🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"PwC България" ще отличи за трети път устойчивия бизнес в конкурса ESG Awards

Бизнеси и организации могат да кандидатстват с ефективни ESG стратегии, образователни програми и иновации до 15 юли

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ESG Awards цели да поощри устойчивите бизнес практики.
  • Категориите на конкурса са отново 4: ESG стратегии, иновации, образование и лидерство в устойчивото развитие.
  • Български компании и организации от всички сфери могат да участват с успешни устойчиви практики и проекти.

След две успешни издания на конкурса ESG Awards, организиран от консултантската компания "PwC България", логично се задава и трето. Компанията обяви в сряда старта и на новия рунд на състезанието за успешни устойчиви бизнес практики, ефективни ESG стратегии и иновативни продукти и услуги с положително въздействие върху околната среда. Конкурсът отново ще отличи най-добре представящите се организации в 4-те основни категории:

  • "Стратегия"
  • "Иновации"
  • "Образователна програма"
  • "Лидер в устойчивото развитие".

Конкурсът цели да популяризира и засили усилията на българския бизнес в сферата на ESG практиките (екологично, социално и корпоративно управление), както и да подпомогне усилията на предприятия и организации, които вече са направили стъпки в тази посока.

ESG е корпоративният отговор на нуждата от борба с климатичните промени и изграждането на едно по-устойчиво бъдеще. Тези практики са начин да се измери колко устойчива е една сделка, една компания и дори една индустрия.

Какво се очаква от кандидатите в категориите

Основната категория "Стратегия", към която има и най-голям интерес от страна на компаниите, се фокусира върху отделните елементи на ESG и е разделена на 3 тематични подсекции: Е ─ околна среда, S ─ устойчиви социални политики, и G ─ отговорно управление. Участниците могат да кандидатстват в общо 8 специфични подкатегории:

Е - околна среда

1. Действия, свързани с промените в климата

2. Намаляване на индустриалното замърсяване

3. Съхраняване на водните и морските ресурси

4. Опазване на биоразнообразието

5. Преход към кръгова икономика

S - устойчиви социални политики

6. Грижа за служители, косвено или пряко свързани с организацията

7. Ангажираност към заинтересованите страни

G - отговорно управление

8. Отговорно управление и вътрешни обучения

В зависимост от подкатегорията журито ще оценява стратегии, проекти и постижения, насочени към подобряване на собствените екологични резултати на организациите, опазването на околната среда и биоразнообразието, прехода към кръгова икономика и др. Ще бъдат отличени и стратегии, свързани с грижата към служителите, отговорното корпоративно управление и вътрешните обучения.

В категория "Иновации" участниците трябва да представят иновативни решения - например продукти, услуги, технологии и процеси, насочени към устойчиво развитие и намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда.

В категория "Образователна програма" отличието ще е за организация, която провежда образователна кампания, програма или инициатива с цел повишаване на информираността относно ESG.

Специалната категория "Лидер в устойчивото развитие" традиционно е за физически лица, осъществили впечатляваща промяна в областта на устойчивото развитие или зелената трансформация. Наградата е признание за индивидуалните заслуги на конкретна личност.

Неслучайно категориите обхващат всички основни аспекти от новите ESG регулации и стандарти на ЕС, които са в сила за финансовата 2024 година, след като миналата година официално бе одобрена новата директива за оповестяването на нефинансова информация - основният ESG механизъм на ЕС. Така близо 50 хил. големи европейски дружества, сред които и около български, са задължени да отчитат нефинансовата си информация за своите екологични, социални и корпоративно устойчиви практики. На по-късен етап пък правилата ще се разширят и към средни и по-малки предприятия.

Макар директивата още да не е транспонирана от българския парламент, отвъд задължението абревиатурата ESG се чува все по-често в корпоративния свят, защото има и много практични ползи за бизнеса.

Кой може да участва

В трите основни категории на ESG Awards могат да участват организации, опериращи на територията на България, без значение от големината и типа им - те мога да са микропредприятия, МСП, НПО, браншови организации и др. В категория "Иновации" могат да кандидатстват и стартъпи. В категория "Лидер в устойчивото развитие" могат да участват само физически лица, свързани с ESG дейностите на организации, опериращи в България.

Участниците трябва да представят стратегии, програми, продукти или услуги, внедрени през последните две години или подготвени за внедряване през 2024-2025 г. Няма ограничение за брой подадени кандидатури от една организация.

"Конкурсът ЕSG Awards вече се превърна в традиция и очаквано събитие за организациите, които влагат все повече време, усилия и средства в осъществяването на своите стратегии за корпоративна устойчивост. Местният ни екип от ESG експерти работи по редица такива проекти, които ясно показват ангажираността на бизнеса и желанието за реална промяна. Призовавам организациите в страната, без значение от техния размер и сфера на дейност, да кандидатстват в конкурса и споделят как превръщат плановете си за устойчивост в проследими и успешни действия", коментира Албена Маркова, съдружник, ръководител на платформата за устойчивост на PwC в Централна и Източна Европа.

В миналогодишното издание на конкурса се включиха почти 60 компании, които подадоха близо 100 кандидатури в четирите конкурсни категории.

Всичко за конкурса може да прочетете и в сайта на събитието.

За конкурса

Участието в конкурса ESG Awards е безплатно. Крайният срок за кандидатстване е 15 юли 2024 г.

Подадените кандидатури се оценяват от жури от независими експерти в областта на ESG, които ще оценяват кандидатурите по специално разработена методология. Сред тях са които доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на БФБ, гл. ас. д-р Марина Стефанова от СУ "Св. Климент Охридски", предприемачът Саша Безуханова, Теодор Радонов, ръководител на представителството на групата на ЕИБ в България, Светлин Писленски, асоцииран директор на ЕБВР, Ивайло Станчев, управляващ редактор в "Капитал".

За трета поредна година "Капитал" е медиен партньор на конкурса.

Победителите за 2024 г. ще бъдат обявени на официална церемония през есента.

ESG Awards 2024 се организира в партньорство със Софийския университет и Зеления център за устойчиви финанси и енергетика.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар