🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо мълчи Костов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемът на Костов е корупцията. В това вече няма никакво съмнение. За правенето на бизнес с протекции от влиятелни кръгове в СДС се говори отдавна. Досега обаче инициативата идваше само от медиите, а Костов използваше липсата на доказателства, за да твърди, че липсва и корупция. От миналата седмица тази теза вече не издържа. Богомил Бонев има достатъчно информация и може да извади доказателства.

Обществото очаква Костов да проговори. Наивно е обаче да се очаква, че той изведнъж ще посочи лошите в СДС. А и надали това вече е възможно. Мълчанието е удобно за всички сини лобита. Логиката е: всеки в НИС знае нещо за другия и затова мълчат - ако проговорят, всички губят не само имидж, но и доходи. Точно поради тази причина Костов освободи част от министрите заради заиграването с частния бизнес, но не посочи публично причините за конкретните смени и остави други, които трябваше да бъдат сменени. Това разми ефекта от наказателната операция и даде възможност на отстранените сега да критикуват от позицията на висша невинност самия Костов.

Липсата на персонална отговорност дава стимул за всички останали да пробват нови и нови схеми. Така в един момент му се губи краят - в една сделка понякога се оказват преплетени интересите на две или три сини лобита. Разграничението се прави трудно даже от хората в СДС, имащи достъп до вътрешна информация. Отговорността престава да се носи от този или онзи. Корупцията вече не се адресира към конкретен субект, а става етикет на правителството.

Братовчедите и приятелските кръгове

Един от проблемите на Костов е, че позволи формирането на роднински и приятелски кланове в държавните ведомства и цели отрасли. Транспортът все още е под влиянието на бившия министър Вилхелм Краус. След отстраняването му неговите хора запазиха местата си в министерството и в транспортните фирми. Самият Краус се насочи към частните структури, които успя да създаде, докато беше министър. Големият му син Антон Краус държи ресторанта "При орлите" на последния етаж на транспортното министерство, управлява няколко дискотеки в София и по морето, получи договор за маршрутни таксита в столицата, а отскоро има и ресторант на летище "София". Краус-младши се готви да поеме и кетъринга на софийското летище. Братът на Краус - Борис, пък работеше във фирмата "Балканстрой инженеринг", която получи преди две години държавни поръчки за ремонт на пистите на летището.

Бакърджиев също настани свои хора на ключови постове в строителното министерство и по бордовете на държавни фирми като Булгаргаз, Газстроймонтаж (вече е приватизирана от РМД на негови приближени), а също и в частната Главболгарстрой. Влиянието на бившия вицепремиер е както в партийните и държавните структури, така и в общинската власт. Голяма част от атрактивните общински фирми бяха приватизирани от РМД-та, свързани с кръга на приближения на Бакърджиев Антоан Николов (останалите станаха собственост на конкурентния лагер около кмета Стефан Софиянски). Земеделският министър Венцислав Върбанов също се обгражда с роднини и приятели на възловите служби. Приятелски кръжец заформи и шефът на енергетиката Иван Шиляшки, около който напоследък (след категорично потвърдената подкрепа от Костов) гравитират фирми и сини депутати с интереси в енергийния сектор.

Основният ефект от атаката на Бонев е, че за първи път ясно се очертаха двете основни свързани с властта икономически групировки, които си оспорват бизнестеритории в момента.

Кръгът "Олимп"

Големият удар по имиджа на Костов е връзката му с новия приятелски кръг "Олимп". Известни са близките отношения на Костов и шефа на предпочитания от него ресторант Славчо Христов. В момента, в който шефът на "Олимп" реши да извади бизнеса си на светло, логично се появиха подозренията, че зад успехите му стои подкрепата на премиера. Славчо Христов първо влезе в надзорния съвет на БРИБанк. Броени дни по-късно се разбра, че целта е била да се купи фалиралата Стопанска банка, чрез която ще се сложи ръка върху предприятия - длъжници от военно-промишления комплекс и от други сектори на промишлеността.

Междувременно РМД, зад което стои Славчо Христов, беше избрано за купувач на "Златни пясъци". Мащабната дейност на премиерския приятел естествено предизвика аналогии с червения приятелския кръг "Орион". Костов публично се разграничи от кръга "Олимп". Но дали е достатъчно да се разграничиш, като престанеш да обядваш в един ресторант и като заповядаш на зетя си да напусне дадена фирма. Не е ли късно за подобно разграничение, след като Славчо купи едно, второ, трето, четвърто..., подготвя се за пето и шесто и в крайна сметка се превърна в малка империя. Костов заяви, че не приема аналогии с приятелския кръг на Виденов, но истината е, че между тогавашния "Орион" и сегашния "Олимп" няма никаква принципна разлика.

