🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпреки зависимостта от Москва САЩ забраниха вноса на руски уран

Решението на президента Байдън дойде изненадващо, макар че 20% от доставките в САЩ са от Русия

Забраната, наложена от САЩ, ще продължи до края на 2040 г.
Забраната, наложена от САЩ, ще продължи до края на 2040 г.
Забраната, наложена от САЩ, ще продължи до края на 2040 г.    ©  Reuters
Забраната, наложена от САЩ, ще продължи до края на 2040 г.    ©  Reuters

След като тази седмица САЩ повишиха рязко митата върху вноса на китайски електромобили и чипове, президентът Джо Байдън подписа "Закон за забрана на руския внос на уран". Така за пореден път в месеците преди американските избори Вашингтон се опитва сериозно да удари руските енергиен износ и икономика.

Законът беше приет за две седмици от Сената на САЩ, като неговата цел е да забрани вноса от Русия на основната суровина, от която се произвежда ядрено гориво - LEU (low enriched uranium). Също така идеята е да се забранят всякакви количества, които може да са закупени от посредници, но да са с руски произход. Поправката вероятно е вкарана заради случаите с купуване на руски газ през трети страни след началото на войната в Украйна.

Забраната за внос на LEU влиза в сила 90 дни след датата на влизане в сила на закона и ще продължи до края на 2040 г. Едва след 2028 г. ще се правят изключения за внос на ограничени количества LEU при определени обстоятелства.

Любопитното е, че според данни на Международната енергийна агенция добивът на САЩ на уран в последните десетилетия е на абсолютен минимум, което означава, че те зависят главно от внос. Което означава, че Вашингтон ще се опита изцяло да разчита на алтернативни източници, въпреки че това може да доведе до увеличаване на цената в световен план.

Мотиви и последствия

В отговор на мярката говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че забраната е "нищо повече от несправедлива конкуренция" и не е проблем за руската ядрена индустрия: "Нашата ядрена индустрия е една от най-напредналите в света. САЩ не могат да се конкурират с нас."

Данните показват, че АЕЦ произвежда 30% от електроенергията в САЩ, което показва, че страната зависи от урана като суровина.

Според информация на американската енергийна администрация в САЩ са закупени 18 млн. килограма LEU през 2023 г. Повечето (27%) идват от Канада, следвана от Казахстан (25%), Узбекистан (11%), Австралия (9%) и шест други страни заедно (16%). Само около 12% от покупките на уран в САЩ са доставени от Русия, въпреки че Москва доминира световния капацитет за уран (с пазарен дял от около 45%). Според различни данни обаче процентът внос от Русия през миналата година е стигнал дори 20%.

По време на анонса съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан призна, че Вашингтон иска да се освободи от руската зависимост в бъдеще. Проблем може да се окаже скокът на цената в средносрочен план, въпреки че подобни индикации за момента няма. Реално цените на пазара остават без промяна въпреки решението на САЩ.

Съливан добавя, че законът също така изпълнява миналогодишното обещание от САЩ, Канада, Франция, Япония и Великобритания за планове за колективно инвестиране на 4.2 млрд. долара за разширяване на техния капацитет за обогатяване и преобразуване на уран, за да се развиват нови ядрени мощности.

От руската компания "Росатом", с която САЩ работят до момента за доставка на уран излязоха с позиция, според която забраната е по-скоро политическо решение, отколкото експертно. "Смятаме приетия в САЩ закон за забрана на вноса на руски обогатен уран за дискриминационен и непазарен. Очевидно е, че подобни решения, които имат политически подтекст, са деструктивни за устойчивото функциониране на глобалния пазар на стоки и услуги в областта на ядрения горивен цикъл".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 2

    А розовата пропаганда плаши света, че Тръмпи бил изолационист!

    Байдън, след като каталяса да ръчка мечката, вбеси я и я изкара от барлогата ѝ, сега се е заел да дразни дракона с пръчицата на митата:
    - на електромобили с 25% до 100%
    - на литиево-йонни батерии с 7,5% до 25%
    - на части за батарии с 7,5% до 25%
    - на слънчеви батерии с 25% до 50%
    - на природен графит и постоянни магнити до 25%
    - на другие важни полезни изкопаеми до 25%
    - на стоманена и алуминиева продукции до 25%
    - на полупроводници с 25% до 50%.

    Естествено, Пекин ще отговори асиметрично и икономическите отношения между взаимно най-значимите си икономически "партньори" ще се скумрят.

    С руския уран ще е интересно, защото по времето на Обама руска корпорация купи почти половинаата от находищата на уран в самите САЩ. Той там какъв е?

    Както се вижда, стъпвайки на санкционната пързалка, неолибералите-троцкисти в Белия хаос усилено наливат вода във воденицата на БРИКС+, разделяйки ударно света на малък Запад без суровини и всички останали с всякакви суровини.

    Виждали ли сте как сахне маслина на слънце?

    И се чудя защо никой от икономистите-гении не предвиди, че в един етап светът може да се зауправлява от сенилни и всичките икономически теории за развитието на капитализма и Капитал-а да отидат на боклука?

    Нередност?
Нов коментар