Повече от 100 000 британци са починали в рамките на 28 дни след положителен тест за COVID-19, показват официалните данни във вторник, мрачен нов етап, докато правителството се бори за ускоряване на доставката на ваксини и задържане на нови варианти на вируса, съобщава "Ройтерс".

Отчетени са 1631 смъртни случая и 20 089 нови случая за ден, според правителствени данни.

100 162 смъртни случая са повече от жертвите на цивилното население на страната през Втората световна война и два пъти повече от броя на убитите в бомбардировките 1940-41, въпреки че общото население тогава е било по-малко.

"Мислите ми са с всеки човек, който е загубил любими хора - зад тези поразяващи сърцето цифри стоят приятели, семейства и съседи. Знам колко тежка бе последната година, но също така знам колко силна е решителността на британската общественост и колко сме се обединили, за да преминем през това", коментира здравният министър Мат Ханкок.

"За съжаление ще видим доста повече смъртни случаи през следващите няколко седмици, преди да започнат да се усещат ефектите от ваксините", заяви главният медицински директор на Англия Крис Уити.

Англия, безспорно най-многолюдната от четирите нации на Обединеното кралство, отново влезе в национална блокада на 5 януари, което включва затваряне на барове, ресторанти, несъществени магазини и училища за повечето ученици. Въведени са допълнителни ограничения за пътуване.

През декември Великобритания стана първата страна в света, която одобри ваксината на Pfizer и си постави за задача да ваксинира всички на възраст над 70 години, тези, които са клинично уязвими, здравни и социални работници от първа линия и  възрастни хора в домове до средата на февруари.

Общо 6 853 327 души вече са получили първа доза и 472 446 втора доза.

"Трудно е да се възприеме мъката, съдържаща се в тази мрачна статистика (от 100 000 жертви), изгубеният живот, семейните събирания, на които няма да присъстват и за толкова много близки е пропуснат шанса, дори да се сбогуват", коментира премиерът Борис Джонсън на пресконференция.

"Поемам пълната отговорност за всичко, което правителството направи. Tова, което мога да ви кажа, е, че наистина направихме всичко, което можахме, и продължаваме да правим всичко, което можем, за да сведем до минимум загубите на живот и да сведем до минимум страданието", добави Джонсън.

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Доставките на AstraZeneca в Британия няма да бъдат засегнати

Правителството е сигурно и в доставките на Pfizer