🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биткойн се облагодетелства от добрите данни за инфлацията в САЩ

Инвеститорите завръщат апетита си към риска след обнадеждаващи икономически данни

Капитал AI
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Криптопазарите отбелязаха значително възходящо движение в сряда след публикуването на по-ниски от очакваното инфлационни данни в САЩ. Разбира се, това рязко промени настроенията на пазара и от лека форма на депресия всички отново страшно се ентусиазираха. Биткойн проби границата от 66 хил. долара за първи път от 24 април, като нарасна с повече от 7.3% за последните 24 часа. В същото време етър направи по-малък ръст, около 4%, като се търгуваше сутринта в четвъртък за около 3,020 долара. Сред водещите криптовалути солана (SOL) и Near (NEAR) се отличиха с най-големи печалби, съответно 10% и 14%. Това рали бе подхранено от данните за потребителските цени в САЩ за април, които показаха леко понижение спрямо март, както и от по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно.

Традиционните пазари също отбелязаха възход през деня, като индексът S&P 500 се повиши с повече от 1%, достигайки нов исторически връх. В топ 25 на Nasdaq eдинствено Tesla и Amazon светеха в червено - съответно с 2% и 0.5%. Това е ясен знак за завръщането на апетита за риск сред инвеститорите. Това развитие може да "насърчи" Федералния резерв да започне намаляване на лихвените проценти.

Месечният темп на инфлация в САЩ се забави с косъм през април според правителствения индекс на потребителските цени (CPI) - до 0.3% спрямо 0.4% през март и прогнозите на икономистите за 0.4%. На годишна база CPI е по-висок с 3.4% спрямо прогнозите за 3.4% и 3.5% през март. Основният CPI - който изключва разходите за храна и енергия - се повиши с 0.3% през април срещу прогнози за 0.3% и 0.4% през март.

Постоянният спад на инфлацията през 2023 г. накара повечето, включително Федералния резерв на САЩ, да навлязат в 2024 г., очаквайки значително по-лесна парична политика през цялата година. Вместо това инфлацията малко се повиши. Заедно с икономика, която продължава да расте, това поставя в заблуждение мисълта за предстоящи намаления на лихвените проценти на централната банка. В доклада за индекса на потребителските цени от сряда шансовете за лятно намаляване на лихвите от Фед бяха ниски и търговците оценяват едва 50% шанс за движение през септември според CME FedWatch Tool.

Известният анализатор BitQuant, който правилно предсказа историческия връх на биткойн преди априлското халвинг събитие, прогнозира, че биткойн ще достигне 95 хил. долара "в едно движение". Въпросът дали халвингът вече е отразен в цената, или новият исторически връх предстои, остава актуален. Той коментира в X, че този ръст е неизбежен, но точното време на започване остава неизвестно. BitQuant реагира на коментари от друг криптоанализатор, Mikybull Crypto, който отбеляза формирането на "чаша и дръжка" в седмичната графика на биткойн. Такава формация предполага консолидационна фаза след възход, корекция и следващо повишение, което според Mikybull Crypto ще доведе до нови висоти.

Междувременно новите биткойн ETF в САЩ привлякоха милиарди долари, което допълнително легитимира криптовалутите предвид участието на утвърдени финансови гиганти като BlackRock, Fidelity и JPMorgan. Това оказва значителен натиск за покупки на биткойн, подпомагайки неговото покачване.

Vanguard засега отхвърля идеята за нов Биткойн ETF

Мнозина мислеха, че новият CEO на Vanguard ще бъде поредният катализатор за цената на биткойн, като ще привлече още институционални инвеститори. Въпреки това Салим Рамджи, който ще поеме ръководството на Vanguard на 8 юли, бързо отхвърли идеята за създаване на собствен биткойн ETF от страна на фирмата.

- Eric Balchunas (@EricBalchunas) May 14, 2024

Рамджи подчерта, че е важно компаниите да бъдат последователни в своите продукти и услуги и че решението на Vanguard да не предлага биткойн ETF е в съответствие с тяхната инвестиционна философия. Той също така не коментира решението на компанията да не предоставя на клиентите си достъп до съществуващите спот биткойн продукти.

"Мисля, че е важно фирмите да имат последователност по отношение за продуктите и услугите, които предлагат. Чувал съм обяснението на Грег Дейвис (бившето CEO) и мисля, че е напълно в съответствие с инвестиционната философия на Vanguard. Това е логична и последователна гледна точка", коментира Рамджи пред Barron's.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар