fallback

ЕС и Китай договориха инвестиционното споразумение

Споразумението може да влезе в сила в началото на 2022 г.

17:03 | 30 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Европейският съюз и Китай обявиха политическото одобрение на дългоочакваното споразумение за допълнително отваряне на китайския пазар за инвеститори от ЕС, отбелязвайки икономическа победа и за двете страни.

Пробивът в преговорите за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай сигнализира за решимостта на блока да се съсредоточи върху икономическите възможности в Азия, дори на фона на критиките към Пекин за правата на човека. Споразумението може да влезе в сила в началото на 2022 г., заявиха представители на ЕС, цитирани от Bloomberg.

„Отворени сме за бизнес, но настояваме към реципрочност, равни условия и ценности. Днес ЕС и Китай приключиха принципните преговори за инвестиционно споразумение“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в публикация в Twitter в сряда.

The EU has the largest single market in the world. We are open for business but we are attached to reciprocity, level playing field & values.

Today, the EU & China concluded in principle negotiations on an investment agreement.

For more balanced trade & business opportunities. pic.twitter.com/zURkyE2yX4

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 30, 2020

Достъп до пазара

За 27-членния ЕС пактът разширява достъпа до китайския пазар за чуждестранни инвеститори в най-различни индустрии - от автомобили до телекомуникации. Освен това споразумението разглежда основните политики на Китай, за които Европа и САЩ смятат, че нарушават конкуренцията на пазара: индустриални субсидии, държавен контрол на предприятията и принудителен трансфер на технологии.

За Китай споразумението подкрепя твърдението на страната, че е основна геополитическа сила и може да ограничи рисковете, произтичащи от по-строгата позиция на ЕС по отношение на китайските инвестиции в Европа. То също така засилва дългогодишния призив на Пекин за започване на преговори за пакт за свободна търговия с ЕС, който настояваше първо за инвестиционна сделка.

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС през 2019 г. (след САЩ), като двупосочната търговия със стоки се оценява на повече от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) на ден.

Съобщението в сряда представлява политическа благословия на високо ниво за инвестиционното споразумение, което ще обхване и екологичната устойчивост. И двете страни планират да го довършат през следващите месеци.

Човешки права

Тогава споразумението ще се нуждае от одобрението на Европейския парламент, където някои изразиха възражения относно предполагаеми нарушения на правата на човека в Китай. Сделката включва обещания от страна на Пекин за трудови стандарти, предназначени да отговорят на тези опасения, включително във връзка с ратифицирането на свързани с въпроса конвенции, подкрепяни от ООН.

Новоизбраната администрация на САЩ също сигнализира за резерви, поне относно времето на споразумението. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън, призова за „ранни консултации с европейски партньори относно общите ни притеснения за икономическите практики на Китай“ на 22 декември.

Акценти в сделката

- Отваряне на китайския пазар: подобрен достъп в индустрии, включително услуги за въздушен транспорт, където изискванията за съвместни предприятия относно компютърните системи за резервации се премахват, и нови възможности в сектори, включително чисти превозни средства, облачни услуги, финансови услуги и здраве; 

- Китайски държавни предприятия: Пекин поема ангажимент за недискриминация, когато държавните предприятия са купувачи на услуги; 

- Китайски субсидии: Предвижда се повишена прозрачност, особено за услугите;

- Китайският принудителен трансфер на технологии е забранен.

Въпреки че споразумението до голяма степен ангажира ЕС да запази относителната си отвореност към китайските инвеститори, според европейски служител сделката предлага по-голям достъп на инвеститорите до енергийните пазари на едро и дребно (но без платформи за търговия) и пазарите на възобновяеми енергийни източници на блока.

fallback
fallback