GoogleАнализ

Социално споделяне

Съдържанието, което се споделя, печели. Когато публикувате ново съдържание, не е достатъчно да измервате типичните показатели от началото на фунията, като отделни посетители. Съчетаването на трафика със споделянето прехвърля мост между социалните мрежи и съдържанието и позволява информирани решения за изграждането на общност и увеличаването на органичните споделяния на съдържанието, във и извън сайта Ви.

Общ преглед

Проследявайте споделянето на съдържанието си и на своя уебсайт, и на външни социални сайтове. Вижте действията и разговорите извън сайта с помощта на отчета за социални приставки и раздела „Поток на активността“ в отчетите за източниците и страниците.

Отворете отчета за социалните приставки, за да видите ангажираността на сайта

Ако имате бутони „+1“ от Google и „Харесва ми“ от Facebook на сайта си, е важно да знаете върху кои от тях се кликва и за какво съдържание. Например, ако публикувате статии на сайта си, бихте искали да знаете кои от тях се споделят най-много и към кои социални мрежи (например Google+ или Facebook). Така можете да създавате повече от типа съдържание, който е популярен сред посетителите Ви, и да премахвате функции, които не се използват.

Освен това, като виждате как общностите се ангажират със съдържание извън сайта Ви, получавате по-критичен поглед към разпространението на посланията си в тестовата среда на социалните платформи.

Как работи?

Ако използвате бутони +1 на сайта си, Google Анализ автоматично ще отчита активността с +1 от страна на посетителите Ви, както и на коя страница се е случила. Ако използвате приставките AddThis или ShareThis, те също автоматично ще отчитат социалните активности в сайта. Другите социални приставки лесно могат да се адаптират да извършват отчитане към Google Анализ.

  • Измервайте и сравнявайте различните типове социални действия.
  • Вижте кои страници получават социални действия и създайте повече от това съдържание.

Къде да намеря функцията?

Отчетите за споделяне се намират в раздела „Стандартно отчитане“ в „Източници на трафик > Социални мрежи > Социални приставки“.

Използвайте потока на активността, за да разкриете ангажираността извън сайта

Хората все повече се ангажират със, споделят и обсъждат съдържание в социалните мрежи. Над 80% от взаимодействията със съдържание се осъществяват на други сайтове, а не в сайта на собственика му. Така че е възможно повечето хора да откриват и да взаимодействат с Вашите публикации в блог, видеоклипове и статии на уебсайтове, които не притежавате.

Обикновено хората виждат видеоклипа или публикацията Ви в блог и ги споделят, защото ги намират за интересни, вдъхновяващи или дискусионни. Потокът на активността в Google Анализ показва споделените от тях URL адреси, как и къде са ги споделили (например чрез повторно споделяне, публикация или коментар в Google+) и какво са казали.

  • Открийте къде извън сайта се намира съдържанието Ви и как аудиториите взаимодействат с него.
  • Разберете какво съдържание и теми ангажират аудиториите извън сайта и вземете това под внимание при бъдещата си стратегия за съдържанието.
  • Определете накъде е най-добре да се насочат ресурси за управление на общността, поддръжка на клиенти или онлайн маркетинг.

Как работи?

Потокът на активността е основан на URL адреси начин да се проследяват взаимодействията извън сайта Ви, като например запазване на отметки, коментиране и споделяне. Той посочва кога съдържанието Ви е било споделено или с него е било извършено друго социално действие в общностите и сайтовете от нашия център за социални данни.

Къде да намеря функцията?

Потокът на активността се намира в раздела „Стандартно отчитане“ в „Източници на трафик > Социални мрежи > Източници“, където трябва да кликнете върху раздела „Поток на активността“.