ВАЖНО!

Всички градинари без изключение познават лунния календар. Някои стриктно следват неговите препоръки и сеят, пикират и засаждат само в благоприятните дни. Други се отнасят скептично и обикновено не смятат, че е необходимо да се консултират с календара.

Верен ли е лунният календар или не е - не влизаме в спор. За почитателите му обаче предоставяме информация, ако решат да се възползват от нея. А знае ли човек, може и да се получи!

Когато знаете благоприятните дни за засаждане на разсад на една или друга култура, можете предварително да създадете график за работа и след това няма да се налага да гледате всеки ден в календара.

Краставиците са доста капризни

Краставиците обикновено се засаждат в оранжерии през втората половина на май. Разсадът на краставиците не понася и най-малката повреда на корените. Ето защо този капризен зеленчук е по-добре да се засажда в контейнери с торф или да се пресаждат, без да се нарушава буцата пръст около корените.

Четири дни преди пресаждането се спира поливането, а един час преди да се пристъпи към действие - се полива обилно. Така почвата остава компактна и разсадът лесно се отделя от пластмасовата чашка.

Благоприятни дни за засаждане на краставици в парник според лунния календар през 2018 г. са: 20-22 и 24-27 април; 18-20 май; 7-8, 20-22 и 25-26 юли; 8-10 август.

Патладжанът иска топлина

Отглеждането на патладжан в много отношения е подобно на това при пипера. Ето защо препоръките за разсаждане ще бъдат сходни: разсаждане в края на май-началото на юни, температурата на почвата да не по-ниска от 15 градуса, прехвърля се заедно с пръстта около корените или заедно със специални, разпадащи се в почвата саксийки за разсад.

Патладжаните са много топлолюбиви, особено кореновата им система. Ето защо някои градинари постъпват по следния начин: преди да засадят младите растения в обособеното легло в лехата сипват топла вода. Така разсадът свиква по-бързо и се избягва стресът.

Засаждане на патладжани в оранжерия: благоприятни дни според лунния календар през 2018 г. са: 20-22 и 24-27 април; 18-22 и 26-29 май.

Благоприятни дни за домати в оранжерия

Най-често разсадите на доматите се засаждат в оранжерията 50-60 дни след поникването. Готовият за засаждане разсад трябва да е здрав, изправен, тъмнозелен, с 8-10 развити листа, на височина да бъде не повече от 25-35 сантиметра.

Когато през деня температурата вътре в оранжерията, в рамките на няколко дни, се задържа не по-ниска от 20 градуса, а през нощта не пада под 18, време е да пристъпите към засаждане.

Малко преди засаждането, полейте обилно гнездата. Ако няма никаква предварителна подготвка на почвата, под всяко коренче добавете шепа дървесна пепел.

Препоръчва се разсадът да се засади по-надълбоко. При слънчево време първите 2-3 дни е добре разсадът да се засенчва.

Засаждане на домати в оранжерия: благоприятни дни за лунния календар през 2018 г. са: 20-22 и 24-27 април; 9-11 и 18-19 май.

Пиперът да е добре закален

Кога разсадът от пипер трябва да бъде преместен в лехата, зависи от сорта. При ранните и средноранни сортове това става около 50-55-ия ден, а средно късните и късни сортове се отглеждат до 60-70 дни.

Приблизително две седмици преди пресаждането е добре разсадът да се закали. За тази цел прозорецът, до който стоят сандъчетата с пипер, се отваря всеки ден, като се увеличава времето от един до осем часа.

В деня преди засаждането младите растения могат да бъдат оставени за през нощта на балкона.

В парника пиперът започва да се засажда от края на април до края на май. Конкретните дати зависят от климатичните условия. Почвата в оранжерията трябва да се затопли до температура от 18 градуса.

Благоприятни дни за засаждане на пипера в оранжерия според лунния календар през 2018 г. са: 20-22 и 24-27 април; 18-22 и 26-29 май.