Как се облагат сделките на капиталовия пазар

Всеки, който инвестира в инструменти, различни от депозит, трябва да е наясно с данъчния им статут

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ниската доходност на банковите депозити мотивира все повече хора да инвестират свободните си средства на капиталовите пазари. Затова декларирането и облагането на доходите от тях е важно. Още повече че от тази година България като част от страните, прилагащи стандарта за автоматичен обмен на финансова и банкова информация – т.нар. Common reporting standards (CRS) на ОИСР, ще получи първата справка за български местни физически лица със сметки в чужбина. А част от информацията, която ще се обменя, включва данните за платени лихви, дивиденти и брутни постъпления от сделки с финансови активи в чужбина.

Акции и други финансови инструменти

Облагаемият доход от сделките с акции и други финансови инструменти за българските местни физически лица е сумата от реализираните през годината печалби, намалена със сумата на загубите за всяка конкретна сделка. Те се определят, като продажната цена се намалява с тази на придобиване на финансовия актив. Първата включва всичко придобито от лицето във връзка с продажбата/замяната, включително възнаграждение, различно от пари. Когато не може да се докаже документално цената на придобиване, тя се счита за нула.

За българските местни физически лица облагаемите доходи от сделки с финансови инструменти подлежат на облагане с 10% данък върху общата годишна данъчна основа в България. Най-общо казано, данък се дължи за всички доходи от сделки с финансови инструменти освен за тези, които се квалифицират като необлагаеми в закона. Необлагаеми са например доходи от сделки с акции и други финансови инструменти, които се търгуват на регулиран пазар в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Към необлагаемите сделки се причисляват и печалбите от следните източници:

- обратно изкупуване от колективни инвестиционни схеми, допуснати за публично предлагане в страната, ЕС или ЕИП;

- обратно изкупуване от национални инвестиционни фондове, допуснати за публично предлагане в страната;

- сключени при условията и по реда на търгово предлагане или аналогични по вид сделки в ЕС или ЕИП.

Често са налице и сделки, сключени чрез портфолио мениджъри (лица, които управляват инвестициите на конкретно физическо лице), базирани в една държава, на регулиран пазар в друга. Например мениджър от Швейцария би могъл да търгува с ценни книжа на регулиран пазар в Германия (напр. фондовата борса във Франкфурт). В този случай българските местни физически лица трябва да изискват от посредника си своевременно детайлна извадка за такива транзакции, направени от тяхно име, за да могат правилно да декларират и да обложат съответните доходи в България.

Облагаемите доходи от сделки с финансови инструменти, придобити от местно физическо лице, се декларират в годишната данъчна декларация за годината, през която са реализирани. Освен това самото притежание на акции в чужбина се декларира информативно от притежателя им в годишната данъчна декларация (дори и да не е имало сделки с конкретните ценни книжа през годината).

Загубите от тези източници не намаляват друг облагаем резултат. Например загубата от търговия с акции не може да намали облагаемия доход от упражняване на свободна професия. Ако едно физическо лице е реализирало само загуба от търговия с финансови инструменти през данъчната година, то няма да формира облагаем доход от тези сделки, а задължението за декларирането им в годишната данъчна декларация (ГДД) отпада. За разлика от юридическите лица физическите не приспадат данъчните загуби от предходни години.

Лихви и дивиденти

Облагаеми с 10% данък са и лихвите и отстъпките от облигации, които са емитирани съгласно законодателството на страна извън ЕС или ЕИП. Не се дължи данък обаче, ако придобитите лихви и отстъпки са от български държавни, общински и корпоративни облигации, както и от подобни облигации с емитент от България, друга държава - членка на ЕС или ЕИП.

При наличие на спестовна, депозитна или разплащателна сметка в България от местно физическо лице за данъчни цели доходът от лихви по тези сметки ще бъде облагаем с окончателен данък от 8%. Банковите институции в страната са данъчно задължени лица, тъй като те са ангажирани с определянето, удържането, внасянето и съответно декларирането на окончателния данък. Лихвите от подобни банкови сметки в чужбина следва да се декларират в България от получателите – български физически лица.

Доходите от дивиденти, получени от местни физически лица, се облагат с окончателен данък от 5% в България. Не се дължи такъв, в случай че е налице разпределение под формата на нови дялове и акции или друг източник на собствен капитал в търговски дружества, както и при увеличаване на номиналната стойност на съществуващите дялове и акции.

Дължимият данък се внася и декларира от платеца на дохода (предприятията) на тримесечна база - в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което е взето решението за разпределяне на дивидент. Изключение от това правило са доходите от дивиденти от източник в чужбина на местни физически лица. Местните физически лица, получили доход от дивидент с източник в България, не са задължени да ги декларират в ГДД.

От 1 януари 2017 г. местните физически лица, които са придобили доход от лихви по банкови сметки в чужбина, както и доход от дивиденти от източник в чужбина, ще трябва да ги декларират и облагат веднъж годишно чрез подаване на годишна данъчна декларация вместо на тримесечие. Освен това тези доходи се посочват информативно от получателя им в ГДД, независимо дали се дължи, или не се дължи данък в страната.

Пазете документите

По отношение на инвестиции, направени преди повече време, е препоръчително да се съхраняват документи, доказващи произхода на средствата, които са инвестирани. В противен случай е възможно при обмена на информация, който ще се извършва регулярно от тази година, българските власти да повдигнат въпроса и за произхода на инвестираните средства.

Друг специфичен момент е, че понякога държавите, в които са направени инвестициите (или са издадени финансовите инструменти), удържат данък върху доходите от сделките. Според държавата, в която е удържан данъкът, е възможно да се търси възстановяването му или на част от него. Средство за това би могло да бъде местното законодателство на държавата, в която е удържан данъкът, или спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане между тази държава и България. След редуциране на размера на платените данъци в чужбина са налице и възможности за приспадането на тези данъци от дължимия в България (или освобождаване на доходите, обложени в чужбина, от последващо облагане в България).

Важно е да се отбележи и задължението на местни физически лица да отчитат чрез статистически форми пред БНБ ежегодно, в срок до 31 март на годината, следваща отчетната година, вземанията си по открити сметки в чужбина, както и инвестициите си в ценни книжа, които са извършени без посредничеството на местно лице – инвестиционен посредник. Това се налага, ако сумата им е равна на или надвишава 50 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута към края на отчетната година.

Насочвайки се към инвестициите на капиталов пазар като средство за допълнителен доход, е важно да бъдат съобразени данъчните последици от тях. За да се предотвратят нежелани глоби и санкции, е препоръчително българските местни физически лица да са запознати със задълженията си от гледна точка на българското данъчно законодателство.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    juukkk avatar :-|
    juukkk
    • + 2

    Значи колкото по-богат ставаш в България, допълнителните ти доходи се утежняват с по-малки данъчни ставки или изобщо са необлагаеми. Ми че то рай...Не мога да разбера защо хората напускат милата ни родина?

    Нередност?
  • 2
    momchil_andonov avatar :-|
    Момчил89
    • + 1

    Регулиран пазар в ЕС - какво е това животно? Ако посредника е в ЕС и е регулиран от ЕС при покупка на акции емитирани в американска борсадължи ли се данък?

    Нередност?
  • 3
    oix39371817 avatar :-|
    TM

    До коментар [#2] от "Момчил89":

    Аз се питам абсолютно същото, а за сега няма отговор.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал