🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

INSAIT получи 1 милион долара от Google за докторски стипендии

Дарението за AI института е едно от най-големите на Google за млади учени в света през 2024 г.

Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа, проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT, и д-р Слав Петров, вицепрезидент на Google DeepMind
Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа, проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT, и д-р Слав Петров, вицепрезидент на Google DeepMind
Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа, проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT, и д-р Слав Петров, вицепрезидент на Google DeepMind    ©  Александър Главчев
Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа, проф. Мартин Вечев, основател и научен директор на INSAIT, и д-р Слав Петров, вицепрезидент на Google DeepMind    ©  Александър Главчев
Бюлетин: DemistifAI DemistifAI

Седмичният бюлетин на Капитал и Digitalk DemistifAI е вашия източник на информация за еволюцията на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса.

Стипендии за докторанти по изкуствен интелект в българския Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, ще бъдат финансирани с 1 милиона долара от Google. По този начин първият в Източна Европа институт в областта на изкуствения интелект, създаден от проф. Мартин Вечев преди 2 години, разширява и задълбочава партньорството си с технологичния гигант, който все повече се фокусира върху облачните технологии и изкуствен интелект. Новината бе съобщена от Вечев, д-р Слав Петров, вицепрезидент на Google DeepMind, Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа, и българският министър на образованието и науката проф. Галин Цоков на форум за облачните услуги на технологичния гигант.

Освен финансирането научната работа на докторантите ще бъде направлявана от изследователи от Google DeepMind в допълнение към техните местни съветници в INSAIT. Освен това INSAIT получава от Google и кредити за облачната платформа на Google (GCP) на стойност 1 милион щатски долара, които ще се използват за изследователски цели в областта на изкуствения интелект.

В добавка Google Cloud дава безплатен и свободен достъп до най-мощните и специализирани процесори TPU, чрез които учените от INSAIT могат да обучават генеративни AI модели. "Тази употреба на чиповете може да спести на института поне 2 милиона долара на година, но се очаква тази стойност да нарасне значително до края на 2024 г.", заяви Слав Петров.

Преди 2 години при създаването на INSAIT Google осигури 250 000 щатски долара за докторски стипендии, както и кредити за облачни услуги на стойност 3 милиона. Така общото дарение от Google за INSAIT досега надвишава 12 милиона лева, съобщиха от INSAIT

"Първоначалното финансиране, което Google предостави през 2022 г., беше направено на базата на репутацията на хората, които се занимаваха със създаването на INSAIT", заяви проф. Вечев. Според него тази подкрепа е доказателство, че INSAIT се развива в правилната посока. "Получаваме най-голямото дарение на Google за стипендии за докторанти през 2024 г. Подкрепата е изключително важна за нас и е на базата на вече постигнати резултати", допълни Вечев.

Той даде за пример публикациите на института на водещите международни конференции за изкуствен интернет, включително на водещата конференция NeurIPS. На нея България благодарение на INSAIT има повече статии, отколкото Кеймбридж. "И ресурсите от Google, особено когато една организация стартира, бяха изключително важни, допълни проф. Вечев. Например част от тези статии, моделите бяха обучени върху Google Cloud. И това изключително много помогна на INSAIT да тръгне по правилния път."

Ролята и на държавата

Според Вечев институтът и успехите му нямаше да се случат по този начин и толкова бързо без силната подкрепа на българската държава. Проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, допълни, че над 200 хиляди ученици в България в момента използват Google технологии в своето хибридно обучение в над 500 училища. "Това е огромен ресурс и възможност за развитие на нашето образование. Надяваме се, че ще започнем и курсове за квалификация на учители, свързани с използване на изкуствен интелект", добави той. Цоков цитира изследване на Google за образованието, което показва, че използването на AI в класната стая спестява до 10 часа месечно на даден учител от административна и други дейности, свързани с ежедневно търсене на ресурси. "Това би позволило на учителите да работят много повече със своите ученици, да взаимодействат със своите колеги", каза още министърът

В края на миналата година INSAIT получи дарение 1 млн. долара и от Amazon Web Services (AWS). Средствата са за изследвания в областта на формалните методи (такива с математически подход) и ще отидат за заплати за изследователи и стипендии за докторанти и студенти в института.

INSAIT беше открит през пролетта на 2022 г. като изследователски институт към СУ "Св. Климент Охридски" в партньорство с водещите швейцарски политехники ETH Zurich и EPFL, които гарантират качеството на научната работа в него и на обучението. Това не е първото дарение от Amazon. При откриването на института беше обявено, че компанията дава 3.75 млн. долара. Още 3 млн. долара дойдоха от Google, 285 000 долара - от DeepMind, а VMware отпусна 1.5 млн. долара. Българската технологична компания SiteGround дари 6.5 млн. евро, предвидени за привличането на трима водещи преподаватели, а още 600 000 евро са от български предприемачи.

Държавата се включи с най-голямата финансова подкрепа - 170 млн. лв., като тогава беше обявено, че ще отпуска по 17 млн. лв. на година за период от десет години.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар