Как Грузия рестартира полицията си

Михаил Саакашвили

© Reuters

Михаил Саакашвили

Какво се прави с една необратимо корумпирана система? Тя се изкоренява и се замества с нова. Поне така действаха грузинските власти през 2005 г., когато уволниха практически цялата пътна полиция и рестартираха набирането и обучението на полицаи.


Примерът им е толкова впечатляващ, че Световната банка прави нарочен доклад за него, а правителството в Киев назначи тази седмица грузинка, участвала в реформите, за началник на украинската полиция.


Корупцията се е просмукала в основите на полицейската система в Грузия, пише в доклада на Световната банка "Борбата с корупцията в обществените услуги". Полицаите са получавали ниски заплати, понякога забавени с месеци. Много от тях са работели за мафиотски групировки, продавали са дрога или са прибирали в джобовете си "глоби", събрани под измислен претекст от шофьорите.




Цената да те наемат на полицейски пост е вървяла между 2000 и 20 000 долара. Веднъж започнали работа, новите полицаи са си връщали инвестицията, вливайки се в престъпната йерархия. Всяка седмица патрулиращите са плащали част от събраните "глоби" на шефовете си, които предавали процент от своята печалба нагоре по веригата.


Пътната полиция е била сред най-корумпираните държавни структури


в Грузия. Проучване от 2000 г., цитирано от Световната банка, показва, че при спиране на пътя на шофьорите им е искан подкуп в 7 от 10 случая.


В същото време престъпленията оставали недокладвани на властите, тъй като хората се бояли, че полицията ще арестува, тормози и изтезава заподозрени дори за дребни нарушения. При обири грузинците обикновено са се обръщали директно към свързани с престъпната мрежа познати, за да предложат да платят и да си получат вещите обратно.


Правителството на президента Михаил Саакашвили прави решителен опит да промени това. Реформите обхващат цялата полицейска сила. Новият наказателен кодекс от 2004 г. се основава на италианските мерки за борба с мафията, на американските, новозеландските и британските практики.


Между 2006 и 2010 г. са осъдени общо 180 души, служещи в полицията и замесени в криминални дейности. Държавата конфискува собственост на стойност около 1 млрд. долара, твърди тогавашният министър на правосъдието Зураб Адеишвили.


Първото предизвикателство е да се възстанови общественото доверие в полицията. Особено важен е образът на пътната полиция, тъй като тя е била най-видимият знак за корумпираната система.


С мотива, че структурата е толкова прогнила, че ще зарази и новите полицаи, властите взимат решението да


уволнят всички 16 000 пътни полицаи наведнъж


пише в доклада на Световната банка, като практически оставят страната без охрана на пътищата. Съкратените получават заплати за два месеца напред и амнистия за евентуално извършени престъпления.


"Беше отчаяно положение. Хората мислеха, че ще започнат бедствия, тъй като бяхме в началото на ваканционния сезон, и по пътищата ще настане ужас. Нищо такова не се случи, защото беше доказано, че тази полиция не въвеждаше ред, а сееше хаос. След това набрахме нови хора. Отне ни два-три месеца да намерим свестни момчета и да ги обучим в спонсорираната от САЩ академия", разказва през 2005 г. тогавашният президент Михаил Саакашвили пред американското радио NPR.


Трудно е да се изчисли точният брой на уволнените полицаи, тъй като преди 2004 г. вътрешното министерство не е имало дори точна статистика за броя на служителите си, отбелязват д-р Корнели Какачия от Държавния университет в Тбилиси и Лиъм О'Ший в научната си статия "Защо полицейската реформа изглежда по-успешна в Грузия, отколкото в Киргизстан или Русия".


Служителите на вътрешното министерство са били намалени до 33 000 от около 56 000 работещи там, като сред уволнените са били 16 000 полицаи. През 2011 г. броят на полицаите е бил около 14 500. В същото време Министерството на вътрешната сигурност – наследникът на КГБ, е било слято с вътрешното министерство, а някои институции като "екологичната полиция" са били закрити.


Новите полицаи се набират директно от университетите, преминават базисно обучение и после минават през изпит. През август 2004 г. 2400 нови патрулни полицаи тръгват по улиците, като в началото други служби помагат за поддържането на реда по региони.


Заплатите се вдигат 10 пъти


– до 400–500 долара на месец. Старата полицейска академия е закрита и се създава нова (новият началник на украинската полиция е била ръководител на това учебно заведение - бел. ред.). Тя предлага двумесечни курсове за новопостъпили и продължаващо обучение по време на служба.


Служители под прикритие следят дали колегите им взимат подкупи и спазват процедурите, дали разследват сигналите за престъпления, провеждат се изненадващи проверки на работните места и всеки, който не спазва правилата, бива уволнен.


Новите стъклени сгради на полицията стават символ на реформата, пише журналистката Маша Гесен във Foreign Policy. През 2008 г. те са повод за гордост за жителите на Тбилиси, които се хвалят с тях сякаш са "туристическа атракция". По-късно ентусиазмът им спада, а през 2012 г. по телевизията е показано видео, заснето в затвор в столицата. На него служителите изнасилват и измъчват затворници. Вътрешният министър подава оставка, а скандалът става "последният пирон в политическия ковчег на Саакашвили".


Реформата в Грузия може да се смята само за "относителен успех"


посочва статията на Какачия. Борбата срещу корупцията и престъпленията е довела до съдебна система, в която е почти невъзможно да се постигне оправдателна присъда. Затворите са претъпкани, условията в тях - тежки. Вътрешното министерство има големи правомощия, а полицейската система е строго централизирана.


Въпреки това статистиката на Световната банка показва, че рязко е паднал процентът на фирмите, които твърдят, че от тях се очаква да "дават подаръци" на държавните служители, за да задвижат бизнеса си – от около 75% през 2002 г. до около 15% през 2008 г. Същото важи и за срещите им с данъчните власти – там спадът е от над 80% до по-малко от 10%. През 2002 г. 40% от компаниите в Грузия определят корупцията като "голямо препятствие", докато през 2008 г. процентът пада до 20%.


Примерът на Грузия става толкова символичен, че Хати Деканоидзе е назначен за началник на Националната полиция. Деканоидзе е бивш ректор на грузинската полицейска академия и активен участник в реформите през 2004 - 2011 година, като бе и ръководител на президентския Съвет за национална сигурност. След смяната на администрацията на Саакашвили тя се заема с преподавателска дейност, а после се мести да живее и работи в Украйна.

Ключови думи към статията: