Печалбата на ЕСО за 2023 г. расте близо три пъти и достига 250 млн. лева

Резултатите на компанията са пряко свързани с редица фактори - от таксите, които определя КЕВР, до борсовите цени на тока

По-голямото производство на ток носи по-големи приходи за ЕСО
По-голямото производство на ток носи по-големи приходи за ЕСО
По-голямото производство на ток носи по-големи приходи за ЕСО    ©  Цветелина Белутова
По-голямото производство на ток носи по-големи приходи за ЕСО    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • За поредна година ЕСО отчита впечатляваща годишна печалба.
  • Част от нея се дължи на комплекс от "външни фактори", сред които и нарасналото ВЕИ производство.
  • Резултатът от оперативна дейност се повишава повече от двойно - до 278 млн. лева.

Почти три пъти по-добър финансов резултат за 2023 г. отчита "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) в сравнение с предходната 2022 година. Нетната печалба на компанията, която се занимава с диспечирането на мрежата и събирането на такси за пренос и достъп, се повишава до 250.4 млн. лв. при 91 млн. лв. година по-рано. Това е резултат от редица фактори, сред които увеличените приходи от присъединяване (с 31 млн. лв. спрямо 2022 г.), увеличените постъпления от достъп за ВЕИ производителите в резултат на по-високите количества произведен ток (с 39% спрямо януари - декември 2022 г.).

Всичко това най-вероятно ще продължи с оглед значителното производство на ток от слънце и вятър, както и предвид заявките за нови централи въпреки намаляващия капацитет на мрежата. Фактор през м.г. са били и намалените разходи за закупуване на енергия за технологичен разход по пренос спрямо същия период на предходната година поради спад на борсовите цени.

Общата сума на капитала и резервите на ЕСО през 2023 г. достига 2.5 млрд. лв. при 2.3 млрд. лв. за същия период на м.г. Въпреки отличните си резултати от компанията отчитат слаб ръст в общия размер на пасивите, които са 1.32 млрд. лв. при 1.26 млрд. лв. година по-рано. Сумата на текущите пасиви намалява до 241 млн. лв. (363 млн. лв. за 2022 г.), докато тази на нетекущите леко расте и е 1 млрд. лв. (при 905 млн. лв. година по-рано), става ясно още от отчета.

Приход/разход

Приходите на ЕСО за м.г. са в размер на 1.3 млрд. лв., а резултатът от оперативна дейност - 278 млн. лева. Това е значително подобрение в сравнение с 2022 г., когато е бил 101 млн. лв., пише още в отчета. Резултатите показват, че компанията процъфтява, а доброто й представяне продължава и тази година. Още през 2022 г. печалбата на ЕСО достигна 91 млн. лв. (при 79.4 млн. лв. за 2021 г.), с което сумите по сметките на компанията надхвърлиха 400 млн. лева.

Както тогава обаче, така и сега дейността на дружеството е силно зависимо от т.нар. външни фактори - от решенията на КЕВР, свързани с определянето на различните такси, както и от борсовите цени. Значение има и производството на ток, както и въведените в експлоатация нови мощности.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gge461164470 avatar :-P
    Мариана Миланова Павлова

    Прекрасно ! Разполагат със свободни средства за инвестиции в мрежата, от която сами се оплакват :)

    Същото се отнася за ЕРП.

    Нередност?
  • 4
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Що не вземат да намалят цената на тока, като имат толкова пари?

    Нередност?
Нов коментар