Как Google използва разпознаването на образи

Как Google използва разпознаването на образи, за да разбира изображенията

Компютрите не „виждат“ снимките и видеоклиповете по същия начин както хората. Когато гледате снимка, вие може да виждате най-добрия си приятел, застанал пред къщата си. От гледната точка на компютър същото изображение представлява просто група данни, които може да интерпретира като форми и информация за цветовите стойности. Въпреки че компютърът няма да реагира като вас, когато види снимката, може да бъде научен да разпознава определени цветове и форми – например обичайните елементи, които присъстват в цифровото изображение на лице. Този процес е известен като откриване на лица и това е технологията, която помага на Google да защитава поверителността ви в услуги като Street View, където компютрите се опитват да откриват и след това да замъгляват лицата на всички хора, които може да са били на улицата при преминаването на автомобила ни. Също така с нейна помощ услуги като Google+ Снимки ви предлагат да маркирате снимка или видеоклип, тъй като евентуално там може да има лице. Функцията за откриване на лица няма да ви посочи чие е дадено лице, но може да ви помогне да ги намирате в снимките си.

Ако се задълбочите още малко в темата, същата технология за разпознаване на образи, която предоставя функцията за откриване на лица, може да помогне на компютър да разбере чертите на отритото от него лице. Например може да има определени елементи, които подсказват, че дадено лице има брада или очила или подобни атрибути. Информацията от този тип може да подпомага функции като намаляването на ефекта „червени очи“ или да ви позволи да развеселите нещата, като поставите мустаци или монокъл на подходящото място на лицето си, когато сте в Hangout.

Освен за откриване на лица Google използва лицевото разпознаване и в определени функции. Както подсказва името му, то може да помогне на компютър да сравни познати лица с ново и да открие дали има евентуално съвпадение или прилика. Лицевото разпознаване например помага на потребителите на функцията „Намиране на лицето ми“ да виждат предложения за това, кого може да маркират на снимка или видеоклип, които са качили и искат да споделят. Прочетете повече за функцията в Помощния център на Google+.

Как работи Гласово търсене

Гласово търсене ви позволява да изпратите заявка с глас до клиентско приложение на Google Търсене на дадено устройство, вместо да я въвеждате. Разпознаването на модели се използва за транскрибиране на изговорените думи в писмен текст. За всяка заявка с глас, изпратена до Гласово търсене, съхраняваме езика, държавата и гласовата проба, както и предположението на системата ни за това, какво сте казали. Съхраняваните аудиоданни не съдържат идентификационния номер на профила ви в Google, освен ако не сте избрали друго. Не изпращаме до Google гласови проби, освен ако не изразите намерение да ползвате функцията за гласово търсене (например, като натиснете иконата на микрофон в лентата за бързо търсене или във виртуалната клавиатура или кажете „Google“, когато лентата за бързо търсене показва, че функцията за гласово търсене е налице). Изпращаме гласови проби до сървърите си, за да разпознаваме казаното от вас. Запазваме тези проби с цел подобряване на услугите си, включително, за да научим системата да разпознава по-добре правилната заявка за търсене.