложенията по класификация на съдържанието

Можете да използвате родителските контроли, за да ограничите съдържанието, което може да бъде изтеглено или закупено от Google Play. Това ви помага да намирате приложения и игри, подходящи за вас и семейството ви.

Научете повече

Отворете приложението Google Play Магазин на устройството си.

Докоснете иконата за меню в горния ляв ъгъл.

Докоснете „Настройки“.

Докоснете „Родителски контроли“.

Включете родителските контроли.

Създайте ПИН.

Докоснете „Приложения и игри“.

Изберете нивото на зрелост.

YouTube

Задаване на филтър, за да не се показва неподходящо съдържание

Ако при сърфиране в YouTube предпочитате да не виждате съдържание за пълнолетни или с възрастово ограничение, превъртете до долната част на която и да е страница на сайта и активирайте безопасния режим. С негова помощ потенциално неприемливите материали се филтрират от резултатите от търсенето, сродните видеоклипове, плейлистите, предаванията и филмите.

Научете повече

Превъртете до долната част на която и да е страница в YouTube и кликнете върху падащото меню в секцията „Безопасност“.

Изберете опцията „Включен“ или „Изключен“, за да активирате или деактивирате безопасния режим.

За да заключите тази настройка, влезте в профила си в Google.

След като влезете, ще имате възможност да заключите режима.

Chrome

Контролиране на нещата, които близките ви виждат в мрежата

Ако искате да контролирате сайтовете, които близките ви могат да посещават в интернет, може да използвате контролирани потребители в Google Chrome. По този начин сте в състояние да виждате страниците, които съответният потребител е посетил, и да блокирате сайтовете, които не искате той да вижда.

Научете повече

За да настроите контролиран потребител на своя Chromebook, започнете от главния екран за вход и кликнете върху „Добавяне на потребител“.

Отдясно на екрана изберете „Създаване на контролиран потребител“.

Кликнете върху „Създаване на контролиран потребител“.

Влезте в профила, от който ще управлявате контролирания потребител, и кликнете върху „Напред“.

Изберете потребителско име, парола и снимка за контролирания потребител. Кликнете върху „Напред“.

Android

Предоставяне на достъп само до одобрени приложения и игри

Искате да споделите таблета си, но не и всичките си неща? Под Android 4.3 и по-нови версии можете да създавате потребителски профили с ограничена функционалност, с които се ограничава достъпът на други потребители до функциите и съдържанието на таблета ви.

Научете повече

Ако сте собственик на таблета, докоснете „Настройки“ → „Потребители“ → „Добавяне на потр. или потр. профил“.

Докоснете „Ограничен потр. профил“ → „Нов потребителски профил“, след което наименувайте потребителския профил.

Чрез превключвателите за включване/изключване и настройките управлявайте достъпа до функции, настройки и приложения.

Натиснете бутона за захранване, за да се върнете към заключения екран, след което докоснете иконата за нов потребителски профил.

След като настроите всичко, ще видите празния начален екран. Докоснете иконата за всички приложения, за да започнете работа с новия потребителски профил.

Вижте още инструменти за безопасност