fallback

Топливо: Цените на въглищата и дървата за огрев падат с над 20%

Има известно понижение на търсенето на твърди горива в рамките на 10%

12:45 | 17.10.09 г.

Цените на въглищата и дървата за огрев бележат спад в сравнение с миналата година като при въглищата понижението е в рамките на около 30 на сто, а при дървата за огрев цените са по-ниски с около 20 на сто, коментира за БТА регионалният мениджър на Топливо АД за Западна България Иван Димитриев.

Руските въглища тази година са на цени от 250 лв. за тон насипно гориво и 270 лв. за тон пакетирани въглища, каза Димитриев. Българските въглища, предлагани от Топливо на борсите в София и областта са от Перник и са на цена 170 лв. за тон.

Дървата за огрев струват 65 лв. за кубик необработени дърва и 75 лв. за кубик нарязан материал. Брикетите вървят по 240 лв. пакетирани и по 230 лв. в насипно състояние.

Според Димитриев продажбите на борсите за твърди горива са в количества, близки до миналата година. "Има известно понижение на търсенето в рамките на 10%", каза Димитриев. "Отдавам го на липсата на средства у гражданите и на това, че доскоро времето бе топло и хората са отлагали покупката на горива за зимния период", коментира мениджърът.

За второто тримесечие на годината Топливо АД реализира 9 хил. лв. загуба, спрямо 517 хил. лв. печалба за същия период на 2008 г. За полугодието на годишна база спадът в продажбите е с 55% до 77 млн. лв., а понижението на печалбата е с 88% до 135 хил. лв.

Топливо АД обяви очаквания за спад от 35% до 200 млн. лв. на приходите от продажби за 2009 г. поради продажба на търговията с газ пропан-бутан и течни горива. Дружеството ще се съсредоточи върху бизнеса си със строителни и отоплителни материали.  

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
fallback