🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Достъпът до енергия от ВЕИ трябва да бъде улеснен

Райчо Илиев, управител на "Солар панел" ЕООД, гр. Търговище

Райчо Илиев, управител на "Солар панел", и Лаура Сарторе от "Екопрогети" подписват споразумение за сътрудничество
Райчо Илиев, управител на "Солар панел", и Лаура Сарторе от "Екопрогети" подписват споразумение за сътрудничество
Райчо Илиев, управител на "Солар панел", и Лаура Сарторе от "Екопрогети" подписват споразумение за сътрудничество
Райчо Илиев, управител на "Солар панел", и Лаура Сарторе от "Екопрогети" подписват споразумение за сътрудничество

"Солар панел" вече изгради първата линия за производство на фотоволтаични модули в България, каква беше целта?

Идеята на нашата компания - "Солар панел", бе именно да подобрим пътя на развитие на България в посоката, зададена от ЕС - повишаване на потреблението от ВЕИ. Инсталирането на фотоволтаици за дома или за бизнеса вече не е непосилна инвестиция, а слънцето е безплатен източник на възобновяема енергия, от която ние можем да се възползваме.

Всяко начало е трудно, но с всички рискове през недалечната 2021 година поехме по пътя и успяхме да изградим първата линия за сглобяване на соларни модули в България.

След проучвания се спряхме на сътрудничество с италианската фирма "Екопрогети", една от водещите компании в световен мащаб, която произвежда оборудване за производство на слънчеви панели.

Какви решения ви предложи "Екопрогети?

"Екопрогети" ни предложи решения, които на фона на намаляващото население и липсата на квалифицирана работна ръка в нашия регион бяха приемливи и икономически изгодни. Линията е 90% роботизирана, оборудвана с най-новите технологии и софтуерни решения. Всеки етап от производствения процес е щателно оптимизиран, за да се осигури максимална ефективност и прецизност.

Инвестицията е изцяло наша - в оборудване и недвижима собственост. Естествено, трудност е липсата на подкрепа от държавата в едно такова начинание, но ние приехме предизвикателството и се движим напред. За разлика от България, в повечето държави в ЕС, САЩ, Турция, Индия, Китай инвестирането от държавата в такива предприятия е доста голямо, за да осигурят конкурентната способност на местния бизнес и да поощрят инвестициите в зелена енергия.

Започвайки този проект, се взе решение капацитетът ни да е 200 MW годишно, или около 1400 панела дневно. Изградихме помещението и склада за производството на територията на град Омуртаг. Възможностите ни са да произвеждаме панели с различна големина и цвят, в зависимост от пазара и търсенето. Производството ни е сертифицирано и отговаря на световните критерии и стандарти за този продукт.

Колко са заетите?

В една смяна са ангажирани 14 души с техническо образование.

Какво ви отличава от останалите подобни линии в региона?

Отличават ни две съоръжения от производствената линия, които гарантират изключително качество и висока ефективност - електрически ламинатор и съоръжение за слънчева симулация, патент на нашите партньори от "Екопрогети". Компонентите, които се вграждат в соларните модули, са с високо качество, като това също допринася за ефективността и издръжливостта им.

Как определяте развитието на нишата за производство на соларни панели в България с оглед големия инвеститорски интерес в този сектор?

Пазарът на електроенергия в България е все още малко тромав. Ние разчитаме в дългосрочен план на изпълнението на планираните политики на ЕС, свързани с цената на електроенергията, които целят да направят стойността й по-малко зависима от изкопаемите горива. Достъпът до енергия от ВЕИ трябва да бъде улеснен и да стане възможно, ако имаш слънчев панел. Идеята е приходите на производителите на електроенергия да бъдат по-стабилни и да се стимулират инвестиции в нови съоръжения за генериране на електроенергия от вятърна, слънчева, геотермална енергия.

Към какви пазари е ориентирано производството и към какви клиенти ще се насочите?

Фокусирани сме основно към малките и средните инвеститори на пазара. Разчитаме на качеството и високата ефективност на нашите продукти и на това, че присъстваме реално на местния пазар, който е наводнен от китайски продукти, които невинаги са с доказан произход и ефективност. Гаранцията на качеството е лесно проследима на място, технологиите в линията на "Солар панел" позволяват да се види пътят на всеки наш панел и неговата ефективност в края на производството му. Отворени сме към всеки заинтересован да покажем новите възможности и различните опции за производство на местно ниво, с което улесняваме доставките, намаляваме разходите за транспорт, даваме възможност за по-лесна комуникация и изпълнение на гаранционните условия. И се надяваме с това да спомогнем българската инфраструктура на зелена енергия да бъде подобрена и бъдещето й да е подсигурено.