🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюлетин | Стратегиите Fix & Flip и BRRRR; Какво става с проекта Grand Kanyon; Офертни цени в София по квартали през април

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, може да се абонирате с един клик тук.

Ако тръгнем от философията, че жилища винаги са необходими и в дългосрочен план цената им само се вдига, ако имаме актуална информация за пазара и ако заложим на стратегиите Fix & Flip и BRRRR, имаме големи шансове като инвеститори в имоти, пише онлайн предприемачът и инвеститор Александър Дяков в новия брой на "Имоти и Инвестиции".

При Fix & Flip се търси имот в амортизирано (Fix) състояние, ремонтира се и се преустройва и после се продава (Flip) на по-висока цена с цел печалба от сделката. Печалбата е резултат от вложените средства в ремонта на имота и от спестеното време, усилия и нерви на новите му собственици. На сделка тя варира между 10% и 20% с цялата условност на такива обобщения. Една подобна сделка отнема между четири и седем месеца.

При BRRRR (Buy, Rehab, Rent, Refinance, Repeat) също се купува имот (Buy) - амортизиран или в окаяно състояние. После му се прави ремонт (Rehab). След като ремонтът е завършен и жилището е напълно обзаведено, се търси наемател (Rent). След това имотът се ипотекира срещу кредит от банка (Refinance) и с кредита се купува нов имот (Repeat). Благодарение на рефинансирането може да се възвърне инвестираната сума или голяма част от нея. Идеята е месечната вноска и всички оперативни разходи и данъци да се покрият от наема.

Ако при Fix&Flip печалбата е видима веднага, то BRRRR е по-дългосрочна стратегия, чрез която може да се гради имотно портфолио. Хубавото на тези стратегии е, че влизаме в инвестиция при калкулиран риск и вродени буфери, които ще ни държат над водата, ако утре пазарът на имотите се обърне и навлезем в буря, смята Александър Дяков.

Запознаваме ви със стратегиите не защото мислим, че те са лесно приложими от всеки. Напротив, изискват опит, познания, постоянство и при тях има множество тънкости. Но смятаме, че е добре да се знае какво движи част от играчите на пазара на имоти, до които е вероятно да опрете, ако търсите имот за живеене. Тях може да ги срещнете и като продавачи, и като конкуренти за имот на добра цена.

Статията на Александър Дяков.

СДЕЛКИ "Артекс изгрев" купи част от терена на Grand Kanyon и се кани да строи





Собственикът на "Артекс Изгрев" Пламен Мирянов (баща) и близки до "Енерджи маркет" компании купиха земята за третата фаза на проекта Grand Kanyon в "Младост" и ще изграждат съпътстващо кръстовище. Това обещава още поне една висока сграда към трите, които "ГК България" уверява, че ще започне да строи през 2025 г. В съседство е и кулата M Tower на друг инвеститор. Мирянов и съдружниците му са купили и терена на "Щрабаг" близо до кръговото на 4-ти километър в София. "Артекс Изгрев" е напълно отделно дружество от "Артекс инженеринг".

НОВИНИ

Секретност покри разчистването на терен за четири 25-етажни сгради във Варна". Дейностите на земята на някогашния секретен завод за радиолокационна техника "Черно море", изглежда, са свързани с Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на комплекса "Исторически парк". Проверка на "Дневник" показва, че за терена още не е изработен задължителният ПУП и не са издавани строителни разрешения.

Чия е терасата за бара: Военният център влезе в спор със собствениците на "Титан". Те са решили да съборят тераса, част от сградата на информационния център, с аргумента че тя влиза в техен имот.

"Кауфланд" отваря халите на 23 май след 50 млн. лв. и една година ремонт. Германската верига хареса сградата в центъра на столицата преди три години.

"Левски" ще предложи на София да плаща за право на строеж и ползване за "Герена". Собственикът Наско Сираков обяви готовност клубът да намери инвеститор и призова служебното правителство да предостави стадиона по-бързо на градската управа.

Нов студентски град на морето: Бургас влага 23 млн. лв. в кампус. Плановете на града включват още археологически комплекс за студенти и факултет по фармация.

ТЕНДЕНЦИИ

Притежателите на жилища са изправени пред сметка от 25 трлн. долара заради промяната на климата. Собствеността, най-големият клас активи в света, е и най-уязвима.

Търговски вериги във Великобритания строят жилища. Asda, третият по големина ритейлър в страната ще изгради нов "градски център" и 1500 дома в Лондон.

Сделките с търговски имоти в Европа удариха 13-годишно дъно. Седмото поредно тримесечие на спад отлага съживяването, а високите лихвите продължават да оказват влияние.

Болезнено пренастройване при бизнес имотите. До 2030 г. стойността на офис площите в големите световни градове ще намалее с поне 26%, предвиждат от McKinsey.

НАХОДКИ: Къща за гости до Велико Търново

Собствениците на къща за гости "Макак" в с. Леденик до Велико Търново я продават, както обясняват, за да се впуснат в ново приключение. Жилищната площ е 200 кв.м с 4 спални, 3 бани и градина 800 кв.м. Къщата се продава напълно обзаведена в уникален стил и много любов и грижа към детайлите. Исканата цена е 270 хил. евро.















1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар