Подсигуряване на паролите ви

Паролите са първата линия на защита срещу киберпрестъпниците. Изключително важно е да подберете надеждни пароли и те да са различни за всеки от важните ви профили. Добра практика е да ги актуализирате редовно. Следвайте тези съвети, за да създадете надеждни пароли и да ги поддържате сигурни.

Използвайте уникални пароли за всеки от важните си профили, като тези за електронна поща и онлайн банкиране

Избирането на една и съща парола за всеки от онлайн профилите ви е като да ползвате един и същ ключ за дома, колата и офиса си – ако престъпник получи достъп до една парола, на опасност са изложени всички. Затова не посочвайте за онлайн бюлетин същата парола като за електронната си поща или банковата си сметка. Може да е по-неудобно, но работата с няколко пароли е по-безопасна.

Съхранявайте паролите си на тайно място, което не се вижда лесно

Да си запишете паролите, не е непременно лоша идея. Но ако го направите, не оставяйте бележките с паролите си на открито, върху компютъра или бюрото си.

Използвайте дълга парола, състояща се от букви, цифри и символи

Колкото е по-дълга паролата, толкова по-трудно е да се отгатне. Затова направете своята дълга – това ще помогне за безопасността на информацията ви. Употребата на цифри, символи и главни и малки букви ще затрудни излишно любопитните да отгатнат или налучкат паролата ви. Моля, за парола не използвайте „123456“ или „password“ и избягвайте да ползвате общодостъпна информация, като телефонния си номер. Това не е особено оригинално и никак не е безопасно!

Опитайте да използвате фраза, известна само на вас

Една от идеите е да измислите фраза, известна само на вас, и да я свържете с конкретния уебсайт, което ще ви помогне да я запомните. За имейла си можете да започнете с фразата „Pesho chesto mi izprashta smeshni imeili“ и след това да използвате цифри и букви, за да я пресъздадете. „P6o4stmizpr6tsm6niml“ е парола с множество варианти. След това повторете процеса за другите сайтове.

Настройте опциите за възстановяване на паролата и ги поддържайте актуални

Ако забравите паролата си или изгубите достъп до профила си, трябва да разполагате с начин да си го върнете. Ако се налага да зададете повторно паролата си, много услуги ще ви изпратят имейл до имейл адрес за възстановяване. Затова се уверете, че този адрес е актуален и е на профил, до който имате достъп.

Понякога е възможно да посочите и телефонен номер в потребителския си профил, на който чрез SMS да получите код за повторно задаване на паролата. Наличието на номер на мобилен телефон в профила ви е един от най-лесните и най-надеждни начини да запазите безопасността му.

Доставчиците на услуги например могат да използват този номер като форма на проверка към хората, които се опитват да проникнат в профила ви, и да ви изпратят код за потвърждение, с който да влезете в профила си, ако загубите достъп до него. Предоставянето на Google на телефонен номер за възстановяване няма да доведе до вписването ви в списъци за маркетинг или до увеличаване на обажданията до вас за телефонни продажби.

Мобилният ви телефон е по-сигурен начин за идентификация от имейл адреса за възстановяване или защитния въпрос, защото, за разлика от тях, вие го притежавате физически.

Ако обаче не можете или не искате да добавите телефонен номер към профила си, много уебсайтове може да поискат да изберете въпрос, с който да потвърдите самоличността си, в случай че забравите паролата си. Ако използваната от вас услуга ви позволява да създадете собствен въпрос, опитайте да измислите такъв, чийто отговор знаете само вие и не сте го публикували обществено или споделили в социална медия.

Опитайте да направите отговора си уникален, но запомнящ се – примерно с помощта на съвета по-горе, – така че дори някой да налучка отговора, да не знае как да го въведе правилно. Много е важно да запомните отговора – ако го забравите, може да не успеете да влезете в профила си никога повече.

Инструменти за безопасност

Открийте водещите пет функции на Google за безопасност онлайн, предназначени да ви помагат да предпазвате семейството си в мрежата.

Google Профили

Допълнително подсигуряване на профила ви в Google

Можете да добавите допълнителен защитен слой към профила си в Google, като активирате потвърждаването в две стъпки. Ако включите функцията, при опит за влизане в профила ви от непознат компютър на мобилния ви телефон ще се изпраща код за достъп. Това означава, че дори някой да открадне или отгатне паролата ви, потенциалният атакуващ пак няма да може да влезе в профила ви, защото не разполага с телефона ви. Сега можете да се защитите с нещо, което знаете (паролата си), и нещо, което имате (телефона си).

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл и след това – върху „Профил“.

Кликнете върху „Сигурност“ най-горе. В полето „Парола“ кликнете върху „Настройване“ до „Потвърждаване в две стъпки“.

След това ще видите поетапно ръководство, с чиято помощ ще преминете през процеса на настройване.

Впоследствие ще бъдете отведени обратно до настройките на потвърждаването в две стъпки. Прегледайте ги и добавете резервни телефонни номера.

Това е всичко! При следващото влизане в профила си ще получите SMS с код за потвърждение.

Chrome

Сърфиране в мрежата в частен режим

За да сърфирате в мрежата частно, можете да ползвате режима „инкогнито“ в браузъра Chrome на компютъра, таблета или телефона си. В този режим страниците, които посещавате, и файловете, които изтегляте, не се записват в историята на сърфиране или изтегляне на браузъра.

Научете повече

Кликнете върху менюто на Chrome в лентата с инструменти на браузъра → кликнете върху „Нов прозорец при използване на функцията „инкогнито“.

Ще се отвори нов прозорец с иконата на „инкогнито“ в ъгъла. За да излезете, трябва само да го затворите.

Google Профили

Профилът ви в Google – така, както го искате

На страницата „Настройки на профила“ можете да видите услуги и информация, свързани с профила ви в Google, и да промените настройките си за сигурност и поверителност.

Научете повече

Отворете настройките, като кликнете върху името или снимката си в десния ъгъл, след което – върху „Профил“.

Google Профили

Получаване на сигнал, ако името ви се покаже в мрежата

Секцията „Аз в мрежата“ може да ви помогне да разберете и да управлявате какво виждат хората, когато ви търсят с Google. От полза ще е и да настроите Google Сигнали, за да наблюдавате дали онлайн се появява информация за вас. Тази услуга също така автоматично предлага някои думи за търсене, които е добре да следите.

Научете повече

Влезте в профила си в Google и се придвижете до секцията Аз в мрежата.

Кликнете върху „Управление на сигналите от мрежата“ и след това – върху червения бутон, за да създадете сигнал.

Името ви ще се покаже в текстовото поле. Кликнете върху полето, за да видите още предложени сигнали.

Кликнете върху „Добавяне“, за да добавите сигнал. За извършване на редакции кликнете върху иконата на молив, а за изтриване – върху тази на кошче.

В падащото меню „Честота“ изберете честотата на сигналите.

Google Профили

Управление на данните, съхранявани в профила ви в Google

Google Табло за управление ви показва какво се съхранява в профила ви в Google и предлага общ преглед на част от скорошната активност в профила ви. От едно централно място лесно можете да преглеждате данните и активността си и да осъществявате достъп до настройките си за услуги като Blogger, Календар, Документи, Google+ и др.

Научете повече

Посетете таблото за управление, за да видите обобщена информация за данните, свързани с профила ви в Google, и да управлявате личните си настройки.

Оттук можете да преглеждате и управлявате данните, съхранявани в профила ви в Google.

Вижте още инструменти за безопасност