Партията на Марк Рюте печели изборите за парламент в Нидерландия

Марк Рюте

Партията на Марк Рюте получава най-много гласове на парламентарните избори в Нидерландия, сочат предварителните данни, цитирани от информационните агенции. Изборите за народни представители се проведоха между 15-ти и 17-ти март 2021 г.

Победата за дясноцентристката "Народна партия за свобода и демокрация" (VVD), която Рюте оглавява, ще му осигури четвърти мандат като министър-председател.

Очаква се VVD да спечели 35 от 150-те места в парламента. На второ място ще бъде социално-либералната партия "Демократи 66" (D66). Тя ще влезе в парламента с 24 народни представители.

Въпреки успеха на партията на Рюте, прогнозираните гласове на потенциалните ѝ коалиционни партньори не са достатъчни за съставяне на мнозинство. Затова се очаква преговорите за формиране на коалиция да продължат известно време.

Изборите се проведоха 2 месеца след като предишното правителство на Рюте подаде оставка. Повод за това стана скандал, при който държавна агенция несправедливо обвини хиляди семейства в измама с детски помощи.

След оставката на правителството на Рюте през януари, VVD оглави служебно правителство в коалиция с "Демократи 66" и християндемократическата партия CDA.

Противно на надеждите за по-добро представяне, крайнодясната "Партия за свобода" си осигури 17 места в парламента. Въпреки това, нейният "контра-глас" ще бъде чут от опозицията, каза нейният водач Геерт Вилдерс. Други две крайнодесни партии също се справиха добре в изборите с избирателна активност от 82,6%, докато крайнолевите партии не постигнаха успех.

Рюте отхвърли възможността да сформира коалиционно правителство с партията на Вилдерс.

"Гласоподавателите на Нидерландия дадоха на партията ми невероятен вот на доверие" каза Рюте на репортери в парламента. Основното предизвикателство пред партията му е да съгради страната наново след пандемията от COVID-19, допълни той.