🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

AI бюлетин: Кои ще бъдат печелившите от технологичната надпревара, ИИ агенти за вашия офис

Седмичните новини от "Капитал" и Digitalk за изкуствен интелект

Leonardo.ai
Leonardo.ai
Leonardo.ai    ©  Leonardo.ai
Leonardo.ai    ©  Leonardo.ai
Бюлетин: DemistifAI DemistifAI

Седмичният бюлетин на Капитал и Digitalk DemistifAI е вашия източник на информация за еволюцията на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса.

DemistifAI е седмичен бюлетин от екипите на "Капитал" и Digitalk, посветен изцяло на темата за изкуствения интелект. Чрез него ще можете да получите от достъп на едно място до актуална и надеждна информация за развитието на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса, задълбочени анализи и прогнози до интересни приложения и добри практики на технологията в България и по света. Ако искате да се абонирате към този бюлетин, натиснете ТУК.

Здравейте,

Технологичните революции често разделят държавите по света на два вида - печеливши и губещи. За дълъг период от време преди индустриалната революция страни като Китай и Индия са най-напредналите, докато парната машина и автоматизацията не слагат Европа начело на развития свят.

Еволюцията на технологиите в областта на изкуствения интелект имат потенциал да изиграят също толкова важна роля, а тези, които изостават, рискуват да останат от губещата страна на историята за дълъг период от време. До този момент САЩ изглежда са пред Китай и Европа в разработката на свои ИИ продукти, които да поддържат технологичната им доминация в световен мащаб.

Само през тази година компании като Amazon и Microsoft планират да инвестират около $15 млрд. в стартъпи за изкуствен интелект, а годишната прогноза е, че САЩ ще привлече финансиране от поне 100 млрд. долара в сектора през 2024 г. На фона на това в Европа очакванията са за много по-скромните около $2 млрд. Друг съществуващ проблем е, че много компании, които развиват първоначално своите продукти в Европа, после се местят в САЩ, където пренасят и знание, и висококвалифицирани кадри.

Един сегмент, в който поне за момента Китай доминира над останалите, са научните разработки в сферата на изкуствения интелект. Тези проекти обаче все още нямат особен изглед да се превърнат в продуктно предимство за азиатската икономика в ИИ надпреварата.

Въпреки плановете за скок на финансирането до 38 млрд. долара през 2027 г., изглежда че интересът към инвестиции в стартъпи в тази сфера е намалял значително. През 2023 г. Китай регистрира около 232 сделки в областта на ИИ, което е спад от 38% на годишна база, според изследователската компания CBInsight. Общата набрана сума от китайските компании за изкуствен интелект, достига около $2 млрд., 70% по-малко спрямо предходната година.

Game chAInger



Дали AI агентите ще променят бизнеса?





Какво се случи

В началото на май стана ясно, че две от най-големите компании за изкуствен интелект в САЩ, а и света - OpenAI и DeepMind са фокусирани върху развитието на ИИ агенти (асистенти), предназначени за автоматизиране на по-трудни и многоетапни задачи. На тази фаза това все още е далеч от концепцията за Агент Смит от "Матрицата", а по-скоро става дума за помощник, предназначен за корпоративни фирми при изпълнение на процеси като записване на транзакции за продажба и компилиране на презентации, както и за потребителски дейности като проучване на ваканции, резервиране на пътувания и настаняване.

Защо това е важно

Технологии като ИИ асистентите биха представлявали риск за сигурността и в по-спокойни времена, а в периоди на ескалиращи военни конфликти и сблъсъци между различни групи в обществото щетите, които такива персонализирани технологии могат да нанесат, са в пъти по-големи. Рисковете от технологията се потвърждават във вътрешен документ на компанията DeepMind, където се очертават множеството потенциални етични дилеми около бъдещото разработване на ИИ агентите, като една немалка част от заплахите са свързани с потенциала им за разпространение на дезинформация.

Какво следва

Според експерти разработката на достатъчно адекватни версии на технологията е все още далеч и ще отнеме поне три до пет години. Това би дало възможност за изграждането на достатъчно добри етични практики за използването им с цел минимизиране на риска, който те създават. Подобни способи се използват при разработка на продукти като Sora на OpenAI, където достъп до видеоразработчика имат само тесен кръг от хора и ползването му има своите ограничения. Все пак развитието на новите технологии от този тип е важно да се извършва под регулаторен надзор, а не да се оставя изцяло на моралния компас на корпорациите.

Повече по темата можете да прочетете ТУК.

AI в бизнеса



Възходът на изкуствения интелект трайно променя редици процеси и дейности в глобалната икономика, които се определят като остарели технологии. Важен е обаче ефектът, който AI има върху развитието и усъвършенстването на нови продукти като криптовалутите и блокчейн технологиите.
Британският производител на чипове ARM, който е собственост на SoftBank Group, предвижда да привлече значителен дял от пазара на компютри с Windows. Като доказателство за такава тенденция се посочват рекордните приходи за първото тримесечие на календарната 2024 г., както и перспективи за растеж не само в областта на AI.
Обменът на богатство между поколенията влиза в една нова и по-технологична епоха. Годишният доклад за богатството на най-голямата швейцарска банка UBS, публикуван в края на миналата година, показва интересна тенденция - милиардерите по света са станали по-богати чрез наследство, а не от предприемачество. Въпреки разликите във вижданията между отделните поколения за това кои са най-важните и актуални теми в бизнеса, всички са обединени около възможностите и рисковете на генеративния изкуствен интелект (AI).
Технологичният гигант IBM отвори за разработчици своя код за GenAI модели. Самите модели са обучени на базата на код, написан на 116 програмни езика, пише ITProPortal. От IBM уточняват, че решенията, изградени на базата на тези модели, позволяват множество приложения - от агенти, които могат да пишат код за разработчиците, до инструменти, които могат да обяснят защо кодът не работи и как да се поправи.
Центровете за данни са от изключителна важност за развитието на изкуствения интелект, а един от технологичните гиганти, който на този етап изглежда да изостава в това направление е Apple. Компанията обаче инвестира в развитието на чипове именно за този тип сървъри.

Digitalk conference 2024

AI и шансът хората да изчезнат: Обоснованите страхове от "Терминатор" сценария

Темата за това как изкуственият интелект ще повлияе на нашето ежедневие и бъдещето на човечеството е все по-нашумяла. Мненията за това често се разделят на два лагера - технологията ще осигури едно по-светло и добро бъдеще или роботите ще ни заменят и унищожат. Но какво мислят хора с опит в технологичния свят и бизнеса? Това може да разберем на събитието Digitalk conference 2024.

Подкаст

Кои индустрии ще бъдат най-сериозно трансформирани от AI



Снежана Илиева, директор Изкуствен интелект за Югоизточна Европа в PwC, говори за влиянието на изкуствения интелект върху различните индустрии, за най-големите промени, касаещи и България, и за целия ефект върху производството и автоматизацията.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sirhamiltonf1 avatar :-P
    hamiltonf

    Спад на инвестициите?! Хахахахаха!!! Най-голямата глупост, която бях чел в последните месеци...

    Нередност?
Нов коментар