fallback

Търговската сделка между Великобритания и САЩ се отдалечава с години

Приоритетите на американската политика са променени от встъпването в длъжност на Джо Байдън

09:14 | 27 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Малко вероятно е Великобритания и САЩ да са готови да сключат търговска сделка преди 2023 г., казват източници на Bloomberg. Това е  удар по британските надежди за бърза победа от Brexit.

Администрацията на президента Джо Байдън е фокусирана върху други приоритети като Китай и инвестиции във вътрешни програми за стимулиране на американската икономика, а законната му власт да ускори търговското споразумение чрез Конгреса трябва да изтече на 1 юли.

В Лондон правителството бе оптимистично за перспективите на споразумение със САЩ, но напоследък официалните лица омаловажават шансовете за предстоящ напредък.

„Обединеното кралство винаги е било наясно, че осигуряването на взаимноизгодна и всеобхватна сделка е по-важно от постигането на споразумение до която и да е определена дата“, каза говорител на Министерството на международната търговия на Великобритания. Службата на търговския представител на САЩ отказа коментар.

Премиерът Борис Джонсън разговаря с Байдън петък, но в официалното изявление за разговора не се споменават търговските преговори.

Забавянето ще бъде разочароващо за Джонсън и неговите съюзници, които настояват за бърза сделка като ранен знак за успеха на Обединеното кралство като глобална търговска сила, наскоро освободена от ограниченията на членството в Европейския съюз.

В политическо отношение дългото чакане за сделка също рискува да добави към впечатлението, че Байдън се държи на разстояние от Великобритания, за разлика от Доналд Тръмп, който публично подкрепяше бързите търговски преговори и беше ентусиазиран поддръжник на Brexit.

Байдън критикува Обединеното кралство за оттеглянето му от ЕС. Въпреки че британският секретар по международната търговия Лиз Тръс заяви, че по-голямата част от търговския пакт със САЩ е съгласуван, най-противоречивите елементи на сделката - като достъп до американски селскостопански продукти като пиле, измито с хлор или говеждо, обработено с хормони - предстои да бъдат договорени.

Тръс и новият търговски представител на САЩ Катрин Тай проведоха първите си разговори тази седмица, като се съсредоточиха върху въпроси като пандемията, реформата на Световната търговска организация и решаването на дългогодишния спор за незаконна помощ за Airbus и Boeing.

Говорителят на Министерството на международната търговия на Обединеното кралство заяви, че Тръс и Тай ще проведат „допълнителни дискусии относно преговорите за търговско споразумение“.

В писмени отговори на сенаторите по време на процеса на нейното потвърждение през февруари Тай заяви, че администрацията планира да направи преглед на състоянието на преговорите, завършени по времето на Тръмп, и да начертае път напред, който е в съответствие с политиката на Байдън за приоритизиране на интересите на американските работници.

Постоянното решаване относно премахването на митата от САЩ по спора Airbus-Boeing, които обхващат търговия на стойност около 550 милиона паунда (755 милиона долара) с Великобритания и засягат продукти като уиски и съсирена сметана, е приоритет за Тай и Тръс. Напредъкът по този въпрос вероятно ще се случи много по-рано от всеки пробив по по-широка сделка за свободна търговия между Великобритания и САЩ.

Великобритания се надява, че новата администрация на САЩ няма да премахне основните въпроси, които вече са били договорени в петте кръга от преговори, започнали през май 2020 г.

Британското правителство също вярва, че ще може да продължи дискусиите по сделката в приоритетни области като климатични промени, данни и достъп до цифрови услуги, по-успешно отколкото е било възможно при администрацията на Тръмп.

fallback
fallback