🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Кой ще разрешава споровете за преките чуждестранни инвестиции; СЕС: Държавите от ЕС са длъжни да признават смяната на пола и на името, извършени в друга държава

Темида
Темида
Темида    ©  Анелия Николова
Темида    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Над 500 страници становища по промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) са постъпили в Министерството на правосъдието, предстои те да бъдат обработени и до края на месеца да стане ясно кои предложения се приемат и кои - не. Това заяви служебният правосъден министър Мария Павлова в петък, като добави, че министерството няма да чака произнасянето на Конституционния съд (КС) по промените в Конституцията, а ще внесе законопроекта в новия парламент. Което означава, че последната дума по проекта преди внасянето му ще има настоящият екип на министерството, който даде да се разбере, че ще се вслуша в тезите на опонентите на реформата.

Междувременно образуваните дела в Конституционния съд само за първите четири месеца на годината станаха 18 на брой, което е своеобразен рекорд, дължащ се най-вече на силното политическо противопоставяне и хаотичното законодателство, а не толкова на разширената възможност за сезиране на съда. Ако се продължава със същото темпо до края на годината, делата могат да станат близо 60. През последните три години - 2021 - 2023 г., в КС са образувани по 21 дела годишно, през 2020 г. те са били 15.

Топ 3

Бивши прокурори и спецсъдии ще решават споровете по разрешаване на преките чуждестранните инвестиции от новия Междуведомствен съвет

С последните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, обнародвани в началото на март т.г., беше предвидено създаването на Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции с оглед сигурността и обществения ред. Той ще разрешава инвестиции в размер над 2 млн. евро, както и всички преки чуждестранни инвестиции без оглед на размера, когато в капитала на чуждестранния инвеститор има пряко или непряко участие на държава извън Европейския съюз и др. Решенията на този съвет подлежат на съдебен контрол пред Административен съд - София-град, където голяма част от състава са бивши спецсъдии и спецпрокурори, командировани съдии и магистратски роднини. Това създава опасения, че с предложените от ДПС промени в закона неслучайно въпросът за разрешаването на инвестициите се оставя в ръцете на съдии с различни обвързаности, се казва в текста на Полина Паунова и Николай Стоянов.

Държавата не бива да сключва рекламни договори с медии, които не са осветили собственика си



Интервю с адв. Александър Кашъмов за необходимата прозрачност на държавната реклама в медиите, политиките срещу SLAPP делата и свободата на словото

Държавите от ЕС са длъжни да признават смяната на пола и на името, извършени в друга държава от съюза

Правото на съюза не допуска държава членка да откаже да признае и впише в акта за раждане на неин гражданин собственото име и половата идентичност, които са законно декларирани и придобити в друга държава членка, на която той също е гражданин. Наличието на съдебно или административно производство за промяна на половата идентичност не може да бъде пречка за такова автоматично признаване. Това се казва в заключение на генералния адвокат на Съда на ЕС Ришар де ла Тур по казус на румънец, чиято промяна на пола, извършена във Великобритания, не е призната от властите в родината му. Фактът, че искането за признаване на промяната на името и пола, придобити в Обединеното кралство, е подадено, след като правото на ЕС вече не е било приложимо за Обединеното кралство, е без значение, се сочи там. Темата е особено важна за България, тъй като след тълкувателното решение от февруари м.г., с което Гражданската колегия на ВКС забрани смяната на пола, в СЕС има и аналогично дело за България по преюдициално запитване на трима върховни съдии.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Кога обществените поръчки ще влязат в частните болници. Европейската комисия издаде мотивирано становище за неспазване на правото на ЕС в областта на обществените поръчки в България. Причината е отказът на държавата да задължи частните болници да възлагат обществени поръчки, дори когато те са частично финансирани с публични средства. България има два месеца да поправи законодателството си, иначе ЕК ще предяви иск срещу страната ни пред Съда на ЕС. В контекста на настоящата политическа ситуация спазването на този срок изглежда по-скоро трудно осъществимо.

От премахване на грешки в списъците до подвижна изборна урна - как да заявим онлайн. Министерството на електронното управление пусна шест електронни услуги, които да улеснят избирателите. Гражданите могат да поискат онлайн вписване в избирателните списъци по настоящ адрес, гласуване с подвижна кутия и др. Това обаче е възможно само в определени срокове преди изборния ден на 9 юни и във всички случаи - с подаване на заявление. Услугите могат да бъдат заявени онлайн, на гише или по мейл.

Взривът, който запрати Гешев в политиката: докъде е разследването. Година след взрива до кортежа на бившия главен прокурор Иван Гешев разследването все още не е приключило, задържани и обвинени за взрива няма, прокуратурата се управлява от заместника му Борислав Сарафов, а неговата заместничка Мария Павлова, която следеше и разследването, стана служебен министър на правосъдието. Междувременно бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, който съветваше Гешев да напусне поста, беше убит, а годината започна с друго убийство, оказало се знаково за съдебната система - това на Мартин Божанов-Нотариуса, свързан с една от схемите за влияние.

Избрано от други медии

Държавен вестник получи указания за публикуването на съдебни актове и документи с лични данни. Мъж, спечелил дело срещу разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, чиито лични данни са публикувани в Държавен вестник, е на път да предизвика промяна в правилата, по които съдилищата и администрациите изпращат за обнародване свои актове. Искането на мъжа личните му данни да бъдат заличени от решение на Върховния административен съд, публикувано в Държавен вестник, е довело до свикване на специална комисия в Народното събрание, за да се вземе решение как да се подхожда в подобни случаи. (Лекс)

Доц. Наталия Киселова: Нужно е ново тълкуване от КС по въпроса: прекъсват ли депутатите по избори изпълнението на "държавна служба"? Съгласно чл. 65, aл. 2 oт Koнcтитyциятa слeд peгиcтpиpaнe нa лиcтитe в cъoтвeтнитe paйoнни ĸoмиcии ĸaндидaтитe зa нapoдни пpeдcтaвитeли, ĸoитo зaeмaт дъpжaвнa cлyжбa, пpeĸъcвaт изпълнeниeтo й cлeд peгиcтpaциятa cи. Същевременно Народното събрание продължава да е в мандат, който ще бъде прекратен с полагането на клетвата от новоизбраните народни представители в 50-ия парламент. Възниква въпросът какво означава "пpeĸъcвaнe" нa изпълнeниeтo нa дъpжaвнaтa cлyжбa "нapoдeн пpeдcтaвитeл" зa peгиcтpиpaнитe ĸaтo ĸaндидaти дeпyтaти oт дeйcтвaщoтo Hapoднo cъбpaниe. (ДеФакто)

Да си поговорим отново за стария проблем с командироването. Коментар на Иван Брегов за предложената нова уредба на командироването на магистратите в проекта за нов съдебен закон, които "са в състояние да прекратят изпращането на самопредлагащи се съдии, прокурори и следователи за послушание". Но само с няколко законодателни финта всичко това може да бъде преодоляно и да се върнем към добре познатото старо, смята авторът. (Бюлетин на ИПИ)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар