Рекорд: 1 милион чужденци са напуснали Великобритания преди Brexit

Почти един милион чужденци вероятно са напуснали Великобритания през миналата година, като пандемията от Covid-19 изглежда е предизвикала най-големия регистриран нетен отлив на работещи, но родени извън Великобритания, според официални данни, цитирани от Reuters. Кои емигранти са желани или кои не във Великобритания след Brexit?

През последните 3 месеца на 2020 г. в Обединеното кралство е имало 795 000 по-малко работници, родени в чужбина, отколкото година по-рано, и близо милион по-малко жители, родени в чужбина, на възраст над 16 години, показват данните от Службата за национална статистика (ONS). Работниците, родени в ЕС, представляват по-голямата част от напусналите Великобритания през изминалата година, показват данните на ONS. Великобритания дава 2000 паунда на европейците, за да си тръгнат

Според Джонатан Портъс, професор по икономика и публична политика в King’s College в Лондон и бивш главен икономист в Британския департамент за работа и пенсии, заяви, че е разумно да се заключи, че е имало масова миграция. "Не се съмнявам, че е имало отлив на хора, който е безпрецедентен в най-новата ни история", казwа той пред Reuters. Трудно е да се разбере дали работещите чужденци ще се върнат, след като пандемията приключи, каза още Портъс.

Великобритания е страната с най-голям брой починали заради Covid-19 в Европа и понесе най-сериозен икономически удар от пандемията. Особено тежко са засегнати някои сектори, в които преди работеха голям брой чужденци, като например хотелиерството. Последните 12 месеца са много тежки за британската икономика, като пандемията от Covid-19 се съчета с несигурността около Brexit и бъдещата търговия с Европа. В резултат на това страната потъна в невиждана рецесия.

Трудовият пазар на Острова е в сериозна криза, като безработицата достигна 4-годишен връх и то още преди последното затваряне на редица бизнеси в края на миналата година. Английската централна банка прогнозира, че безработицата във Великобритания ще достигне 6,3% до края на 2020 г., след което ще удари връх от близо 8% през второто тримесечие на 2021 г. Рекордна безработица удари Великобритания

Държавата продължава да харчи милиарди лири за запазване на работните места, осигурявайки 80% от заплащането на временно спрени от работа служители. От схемата се възползват 5,5 млн. души по данни на АЦБ.

Проучването няма за цел да обхване миграционните потоци, а в пандемичната обстановка телефонните обаждания са заменили анкетите на ONS от врата до врата. Това затруднява категоричния извод дали намаленият брой на респондентите, родени в чужбина, се дължи на промяна в извадката или наистина има отлив на чужденци.

Британската статистика заяви, че не може да каже дали и в каква насока ще има корекции на публикуваните данни.

Гласували общо: потребители

Горещи оферти