Фирмата "Балканстрой инженеринг", на която Славчо Христов беше управител, още през 1998 г. спечели апетитни търгове за ремонта на пистите на летище "София". Впоследствие шефът на "Олимп" напусна фирмата и създаде няколко собствени строителни компании. В една от тях - "Софстрой комплект", съдружник на Славчо е Антон Краус. В дружеството "Съни дей тур" на Христов партнират известните строителни предприемачи Николай Козанов и Милчо Благоев, собственици на НИКМИ ООД. Това е фирмата, която напоследък се утвърди като главен изпълнител на проекти, за които решаващата дума имат държавни и общински чиновници. "Съни дей тур" е дружеството, което притежава хотел "Лилия" на Златни пясъци, за купуването на който Славчо Христов не крие, че е помагал активно.

Бизнесът на Славчо в момента се извършва чрез повече от 20 фирми с най-различен предмет на дейност - от рекламата и издателската дейност през застраховане и консултантски услуги до търговия и строителство на големи обекти. Навсякъде в бизнеса шефът на "Олимп" успява да се възползва от връзките с премиерското семейство може би повече, отколкото и самият министър-председател предполага.

Костов не намираше за нужно да коментира отношенията си с новата групировка до момента, в който не стана известно, че Славчо Христов има общ бизнес със зетя на премиера Георги Христов. Оправданията, че Костов не е знаел за това, звучат наивно. По същия начин е трудно да се повярва, че министър-председателят не знае нищо за това, че фондацията на неговата съпруга се финансира главно от държавни фирми и частни спонсори, които в замяна разчитат на благосклонно отношение от страна на администрацията.

В същото време Костов едва ли знае всичко, което Славчо прави, говорейки, че го прави от името и за Семейството.

Руският клуб

Една от версиите за медийните изяви на Бонев през последната седмица са засегнатите интереси на свързваната с ексвътрешния министър икономическа група с основни играчи шефът на "Мобилтел" Владимир Грашнов и банкерът Емил Кюлев. Те дори бяха наречени Руския клуб официално заради първоначалната амбиция на Росексимбанк да стане обслужваща банка при търговията с Русия. По-истинско е обаче внушението за връзката с руски капитали, по-точно със скандалния руски бизнесмен Майкъл Чорни. Така нареченият клуб всъщност има всички характеристики на руска бизнесгрупировка - освен чисто икономическите структури тя поддържа силно политическо лоби и активно създава или купува медийни структури.

През 1997 г. Майкъл Чорни заяви интерес за купуване на "Нова телевизия" и въпреки че това не стана, дъщерята на Грашнов пое рекламата там. Чорни е съсобственик на спортния вестник "Планета Спорт", където е представляван от довереното си лице Джоузеф Карам. Другият съдружник във вестника са издателите на в. "Монитор". Както стана ясно през тази седмица, Красимир Стойчев преговаря с Владимир Грашнов да купи вестник "Стандарт". "Мобилтел" са в отлични отношения и с вестник "Новинар", който преди време смени собствениците си и вече се контролира от фирми, свързани с председателя на общинския съвет на София Антоан Николов, който е дясната ръка на Евгений Бакърджиев.

Наскоро стана известно, че към кръга на "Мобилтел" трябва да се добавят собственикът на "Дарик" радио Радосвет Радев и приятелят му Борислав Дионисиев. Миналата година Владимир Грашнов влезе в Обединения доброволен пенсионен фонд "Солидарност" на мястото на Олег Недялков. Грашнов става заместник-председател на съвета на директорите, а шеф на СД е Радосвет Радев.

Богомил Бонев винаги е бил обвиняван във връзки с Чорни и той винаги е отричал, че има нещо общо с него. За сметка на това никога не е отричал, че е приятел с шефа на "Мобилтел" Владимир Грашнов и собственика на Росексимбанк Емил Кюлев.

Парите на Чорни

Името на скандалния руски бизнесмен се появи у нас още по времето на Жан Виденов във връзка с източването на ЦКБ от приятелския кръг "Орион". Миналата година шефът на "Мобилтел" Владимир Грашнов призна, че жена му - Лора Виденлиева, е имала съвместна фирма с Чорни още от 1987 г., а фирмата се казва "Колумб".

Истината обаче е, че СДС даде зелена улица за навлизането на парите на Чорни в България. През лятото на 1997 г. стана известно, че Майкъл Чорни е станал собственик на единствения български GSM-оператор "Мобилтел" чрез своя приятел Владимир Грашнов. През септември 1998 г. "Мобилтел" влезе в Росексимбанк.

Другите акционери тогава бяха "Агрохолд" на Валентин Златев и "Контракт холдинг къмпани" на Емил Кюлев. Златев е и представител на "ЛУКойл - България". Ситуацията в банката стана взривоопасна, когато Златев и Чорни застанаха един срещу друг в приватизацията за "Петрол". Руснакът стои зад "Юкос петролиум", която успя да купи "Петрол".

Предполага се, че непряко свързана с Чорни е и друга банка - Нефтинвестбанк. Там влиянието на Чорни се осъществява чрез "Юкос петролеум България" и "Феста" ООД. Нефтинвестбанк беше избрана за победител в търга за банка Биохим и поне засега е най-вероятният купувач. Според някой коментари избирането на банката като предпочитан купувач по време на най-ожесточените словесни престрелки между Бонев и Костов е опит да се купи примирие.

Миналата есен правителството в лицето на Муравей Радев се споразумя като с равен с Чорни за изплащането на част (5 млн. долара) от потъналите в ЦКБ (и преляти в "Орион"-ските фирми) 6 милиона долара. Между-временно Чорни купи чрез "Мобилтел" "любовта на народа" - футболния клуб "Левски". Той изкупи дълга на "Сунимекс" към фалиралата Ямболска банка, която беше купена от "Алианц България".

При всяка от сделките в България руснакът работи с различни лобита, които включват политици и бизнесмени от най-висок ранг. При покупката на "Петрол" той основно разчиташе на влиянието на Христо Бисеров. В телекомуникационния сектор неговите хора доскоро бяха Бакърджиев и в много по-малка степен Богомил Бонев. Първият има заслуга за протакането на сделката за БТК, което удължава монопола на "Мобилтел" като единствен GSM-оператор. Много разпространено трърдение в София е, че за даването на втори GSM лиценз, Бакърджиев е получавал определена сума пари за всеки месец, в който продължава монополът на "Мобилтел". По тази причина било измислено вторият GSM да се предложи заедно с БТК, за да се спечели още време.

Богомил Бонев пък, според някои източници, спирал разработки на спецслужбите за кражби от БТК чрез фиктивен трафик от "Мобилтел".

Кражбата на трафик

Богомил Бонев знае доста неща, които другите не знаят, затова често спекулира и блъфира с това. Той беше обвинен в медиите, че е скрил разработка на НСС за кражба на трафик от "Мобилтел". Бонев отговори, че сам е разпоредил проверката и е предал проверката на прокуратурата, което, меко казано, не отговаря на истината. Бонев наистина е скрил разработката в продължение на 4 месеца и едва при повторно напомняме от страна на Върховна касационна прокуратура предава справката.

"Проверката за кражба на трафик ни беше наредена от Върховна касационна прокуратура, а не от Богомил Бонев, на 7 юли 1999 г. с писмо № 68 82 - заяви за вестника ген. Атанас Атанасов. - В писмото пишеше, че повод за проверката е статия в "Капитал" за кражба на трафик от 3 юли същата година. Моите служители извършиха проверката и справката беше изпратена на 22 юли 1999 г. на министър Бонев, тъй като според член 50 ал. 1 т. 8 от Закона за МВР той е оторизираното лице, което трябва да даде проверката на органа на държавната власт, в случая прокуратурата - допълни ген. Атанасов. - На 5 ноември същата година получих второ писмо от прокуратурата, с което ни напомняха да изпратим проверката във ВКП. Едва тогава разбрах, че първата справка не е стигнала до прокуратурата. Изпратих втора справка до министър Бонев, която вече е била изпратена. Какво е станало с първата, не ми е ясно, защото тя не се върна в службата, както би трябвало" - завърши Атанас Атанасов.

Яхти и купони

Богомил Бонев твърди, че се е запознал с Грашнов през 1998 г., докато почивал на "Ривиера" при приятеля си Емил Кюлев. Става въпрос за същата почивка, на която е празнуван рожденият ден на Лора Виденлиева.

Според активно коментираната в пресата версия Бонев и Бакърджиев празнували рожден ден в Евксиноград, акостирайки с яхта в резиденцията заедно с бизнесмените Емил Кюлев, Владимир Грашнов, Лора Виденлиева и Майкъл Чорни. И Бакърджиев, и Бонев категорично отрекоха това.

Богомил Бонев не лъже, когато отрича, че е празнувал рожден ден в Евксиноград. Защото той се е състоял не там, а на няколко километра от правителствената резиденция - в курорта "Ривиера", който тогава вече е собственост на Емил Кюлев. Свидетели разказват, че на купона са присъствали Емил Кюлев, Лора Виденлиева, Богомил Бонев, Евгений Бакърджиев, Валентин Златев, Йордан Цонев, Владимир Грашнов и много други. Малко по-късно към компанията се е присъединил и Майкъл Чорни, който наистина е слязъл от яхта, с която е бил на разходка.

Твърди се, че тогавашният министър на администрацията Марио Тагарински е изпратил "шпионин", който е направил снимки на компанията. По този повод вътрешният министър е бил запитан директно от Йордан Соколов, след като е бил поканен да се яви в НИС на СДС. Бонев от своя страна е представил фактура, че сам е платил сметката в комплекса Ривиера.

Общият бизнес с МВР

Бизнесконтактите между управляваното от Бонев министерство и "Мобилтел" започват още през април 1998 г. със създаването на съвместната фирма "Джи Пи Ес- България" АД. GPS е система за локализация на подвижни обекти, за контрол на транзитни товари и превозни средства. В "Джи Пи Ес - България" акционери са "Мобилтел", от една страна, а от друга, фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Представител на "Мобилтел" е Владимир Грашнов, а на МВР - Николай Радулов и Алекси Кесяков. Радулов по това време е секретар на МВР по информационните технологии, а Кесяков - шеф на кабинета на Бонев. Радулов е близък приятел и състудент на бившия вътрешен министър. Капиталът на фирмата е внесен в Росексимбанк.

Твърди се, че по-късно договори за изграждане на "Джи Пи Ес"-система са били сключени и с други служби на МВР.

"Телепорт България" е втората съвместна фирма между "Мобилтел" и МВР. Тя е учредена на 7 октомври 1998 г. Членове на надзорния съвет отново са Владимир Грашнов, Джоузеф Карам и Николай Радулов. Капиталът е внесен отново в Росексимбанк. Собственици на фирмата са "Мобилтел" и фирмата на МВР БМВ, а разрешението за участието на държавната структура в съвместната фирма отново е на Богомил Бонев. След напускането на МВР Радулов прави няколко фирми с бившия зам.-шеф на НСС Владимир Манолов. Той беше принуден да подаде оставка от настоящия директор на НСС ген. Атанасов.

Телекомуникационно смесено дружество "Мобилтел" има и с Министерство на отбраната.

Заигравките с турския бизнес

В словесната битка с Костов Бонев обвини Екатерина Михайлова и Йордан Соколов за среща със скандалния турски бизнесмен Суди Озкан в Истанбул. Озкан, който купи у нас "Новотел Европа", "Кореком" и "Интерхотел Тримонциум", беше обвинен в Турция в неплащане на данъци към хазната, укриване на доходи и пране на пари и върху имотите му беше наложен запор. Турската преса съобщи, че данъчните агенции са извършили тройна експертиза, в резултат на която на известния с прякор Кралят на казината бизнесмен е бил наложен запор в размер на 90 трилиона турски лири (около 300 млн. долара). "Спецслужбите дадоха много сигнали, включително на и премиера. Винаги имаше екземпляр и за президента. Няма начин да не са стигнали и до Соколов. И в това време при посещение в Истанбул Соколов и Михайлова отиват и вечерят с него. Той получава хотелите въпреки предупрежденията ни с всички произтичащи от това последици - възможност за изпиране на мръсни пари от този бизнес", заяви Богомил Бонев. С турския хазартен бос се свързват също Христо Бисеров и Йордан Цонев.

"Вечеряхме с бизнесмен, който е извършил голяма инвестиция в България. За 12.5 млн. долара беше закупил "Новотел Европа", се оправда Йордан Соколов. "Вечеряхме с един турски бизнесмен Суди Озкан, не съм сигурна за името, защото не съм вложила усилия да го запомня чак толкова. Аз съм обядвала и с Богомил Бонев, и с много други хора съм обядвала и вечеряла", заяви Михайлова. Досега не беше известно, че председателят на парламента и шефката на парламентарната група на СДС са толкова наивни и достъпни за контакти с всякакви "случайни" хора.

Свиленградската бензиностанция

"Искам да попитам президента, без това да е негова вина, дали му е известно защо в безмитната зона в Свиленград друг турски бизнесмен има бензиностанция, която МВР така и не успя да спре. Това е огромен пункт за контрабанда, за която работят и висши парламентарни шефове", обвини Богомил Бонев.

В свиленградската безмитна зона пък действа бензиностанция, собственост на Фуат Гювен. Той е започнал от дребен търговец на дънки, а сега строи терминали за горива в крайдунавски град, има фирма за строителство, финансова къща и т.н. Всяка власт, която поеме управлението на държавата, се заканва, че ще спре бензиностанцията, но нито една досега не го е направила. От нелоялната конкуренция на Гювен се оплакваха дълго време и всички негови конкуренти около Капитан Андреево. Тъй като се намира в свободната безмитна зона, върху цената на горивата не се начисляват акцизи и мита. Това я прави най-евтината в страната и затова всички шофьори на камиони спират там да зареждат. Бензиностанцията прави огромни обороти, тъй като работи вече няколко години и всички тираджии я знаят. Първоначално се говореше, че Гювен е свързан с ДПС. Във връзка с бензиностанцията беше забъркано и името на Клара Маринова, бивша депутатка от БСП. Въпреки заканите на синьото управление, то също си замълча.

Компенсаторните записи на Гетова

Разработка на НСС показала злоупотреби с компенсаторни записи на бившата заместничка на Александър Божков Едит Гетова. Тя прилагала двоен стандарт при оценяването на имотите, за които има реституционни претенции. При избрани собственици тя прилагала методика, с която крайната оценка на имота се увеличава 250 пъти.

Първите книжа, които е издала Едит Гетова за 70 млрд. стари лева са на името на Анжел Вахан Енгибарова-Шмит, с което тя е обезщетена за варненското дружество "Струг", което е принадлежало на нейната фамилия. Впоследствие Енибаргова-Шмит продава записите на близките до властта братя Красимир и Стефан Джанкови. С тях те плащат 80% от цената при покупката на мажоритарния пакет от "Мелничен комбинат" - София. Сделката е за15 млн. долара, като 20% се плащат в брой и 80% в платежни средства. В случая като такива са били използвани временни удостоверения за компенсаторни записи с номинална стойност левовата равностойност на 12 млн. долара. Според запознати Енибаргова-Шмит е прехвърлила записите на фирма "Крапс мел" при 55% отстъпка от номинала. Така покупката на мелничния комбинат де факто е струвала на фирма "Крапс мел" не 15 млн. долара, а около 8.4 млн. долара. С ценни книжа със същия произход са плащани и друге преватизационни сделки.

От момента, в който компенсаторните записи се появяват на пазара, цената им започва да спада. Към края на 1998 г. цената им е била 40 - 50 на сто от номинала, след половин година тя е между 10 - 15%. В справката на НСС се сочело, че Гетова умишлено забавила издаването на нови записи по вече приключени реституционни преписки, за да даде време на Енибаргова-Шмит да продаде своите изгодно.

Задават се нови скандали

Битката между Бонев и Костов извади на светло голяма част от мръсното бельо на сините политици и министри, но това със сигурност не е всичко. Бонев буквално за ден разруши удобното статукво от постигнатия паритет на интереси в НИС и Костов видимо изпусна контрола върху информацията. А това означава, че замерянето с компромати най-вероятно ще продължи. Още повече че не липсват теми за нови скандали.

1. Източването на РВД Преди две години нашумя скандалът с 10-те млн. долара, източени от фонд "Ръководство на въздушното движение" за строителство на хотел на Копитото. В сделката с държавния фонд бяха замесени едноличният търговец Пламен Найденов и партньорите му Красимир и Стефан Джанкови. Тяхната фирма "Джани ко" стопанисваше в продължение на години най-оборотния паркинг в София - този зад НДК. Тогава се смяташе, че те са протежета на Краус и Бакърджиев. Впоследствие обаче се заговори, че успехът в сделките на Братя Джанкови се е дължал повече на приятелството им с Иван Костов заради осигурено финансиране на синята партия. По-късно скандалните братя купиха два хотела на морето пак с финансова подкрепа от РВД. 2. Енергийните "сделки на века"
Въпреки че в компроматната война засега само бегло се споменава енергетиката (само във връзка с предстоящото преструктуриране на НЕК), истината е, че там се очакват най-големите скандали. Фалитът на цели сектори от индустрията - най-вече торови заводи и топлофикациите, показа ясно колко са неизгодни договорите с "Газпром". Сега се заговори за предоговаряне с руския газов гигант. Нещо, което "Газпром" едва ли ще приеме просто така. Тези договори са дело на екипа на Евгений Бакърджиев. Но Костов мълча през цялото време - от победните фанфари за Бакърджиев през пролетта на 1998 г. до сегашното изпадане на Булгаргаз във финансов колапс. Турската сделка за износ на електричество и партньорство със скандалния турски холдинг "Джейлан" също ще продължи да бъде извор на скандали и обвинения за корупция. Тази сделка застрашава с верига от негативни ефекти, единият от които е блокиране на интегрирането ни в UTPE общоевропейската енергийна система. Тепърва ще има скандали около разделянето на НЕК и договорите за атомната централа. 3. Проблемът РМД
Богомил Бонев твърди, че още в началото на управлението на СДС Костов забранил да се разследват приватизационните сделки. Поради това през 1999 г., когато излезе на мода борбата с корупцията, се оказало, че няма никакви данни какво става в приватизацията. А точно тук има достатъчно храна за бъдещи скандали, особено покрай приватизацията с РМД. РМД (работническо мениджърско дружество) беше измислено при Виденов. Но сегашните управляващи го превърнаха в безспорен победител във всяка приватизационна сделка, зад която стоят интереси на едно или друго синьо лоби. Често тези назначения се правят само с цел последващо създаване на РМД. По този начин политиците възмездяват политически верните им хора по места и си създадат нови поддръжници. Според Костов обаче РМД съвсем не било толкова лошо нещо. 4. Злоупотребите със здравните вноски Промените в здравеопазването събраха на едно място всички минуси на Костовото управление - грешен модел на реформата, липса на ясна визия за смисъла от нея, лоша организация и голяма корупция. Това е най-мащабният проект в социалната сфера, стартиран от това правителство. Той засяга интересите на всеки отделен човек и затова обществото е толкова чувствително към предлаганата осигурителна система. До момента реформата се свързва единствено с плащането на здравни вноски и непрекъснатите скандали около разходите на здравноосигурителната каса. Основната дейност на здравните шефове е да купуват луксозни автомобили, сгради в престижни квартали и да правят скъпи ремонти. В същото време изобщо не е ясно дали избраният здравноосигурителен модел ще сработи и дали икономиката ще е способна да го издържа. Близо година никой не се поинтересува как се харчат парите на данъкоплатците и едва сега, когато реформата е изправена пред опасността от втори провал, в касата започнаха проверки на Държавния финансов контрол и Сметната палата. С демонстрираната търпимост към злоупотребите на здравните шефове правителството компрометира имиджово реформата и настройва срещу себе си цялото общество.

Костов не може да не си дава сметка за това. Както и за всички заигравания на хора от екипа, които прикрива с мълчанието си. Отсега нататък вариантите са два. Или Бонев ще разбие този модел и ще принуди Костов да отговаря по същността на обвиненията. Или пак ще се сключи някаква сделка и скандалът ще приключи с поредните недоказани обвинения. Това засега е по-вероятната развръзка. Ако е вярно, че скандалът е започнал заради икономически интереси, логично е и да завърши по същия начин.

По темата работиха Галина Александрова ,Йово Николов ,Иван Михалев

Из интервютата на Богомил Бонев


За борбата на Костов с корупцията
"Бих могъл да кажа, че са предавани сигнали за хора, включително и министри, на премиера, и реакцията беше обратна на реакцията на човек, който желае да се пребори с корупцията."
"Ами аз не можах да убедя премиера един заместник-министър да освободи и не само това, но той го взе в политическия си кабинет, как ще го накарам шеф на комисия да разследва..."
"Оказа се, че информация от септември месец при Атанасов има, но се е страхувал да я предаде. Накарах го да напише една справка, той ми предаде 2 справки всъщност за двама зам.-министри. Запознах се бегло със съдържанието на справките и ги предадох на премиера... Предполагах, че след като премиерът вземе отношение и сложи резолюция на материала, ще последва указание Атанасов да го изпрати на прокуратурата, както е редно."
"Някъде през есента на 1997 г. след едно заседание на НИС премиерът забрани наши служители и служби да работят по приватизацията."
"...това (докладите за Марин Маринов и Едит Гетова - бел. ред.) не са най-острите материали, уличаващи служители в корупция, които премиерът е получавал от мен."


За Костов
"Министър-председателят бяга сега от отговорност. От него зависеше къде да бъдат пратени. (докладите за Марин Маринов и Едит Гетова - бел. ред.)
"…А още по-странното е, че г-н Костов повече се вълнува от това как резолюцията му е стигнала до медиите, а не какво всъщност става в управлението и в държавата…"
"Разбирам Евгений Бакърджиев, който се ядосва, че министър-председателят мълчал 4 месеца. Оказва се, че с мълчанието си г-н Костов публично манипулира приказки, които са трудни за вярване, а камо ли за доказване. А в същото време съществуващи реални доказателства ги праща не в прокуратурата, а към хората, които са уличени."
"Когато казва (Костов - бел. ред), че неправилно се е водила кампания срещу ДПС, трябва да започне най-вече със себе си. Той е дал тон на тази кампания. Когато казва, че сме се откъснали от хората и не разбираме техните проблеми, трябва да се върне към собствените си идеи и това, че управлява авторитарно и не може да прехвърли отговорността на никой друг."
"Какво ще посъветвате премиера? - Да си ходи. Друг ход той просто няма. - Той обаче сигурно няма да ви послуша. - Много помия ще изтърпи тогава. - Заслужено ли? - Съдете сама: никой от роднините на Жан Виденов не е бил във фирми на приятелския кръг "Орион". Докато зетят на г-н Костов е съдружник във фирма с шефа на ресторант "Олимп" Славчо Христов."


За Костов и СДС
"Съставът на НИС, начинът на протичане на конференцията, ако щете дирижираният избор, който е очевиден за всички…, ме кара да мисля, че Костов мълчаливо се е съгласил или най-малкото не е имал никакъв друг избор. Но това означава, че той не може да контролира партията."
"Костов може би е търпян от тези хора, които взеха властта на конференцията на СДС. Все още е търпян, защото е полезен, защото си мълчи."


За СДС
"Управлението на СДС остава инфантилно и клиентелистко. Инфантилно, защото инфантилна е здравната реформа, административната реформа, силно инфантилна е военната реформа. СДС загнива от борбите вътре кой да се облагодетелства. СДС е отговорно за разочарованието на хората, че преходът не свършва."
"СДС има нужда от прочистване като онова от 1994 г., но не с хората, които тогава бяха запазени. Ако искат да го направят, ако не, те и сега са готови да загубят изборите."
"…вместо СДС да се върне към онази политика, с която спечели изборите, върви към тотална загуба и поведението му е на хора, които съзнават, че са на път да загубят, и затова трябва да вземат колкото се може повече."


За бъдещето си в политиката
"Налице е пълен срив на доверието към управляващата партия. В резултат на което пък е налице политически вакуум, освободен от СДС. Този вакуум може да бъде зает само от управление, което стои в центъра вдясно.Управлението, което няма да е инфантилно и в което няма да има крадци. Бих приветствал появата й (на такава политическа формация - бел. ред.). Друго спасение за хората не виждам."
Използвани са цитати от интервюта във вестниците "Монитор", "Сега" и "24 часа", както и от предаването Екип 4 на БНТ.

 

Разпределение на медийното влияние в битката Костов - Бонев
За БоневПо-скоро за БоневНезависимиПо-скоро за Костовза Костов
в. Монитор
в. Новинар
в. Стандарт
Дарик радио
Нова Телевизия
в. Трудв. 24 часа
в. Сега
БНРБНТ
в. Демокрация
р. Своб. Европа

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 3

    М, да.
    Не винаги значи в Икономедиа са работили хора разбиращи от политика.

    Нередност?
  • 2
    ivobrasil avatar :-|
    Brasil
    • + 2

    Любопитна статия, погледнато от дистанцията на времето

    Нередност?
Нов коментар