1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Тръмп: от Белия дом направо в затвора?

Анте Пасенхайм АРД
9 ноември 2020

Сексуални посегателства, измами, укриване на данъци - списъкът с обвинения срещу Доналд Тръмп е дълъг. И когато той напусне Белия дом, следователите ще могат активно да се заемат с тях.

https://p.dw.com/p/3l3Al
Доналд Тръмп
Доналд ТръмпСнимка: Getty Images/M. Cavanaugh

"Тръмп вече не може да се върне в Ню Йорк", казва мъж, загърнат в американския флаг, когото срещаме на "Таймс Скуеър". Така мислят и мнозина други - те просто не искат Тръмп да им се мярка пред очите. "Категорично той не е добре дошъл тук", потвърждават други случайни минувачи, единият от които казва: "В Ню Йорк всички го мразят и го смятат за лъжец".

Сградата "Тръмп тауър" на Пето авеню е отцепена от полицията в широк периметър. Никой не смята, че Тръмп ще се върне в нея, казва историкът Дейвид Насоу и добър познавач на Тръмп. Защото с  напускането на Белия дом Тръмп ще загуби и своя имунитет.

Според "Ню Йорк Таймс", срещу Доналд Тръмп има заведени около 30 дела. И нищо чудно, че той така се е вкопчил във властта. "Той знае, че като най-обикновен гражданин няма да може да се защитава така, както като президент - срещу всичките сегашни и бъдещи обвинения." Сред тях са и такива за сексуални посегателства, измама, укриване на данъци и пране на пари.

Неплатени сметки в Ню Йорк

Много вероятно е следователите сега да се задействат, пише Дейвид Енрич от "Ню Йорк Таймс": "Тръмп и съюзниците му вече дадоха заявка, че той ще се кандидатира за Белия дом на изборите през 2024 година. А това го превръща в мишена на следователите, които в противен случай вероятно биха си затворили очите."

Само окръжният прокурор на Ню Йорк Сайръс Ванс (човекът, който вкара Харви Уайнстийн в затвора) води следствието по две дела срещу Доналд Тръмп. Той е решен да докаже, че Тръмп и организацията му са мамели с размах банки и застрахователни компании. В този смисъл прокурорът вече си издейства пред Върховния съд правото да получи копия от данъчните декларации на Тръмп. "Когато Тръмп вече не е президент, задачата на обвинението ще стане още по-лесна", посочва Енрич.

Съдебните процеси обаче далеч не са единственият проблем на Тръмп. Той е и силно задлъжнял. Чакат го и редица неплатени сметки, твърди банковият експерт: "През следващите 4 години той трябва да погаси кредити на стойност 300 милиона долара. За по-голямата част от тях Тръмп е гарантирал лично. И ако той не си плати, неговите кредитори, сред които и Дойче банк, могат да започнат да конфискуват негови имоти, уверява Енрич.

Според Дейвид Насоу, новите придобивки на Тръмп - сградите в Ню Йорк, носещи вече неговото име - създават погрешна представа. "На пазара на недвижимите имоти Тръмп е по-скоро дребна риба", казва историкът. И политологът Дъг Музио споделя това мнение. Той добавя: "Никой не изгаря от желание да прави бизнес с него. И никой няма да му заеме пари.".

Във Флорида ли ще се скрие?

Мнозина предполагат, че Доналд Тръмп ще се установи във Флорида, където е постоянният му адрес. Там той ще основе своя медия, твърди Дейвид Насоу: "Той вече няма доверие на "Фокс нюз" и ще се опита да упражнява силен натиск над републиканците, за да си спечели тяхната лоялност. Той ще ги изнудва, че в противен случай ще ги хвърли на кучетата."

Мнозина очакват точно такъв сценарий: да започнат дела срещу Тръмп, да му наложат глоби. Само малка част от хората обаче вярват, че сегашният обитател на Белия дом ще стигне до затвора. "За американския народ не би било добре, ако Тръмп влезе в затвора. Защото тогава той ще играе ролята на мъченика години наред", посочва наблюдателят. "Това само би разединило нацията още повече. И би наляло вода в мелницата на Тръмп", добавя Дейвид Насоу.

Прескочи следващия раздел Повече по темата

Повече по темата