Подкаст | Амбициите на Китай в Европа

Какво потърси и намери Си Цзинпин по време на европейската си обиколка

Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Геополитиката е странно животно. Тя би трябвало да се занимава с възможно най-големите въпроси на планетата - тези, които засягат милиони души, представяни от едва шепа хора. Последствията от решенията, които се взимат от лидерите на големите държави, често засягат по видими и невидими начини дори жителите на страни, които не са част от разговора. И въпреки това често фокусът на геополитиката пада не върху най-големите решения, а върху малки жестове - посещение на лидер в дадена държава, сила и продължителност на ръкостискане, използването на конкретни думи, исторически примери и изрази в реч.

В началото на месец май китайският лидер Си Цзинпин направи еклектична обиколка на Европа - Франция, Сърбия и Унгария. Пред Еманюел Макрон той каза, че отношенията ще бъдат "жизнени и процъфтяващи като пролетта". В Белград заяви, че "дървото на китайско-сръбското приятелство ще расте високо и здраво". В Унгария Си обеща на премиера Виктор Орбан, че страните им са напът да се "отправят на златно пътешествие".

Тук идва друг от парадоксите на геополитиката - големите думи невинаги са покрити с големи последствия, но и често резултатите или липсата на такива са видими едва след години. Каква беше целта на обиколката на Си Цзинпин в Европа, какво беше договорено и какво - не, както и какви са целите на Китай в Европа, е темата на тазседмичния епизод на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов и гост Кирил Кирчев, международен редактор в "Капитал".

Все още няма коментари
Нов коментар