Кризата на германския жилищен пазар взе първите си големи жертви

Фалитът на Gerch Group подчертава влошаването на сектора в страната

Според консултантската компания Savills в сектора продажбите на офиси в Германия достигнаха до рекордно ниски нива от поне 2014 г.
Според консултантската компания Savills в сектора продажбите на офиси в Германия достигнаха до рекордно ниски нива от поне 2014 г.
Според консултантската компания Savills в сектора продажбите на офиси в Германия достигнаха до рекордно ниски нива от поне 2014 г.    ©  Reuters
Според консултантската компания Savills в сектора продажбите на офиси в Германия достигнаха до рекордно ниски нива от поне 2014 г.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Германската компания за разработване на имотни проекти Gerch Group, която изгражда в момента такива за 4 млрд. евро, подаде заявление за производство по несъстоятелност, заедно с едно от своите проектни дружества. Датата на откриване вече е под въпрос.

Това е още един удар върху пазара на имоти в страната, който е разтърсен от края на ерата на евтините пари, но също така показва кой е най-уязвим от проблемите. Докато страховете на инвеститорите по време на сегашната имотна криза бяха съсредоточени върху наемодателите, затрудненията на Gerch и подобни на нея компании, показват, че предприемачите - фирмите, които притежават строителните проекти - са тези, които са в непосредствена опасност.

Увеличени лихви, разходи и фалити

"Разработчиците на проекти се борят с увеличените разходи за строителство, повишените лихвени проценти и спада на цените", казва пред Bloomberg Марлис Рашке, съръководител на преструктурирането и несъстоятелността в адвокатската кантора Noerr. "Видяхме няколко от тях да подават молби за несъстоятелност през последните седмици и очакваме още."

Заедно с Gerch мюнхенската Euroboden, която рекламира звездни архитекти като Дейвид Чипърфийлд сред своите сътрудници, е в предварителна процедура по несъстоятелност. Project Immobilien Group също подаде молба за несъстоятелност през август заедно с много от своите проектни компании, като част от работата беше обявена за нови изпълнители, според говорител на назначения администратор. Трите фирми не са отговорили на искания за коментар от агенцията.

Строителната индустрия е изправена пред предизвикателства не само в Германия. Австралийската строителна компания Porter Davis изпадна в ликвидация след скок на разходите и спад на търсенето в жилищния пазар. В Швеция растящият брой на фалитите се дължи на спад в строителството, а във Финландия новопостроените жилищни сгради може да паднат до нива, невиждани от 40-те години на миналия век, според строителното лоби в страната.

Забавянето идва след години наред ниски лихвени проценти, които подхраниха глобалния бум на инвестиции и търсене имоти, но рязкото покачване на лихвите и разходите доведе много предприемачи до фалит.

Това е бърза промяна в състоянието след годините на най-ниските лихвени проценти, когато парите се наливаха в имоти, докато инвеститорите търсеха печалба. Компании като Gerch можеха изгодно да финансират проекти с евтин дълг и да продават на пазар, където цените до скоро продължаваха да растат.

Според консултантската компания Savills в сектора продажбите на офиси в Германия достигнаха до рекордно ниски нива от поне 2014 г. "Скоростта на корекцията е значителна", казва Хенинг Кох, шеф на Commerz Real. "Рецесията на германския пазар на недвижими имоти започна преди година и половина и сега през последните 2-3 месеца виждаме как все повече предприемачи фалират."

Незавършени сгради

Отминалият бум на германската строителна индустрия беше подсилен от заемодатели, сред които и Corestate Capital, които отпускаха големи суми на предприемачи с малко капитал. Тактиката беше успешна, когато частично изградени или тепърва започващи проекти можеха да бъдат продавани на пенсионни фондове, готови да платят предварително за незавършена сграда. Промяната в сектора остави предприемачите без договорени продажби в неизвестност и изправени пред големи дългове и разходи.

"Обикновено търсим свежи пари от съществуващите финансиращи страни - от акционери, инвеститори - за да се опитаме да завършим проекта, казва Кристоф Морген от Brinkmann & Partner. Често води до загуба на време, прекъсва строителния процес. И през цялото време той става все по-скъп."

Друг фактор за проблемите на сектора идва от инвеститорите на дребно и по-малките пенсионни фондове, които влязоха в жилищния пазар по време на бума. Германските пенсионни фондове, като тези за лекари, адвокати и др. - могат да бъдат ограничени в предоставянето на повече ликвидност поради регулаторни причини.

Все още няма коментари
Нов коментар