Партиите и сценаристите на "Шоуто на Слави" не се разбраха за въвеждането на мажоритарния вот

Повечето партийни лидери не се отзоваха на поканата на Трифонов, той самият също не се появи

Румен Петков и Цветан Цветанов
Румен Петков и Цветан Цветанов
Румен Петков и Цветан Цветанов    ©  Юлия Лазарова
Румен Петков и Цветан Цветанов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Не сме се събрали да обсъждаме мажоритарната система дали е по-добра. Имахте една година да решите това. Важният въпрос е какво смятате да правите в следващите дни, така щото да уважите или да не уважите волята на народа. Имате и тази възможност – надявам се разбирате какви ще се последствията от това."

Така посрещна представителите на парламентарните партии сценаристът на "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов. Партиите бяха привикани от шоумена Слави Трифонов от телевизионния екран в понеделник вечер, като единствената точка в дневния ред на срещата бе "кога и в какви срокове ще бъдат приети решенията от референдума от това Народно събрание" (по Трифонов).

Срещата не доведе до никакви конкретни договорки, въпреки натиска от страна на представителите на "Шоуто" и инициативния комитет за националния референдум 2016. На нея не присъстваха повечето лидери на партиите, освен Радан Кънев от ДСБ и Красимира Ковачка от БДЦ. ГЕРБ бе представен от Цветан Цветанов и Данаил Кирилов, от АБВ присъстваха Румен Петков и Георги Кючуков, от БСП дойдоха говорителят на парламентарната група Жельо Бойчев и депутатът Филип Попов. На срещата присъства и омбудсманът Мая Манолова, която в понеделник внесе в деловодството на парламента законопроект за промяна в Изборния кодекс, който въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Нямаше представители на Патриотичния фронт, Реформаторския блок (с изключение на ДСБ), ДОСТ, ДПС и "Атака". Самият водещ на "Шоуто на Слави" също не се появи, въпреки, че поканата към партиите бе направена лично от него.

Представителите на партиите бяха единодушни, че трябва да започне обществен и парламентарен диалог за приемане на решенията от референдума, но имаше различни мнения дали това трябва да се случи преди предсрочните избори или след тях и дали въпросите трябва да бъдат приети дословно, или подлежат на интерпретация. В отговор всички партии бяха обвинени от сценаристите на "Шоуто" в манипулации и извъртане.

Какво казаха политическите партии

"Поздравявам екипа на Слави за презентирането на това, което обществото очаква", започна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заяви, че ГЕРБ е представила своята принципна позиция в подкрепа на референдума, но и добави, че въпроси като изборното законодателство не бива да се пипат преди предсрочните избори. "В парламентарна република българските граждани трябва да са информирани за начина, по който ще се промени изборното законодателство", заяви Цветанов, като пропусна да отбележи защо ГЕРБ игнорира напълно референдума и не зае позиции по нито един от въпросите. Накрая Цветанов покани изпълнителния комитет да обсъдят конкретните въпроси относно прилагането на референдума на обществено обсъждане със специалисти, подчертавайки подкрепата на ГЕРБ за прилагане на решенията на референдума.

"Обсъждането ще бъде на ниво детайли, но основният принцип е ясен и не подлежи на обсъждане. Българският народ се произнесе", категоричен обаче бе сценаристът Тошко Йорданов. След това те поканиха представителя на БСП да говори, като го помолиха да се представи, защото не го познават, подхвърляйки: "Ето това няма как да се случи след мажоритарни избори - там имената на депутатите се знаят от хората".

Жельо Бойчев също заяви, че партията ще се съобрази с резултатите от допитването, но и че прилагането на мажоритарна система технически няма как да се случи бързо, защото трябва да се преначертае цялата изборна карта на страната. Той също каза, че има възможност за намаляване на субсидията на 1 лв. още с приемането на държавния бюджет на второ четене. Бойчев не заяви категорично дали БСП ще подкрепи въвеждането на мажоритарния вот във формата, предлаган от "Шоуто".

