Избягване на измами

Не, най-вероятно не сте спечелили от лотарията. Не можете да печелите толкова много пари, работейки от дома. И тази оферта най-вероятно действително е твърде хубава, за да е истинска.

Мрежата може да е невероятно място, но не всички хора онлайн са добронамерени. Ето три лесни начина да избегнете измамници и да бъдете в безопасност в мрежата:

Пазете се от непознати дори когато носят дарове

Съобщението вероятно не е добронамерено, ако ви поздравява, че сте милионният посетител на уебсайт, предлага ви таблет или друга награда в замяна на попълване на анкета или популяризира бързи и лесни начини за печелене на пари или получаване на работа („забогатейте бързо, като работите у дома само по два часа на ден!“). Ако някой ви каже, че печелите, и ви моли да попълните формуляр с лична информация, не се изкушавайте да започнете да го правите. Дори да не натиснете бутона за изпращане, пак може да пращате информация до измамниците, ако започнете да въвеждате данни във формулярите им.

Ако видите съобщение от човек, когото познавате, но то не е типично за него, възможно е в профила му да е проникнал киберпрестъпник, който се опитва да получи от вас пари или информация. Затова внимавайте как отговаряте. Често срещани подходи са да ви молят спешно да изпратите пари, като подателят твърди, че е блокиран в чужда държава или че телефонът му е откраднат и не може да му се обадите. Съобщението също може да ви подканя да кликнете върху връзка, за да видите снимка, статия или видеоклип, а в действителност връзката води към сайт, който може да открадне информацията ви. Затова помислете, преди да кликнете!

Проучвайте

Когато пазарувате онлайн, проучете продавача и не вярвайте на подозрително ниски цени, както бихте постъпили и в местния си магазин. Внимателно разгледайте онлайн офертите, които изглеждат твърде хубави, за да са истински. Никой не иска да бъде подведен да купи фалшива стока. Хората, които обещават скъпи и ненамалени продукти или услуги безплатно или с отстъпка от 90%, вероятно имат лоши намерения. В случай че използвате Gmail, може да видите предупреждение в горната част на екрана, ако системата ни смята за възможна измама имейла, който четете. Тогава помислете внимателно, преди да му отговорите.

Внимавайте за измами, ползващи марката на Google. Google не провежда лотарии. Не вземаме такси за обучението на нови служители. Ако получите имейл, който гласи, че сте наети от Google, но трябва да платите подобна такса, преди да можете да започнете – това е измама. Внимавайте с хора, които твърдят, че продават коли посредством Google Wallet. Научете повече за различните измами, използващи марката на Google.

При съмнение заложете на сигурното

Имате лошо предчувствие за някоя реклама или оферта? Доверете се на вътрешното си усещане! Кликвайте върху реклами или купувайте продукти само от сайтове, които са безопасни, доверени и за които има отзиви.

Много платформи за онлайн пазаруване предлагат програми за доверени търговци/продавачи. Обикновено тези продавачи имат видим знак за одобрение в потребителските си профили. Уверете се, че знакът или сертификатът са легитимни, като прегледате указанията на платформата за пазаруване. Ако тя не предлага подобна програма, вижте броя на отзивите за продавача и качеството им.

Ако пък сте кликнали върху лоша реклама в Google или сте видели такава, моля, уведомете ни, за да вземем мерки.