Последва го Румен Петков, който повтори тезата на АБВ, че партията е подкрепила въпросите на референдума, но с някои уговорки - намаляването на субсидията да е на 3 лв., а мажоритарността в избора да се увеличи, без да се променя фундаментално избирателната система. В отговор Иво Сиромахов обвини АБВ, че подкрепата за референдума им е била "предизборен трик". Петков изтъкна още множество неясноти относно въвеждането на мажоритарна система, включително липсата на капацитет на избборната администрация и ГРАО. Сценаристът Тошко Йорданов отново бе категоричен: "Има решение на български избирател, независимо от вашите притеснения. Районирането не е ядрена физика, за да се учим ние и вие на това. Има цялата статистика кой къде и как живее, има математически формули. Дискусията умря. Тука трябва да се работи практично. Имате време до 15 декември, преди да избягате в почивка. Имате проект, изготвен от нас и от госпожа Манолова, опрете се на него."

След кратко включване на журналистката Илияна Беновска, което бе прекратено бързо, говориха и Красимира Ковачка и Росен Петров от БДЦ. Петров се опита да убеди бившите си колеги, че провеждането на предсрочните избори по нови правила ще доведе до повече проблеми, отколкото позитиви. Неуспешно.

Радан Кънев от ДСБ бе единственият представител на политическа сила, който не се съгласи, че въпросите от референдума са задължителни за приемане от парламента. "Дискусията хич не е умряла", отговори той на сценаристите, добавяйки, че лично не гласувах на него, точно за да се стигне до това – да започне парламентарна и национална дискусия. Кънев подчерта, че ще се съгласи на намаляването на партийната субсидия, само ако тя върви в комплект с отпадане на рекламните пакети, които партиите си купуват за реклама от телевизиите, наричайки голяма част от партийните разходи "непряка дотация за частния медиен сектор". Той заяви още, че ДСБ няма да подкрепи мажоритарна система в два тура, а немска смесена пропорционална избирателна система. Кънев също обяви против назидателното говорене срещу хора с различно мнение от ефира на "Шоуто на Слави", визирайки атаката на Трифонов срещу журналиста Иван Бедров.

"Много хора са малцинство по много въпроси в държавата, и ако не се научим да ги уважаваме, заплашваме скоро да не сме хора, които защитават свободата", каза Кънев.

Мажоритарния вот и неговите експерти

Последна говори омбудсманът Мая Манолова, която заяви, че все пак референдумът не е задължителен по закон, но високото участие го прави политически задължителен за всички партии. Тя добави, че районирането и други технически въпроси може да са проблемни, но това означава, че са нерешими.

Срещата приключи без думата да бъде дадена на журналисти. Мая Манолова не отговори на въпроси кои са представените за независими експерти по избирателни системи, които я консултират. "Капитал" се обърна към един от тях - Боян Атанасов - за да го попита какви са професионалните му и академични квалификации, които му носят титлата "експерт", но той отрече да има такива. "Аз разбирам от мажоритарни избирателни системи, защото работя за тяхното въвеждане от 2013 г.", каза Атанасов.

От почти две седмици "Шоуто на Слави" отделя значително екранно време на референдума и неговото прилагане. Трифонов и екипът му твърдяха, че 12-те хил. гласа, които не са достигнали на референдума са изборна манипулация, като се опитаха да го докажат с показване на сгрешени протоколи и видео в интернет. В последствие се оказа, че нито протоколът е манипулиран, нито видеото е от последните избори, а от Русия. Тази седмица в "Шоуто" водещият показа снимка на журналиста Иван Бедров и две на пръв поглед противоречащи си негови тези относно двата последни референдума. Бедров отвърна с отворено писмо, в което заяви, че текстовете са извадени извън контекст, а Слави се опитва да го покаже като "враг на народа" по телевизионния екран.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dkolov avatar :-|
    dkolov
    • - 3
    • + 11

    Прилики

    "Не сме се събрали да обсъждаме мажоритарната система дали е по-добра. Имахте една година да решите това. Важният въпрос е какво смятате да правите в следващите дни"

    Мистър Просър рече:

    — Вижте какво, имахте възможност да направите всякакви предложения или възражения в законния срок.

    — В законния срок? — избухна Артър. — В законния срок ли? Че аз за пръв път чух за тая работа от оня майстор, който пристигна в къщата ми вчера сутринта. Питам го аз прозорците ли е дошъл да почисти, той ми вика не, дошъл съм да съборя къщата. Но, разбира се, не ми го каза веднага. О, не! Първо избърса няколко прозореца, за което ми взе една петачка. И чак тогава ми го съобщи.

    Нередност?
  • 2
    emilm13 avatar :-@
    emilm13
    • - 6
    • + 19

    Чалга партии дискутират с чалга сценаристи?! Каквото и да направят - все чалга ще излезе!

    Нередност?
  • 3
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov
    • - 4
    • + 6

    "...въпроси като изборното законодателство не бива да се пипат преди предсрочните избори." ЦвЦв Хахахахахахаххахахахахах

    Нередност?
  • 4
    mtzvetkov avatar :-|
    mtzvetkov
    • - 7
    • + 34

    Радан Кънев бе единственият, който имаше смислена визия по целия референдум. Направо ги навря в миша дупка и сценаристи и всичките останали псевдо политици, тоест демагози с тяхната принципна подкрепа и тн. И за субсидията от 1лв, и за протичането на дебата, и за малцинството в една демокрация, и ....

    Поздравления, г-н Кънев!

    Нередност?
  • 5
    dkolov avatar :-|
    dkolov
    • - 2
    • + 5

    [quote#4:"mtzvetkov"]Поздравления, г-н Кънев! [/quote]

    Тъкмо довърших гледането на видеото и две неща направиха много силно впечатление.

    На първо място запушиха устата на някаква журналистска - такова чудо мисля че и в Турция няма. На второ място човека с голата глава слушаше с усмивка и без въроси изказването на Кънев.

    Не знам, ама според мен ще се въведе родителски контрол върху гледането на телевизия, за да не се бият две момичета в Студенски град пред очите на хората, защото една се опитва да убеди другата какво щял да направи някой си!

    Ами те младите хора гледат много телевизия и в един момент се оказват избиратели и смятат че живота е като в телевизията.

    Нередност?
  • 6
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 5
    • + 15

    Някакъв нов вариант на държавен преврат!
    Сценаристи определят политиката на държавата!
    Да им забранят шоуто и после ще говорим!
    Не може по формата на шоу да се лее политическа пропаганда! Това е измама!
    Гласувах на референдума, но гласувах ПРОТИВ предложенията им. Защо моя глас се употребява като съгласен с дивотиите на политическите помияри?
    една трета от гласувалите НЕ СА СЪГЛАСНИ с въпросите!

    Нередност?
  • 7
    dkolov avatar :-|
    dkolov
    • - 3
    • + 1

    [quote#6:"ahasver"]Да им забранят шоуто и после ще говорим! [/quote]

    Не се притеснявай, всеки телевизор има функция родителски контрол и заради това не е необходимо да се забранява нищо.

    Нередност?
  • 8
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 15

    "Дискусията умря. Тука трябва да се работи практично. Имате време до 15 декември, преди да избягате в почивка. Имате проект, изготвен от нас и от госпожа Манолова, опрете се на него."
    Тези двамата много насериозно се взеха. Страшно нагли и невъзпитани. Не си спомням, да съм гласувала за тях и за оня чалгаджия. 4 млн. българи не гласуваха на референдума, така че да го смятат за незаконен. Явно някой доста е платил , за да се запъват така и да плашат , че ще хвърлят държавата в хаос.

    Нередност?
  • 9
    chf avatar :-P
    Stefan Stefanovv
    • - 13
    • + 2

    1/3 не били гласували.... Еми да са гласували! Ако ще и 2/3 да не са гласували това не означава че референдума е незаконен.Означава че сме нация от идиоти. Всякаква промяна ще е добре за сегашната политическа ситуация.Г-н Кънев е типичен политик-бушон , много говори ,нищо реално.Г-н Трифонов може да е всичко , но каквото каза го изпълни , и това трябва да се уважава. Без значение къде и кога , трябва да си държиш на думата.

    Нередност?
  • 10
    buljubei avatar :-|
    buljubei
    • + 14

    До коментар [#9] от "chf":

    Тъкмо мислех да ти отговоря и видях, че според теб
    ТРЯБВА да се уважава лицето Трифонов.
    / за теб може и да е господин, но за мен е корпоративен проститут/

    Нередност?
Нов коментар